Kuzey Kıbrıs'ta hükümet için süreç başladı: Çok sıkıntılı bir dönem

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, UBP-DP ve YDP koalisyon hükümetinin istifasını kabul etti. Başbakan Faiz Sucuoğlu "Çok sıkıntılı bir dönemden geçiriyoruz. Tek gün dahi bizim için çok önemli" dedi.

Faiz Sucuoğlu ve Ersin Tatar
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kıbrıs’ın kuzeyinde Başbakan Faiz Sucuoğlu ile Maliye Bakanı Sunat Atun'un karşı karşıya gelmesi sonucu KKTC'de yaşanan krizde, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, UBP-DP ve YDP hükümetinin istifasını kabul etti. 

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın hükümetin istifasını kabul etmesinden sonra yeni hükümetin kurulma süreci başlıyor. Tatar "Bir an önce yeni hükümetin göreve gelmesi temenni ediyoruz" mesajını verdi. İstifasını sunan Başbakan Faiz Sucuoğlu ise yeni bir hükümet şekliyle yoluna devam etme niyetinde olduğunu belirtti.

Başbakan Sucuoğlu ile perşembe günü gerçekleştirdiği görüşmenin ardından Türk Ajansı Kıbrıs'a (TAK) açıklama yapan Cumhurbaşkanı Tatar, Başbakan’ın dün öğle saatlerinde kendisini ziyaret ederek Maliye Bakanı Sunat Atun’u görevden alma talebini ilettiğini kaydetti. Başbakan Sucuoğlu’ndan akşam saatlerine kadar değerlendirme yapmak ve istişarelerde bulunmak için zaman istediğini, Başbakan’ın da bunu kabul ederek ayrıldığını kaydeden Cumhurbaşkanı Tatar, Sucuoğlu’nun öğleden sonra yeniden kendisini ziyaret ederek bu kez hükümetin istifasını sunduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Tatar, "Hukukçularla istişare sonucunda istifanın tek taraflı olduğu ve Cumhurbaşkanı olarak bunu uygulama durumunda olduğum sonucuna vardım" dedi. Başbakan Faiz Sucuoğlu ile bugün saat 15.30’da görüştüğünü kaydeden Tatar, hükümetin istifasını kabul ettiğini Başbakan’a ilettiğini aktardı. Cumhurbaşkanı Tatar, “Anayasanın 106. maddesi gereğince Sucuoğlu’ndan yeni hükümet kurulana kadar başbakan ve bakanların görevlerine devam etmesini istediğini de söyledi.

"Bir an önce yeni hükümetin göreve gelmesi temenni ediyoruz" diyen Tatar, "ülkede ekonomik kriz var. Türkiye ile imzalanan protokolün bir an önce istişarelerle uygulamaya konulması önemlidir. Bu görüşlerimi Başbakan Sucuoğlu ile de paylaştım" ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Tatar, yeni hükümetin kurulmasına ilişkin görevlendirme sürecini yarın başlatacağını da belirtti.

SUCUOĞLU: ÇOK SIKINTILI BİR DÖNEMDEN GEÇİYORUZ

Başbakan Sucuoğlu ise Tatar’ın hükümetin istifasını kabul etmesinin ardından Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Merkezi’ne gelişinde basına açıklama yaptı. Sucuoğlu, “Sayın cumhurbaşkanıyla uzun bir toplantı yaptık. Sayın cumhurbaşkanımız hükümetin istifası kararına onay vermiştir. “Ben o sorumluluğu alıyorum” diyerek bu şekilde karar vermiştir. En kısa sürede tekrar görevlendirme söz konusu olacak ve yeniden bir bakanlar kurulu ve yeniden o süreç başlayacak" değerlendirmesinde bulundu.

Açıklamasının devamında "Ülkenin içinde bulunduğu durum ortada. Çok sıkıntılı bir dönemden geçiriyoruz. Tek gün dahi bizim için çok önemli. Dolayısıyla hızlı bir şekilde, en süratli bir şekilde tekrardan yeni hükümeti kurmak gerekir. Büyük ihtimalle herhalde bir iki gün içerisinde hükümeti kurma görevi verilecek. Görevi ana muhalefete de verebilirsiniz, önce onlar denesin, eğer onlar tutturabilirlerse o da bir alternatiftir, eğer olmazsa sonuçta gene gelecek bizlere o görev verilecek" diye konuştu.

Sucuoğlu "Yeni hükümette bazı şeyler değişecek” mesajını da vererek Türkiye ile geçtiğimiz hafta imzalanan yeni ekonomi anlaşmasının yeni hükümet tarafından hayata geçirileceğini belirtti.