KKTC'de kriz: Hükümet değişikliği gündemde

Başbakan Faiz Sucuoğlu ile Maliye Bakanı Sunat Atun'un karşı karşıya gelmesi sonucu, KKTC’de hükümet değişikliği gündemde.

Google Haberlere Abone ol

LEFKOŞA - KKTC'de geçtiğimiz dönemde kurulan üçlü koalisyon hükümetinde, Başbakan Faiz Sucuoğlu ile Maliye Bakanı Sunat Atun'un karşı karşıya gelmesi sonucu yeni bir hükümet krizi yaşanıyor. Hükümetin dün akşam itibariyle istifasını Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a sunması sonrasında KKTC’de hükümet değişikliği beklentisi hâkim.

Sucuoğlu ile Atun arasındaki ilişkiler Kıbrıs’ın kuzeyinde ekonomik buhranın yoğunlaştığı ve krizle mücadelede bir dizi önlemlerin gündeme geldiği bir süreçte Kıbrıs Türk siyasetini sarstı. İktidardaki muhafazakâr-sağ kulvardaki Ulusal Birlik Partisi’nin (UBP) iki önemli mensubu pazartesi günü Cumhuriyet Meclisi kürsüsünden birbirlerini yalanlama noktasına geldi. Bu gelişme sonrasında da Sucuoğlu, Atun’u görevden almak için 'düğmeye bastı'.

'ORTAKLARLA İSTİFA MEKTUBUNU SUNDUK'

Sucuoğlu dün ‘Kıbrıs Postası’na, “Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ı ziyaret ettik ve Maliye Bakanı Sunat Atun’un görevden alınmasına ilişkin yazıyı sunduk. Dönüş olmayınca saat 17.00 sıralarında koalisyon ortağı arkadaşlarla istifa mektubumuzu hazırladık ve Cumhurbaşkanı’na sunduk” açıklamasında bulundu.

“Kabinedeki değişime Ankara müdahale ediyor” yönündeki iddiaların sorulması üzerine Sucuoğlu, “Zaten geçtiğimiz günlerde Ankara’daydım, dün de konuştuk, Türkiye diyor ki bizi kendi iç politik kararlarınıza malzeme yapmayın, ismimizi anmayın. Türkiye Cumhuriyeti’nin üzerinde durduğu mesele bu. Cumhurbaşkanı ya onu (istifa), ya da onu (görevden alma) imzalayacak. Başka bir alternatif yok” dedi.

Lefkoşa'da söz konusu krizin ardında Ankara'nın müdahalesi olduğu iddia edilirken, Atun’un son gelişmeler sonrasında hükümette kalamayacağı aktarılıyor. 

MUHALEFETTEN TEPKİ: 'MASKARALIK'

Hükümet kanadında yaşananlara Kıbrıs Türk muhalefeti tepkili. Ana muhalefet lideri ve Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, son gelişmelerle ilgili olarak sosyal medya üzerinden “İnsanlarımız krizle boğuşurken dünden beri yaşatılanlar tam bir maskaralık! Diyecek başka hiçbir söz yok!” açıklamasını yaptı.

Halkın Partisi (HP) lideri Kudret Özersay da “Ersin Bey, hükümetin istifasını onaylar, hükümeti kurma görevini yeniden Faiz Bey'e verir, Faiz Bey yeni kabine listesine Sunat Bey'i koymaz böylece Sunat Bey'i görevden almadan Sunat Bey'i görevden almış olur. Ne şiş yansın ne de kebap, bunun adı da ülkeyi yönetmek!” ifadelerini kullandı.

KRİZ SARMALINDAKİ KKTC

Sucuoğlu, 2021 sonlarında ilk önce UBP liderliğine, sonrasında da Başbakanlığa partisinin ezici çoğunluğunun desteğiyle gelmişti. Bunun öncesinde KKTC’de üç önemli gelişme yaşanmıştı. Ankara'nın 2020 yılında Cumhurbaşkanlığı seçimlerine müdahale ettiği iddiasının ardından Tatar, Cumhurbaşkanlığına seçilmişti. Daha sonra yine Ankara'nın UBP kongresine müdahalesi sonucu, Sucuoğlu’nun görev başına gelişinin geciktirildiği öne sürülmüştü. Bu gelişmeler sonrasındaysa UBP liderliğine ve Başbakanlığa ‘geçici’ olarak gelen Ersan Saner, geçtiğimiz yılın ekim ayında bir ‘video skandalı’ nedeniyle görevlerinden istifa etti.

KKTC’deki çalkantı erken seçimler sonrası kurulan yeni üçlü koalisyon hükümeti döneminde de son bulmadı. Hükümetin kurulmasından kısa süre sonra Turancı çizgisiyle tanınan Tahsin Ertuğruloğlu, Dışişleri Bakanlığı koltuğuna geri döndü. Bu geri dönüş içinse hükümet, kuruluşundan kısa bir süre sonra kabine revizyonuna gitmek zorunda kaldı.