Kremlin: Rusya'nın güvenlik garantisi olmadan tahıl sevkiyatı riskli olur

Kremlin Sözcüsü Peskov, 'Rusya ordusunun Ukrayna'nın tahıl koridorunu askeri amaçlar için kullandığına inandığını' söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, günlük basın toplantısında gazetecilerin Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'na ilişkin sorularına da yanıt verdi. Peskov, Rusya'nın güvenlik garantisi olmadan tahıl sevkiyatını sürdürmenin 'riskli' olacağını iddia etti.

Reuters'ın haberine göre, bir gazeteci Peskov'a Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin Rusya olmadan Türkiye ile tahıl koridoru anlaşmasını sürdürebilecekleri yönündeki açıklamasını sordu. Peskov, Rusya'nın güvenlik garantileri olmadan Karadeniz limanlarından tahıl sevk etmenin 'riskleri olacağını' ileri sürdü. ABD'nin Rusya'nın kararına ilişkin eleştirilerini de reddeden Peskov, Rusya'nın Afrika ülkeleriyle iletişim halinde olduğunu ve 'yoksul ülkelere tahıl sevk etmeye devam edeceğini' söyledi.

'UKRAYNA'NIN KORİDORU ASKERİ AMAÇLARLA KULLANDIĞINA İNANIYORUZ'

Tahıl koridoru anlaşmasından 'en yoksul Afrika ülkelerinin herkesten daha az yararlandığını' iddia eden Peskov, 'Rusya ordusunun Ukrayna'nın tahıl koridorunu askeri amaçlar için kullandığına inandığını' aktardı. Avrupa Birliği'nin (AB) anlaşmaya yaklaşımını da eleştiren Peskov, Birleşmiş Milletler'e (BM) anlaşmaya aracılık ettiği için teşekkür etti. 

RUSYA ÇEKİLDİ, ANLAŞMA 17 TEMMUZ GECESİ SONA ERDİ

Kremlin, yeniden uzatılmaması durumunda dün gece itibarıyla sona erecek olan Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nın durumu hakkında dün sabah saatlerinde açıklama yaptı. Kremlin, anlaşmanın dün itibarıyla sona erdiğini, Rusya'yı etkileyen şartların yerine getirilmesi durumunda tahıl koridoru anlaşmasına geri döneceklerini açıkladı.

Reuters haber ajansının aktardığına göre Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, "Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nın geçerliliği bugün sona erdi. Rusya'yı etkileyen şartlar yerine getirilirse Rusya hemen anlaşmaya geri dönecektir" ifadelerini kullandı. Anlaşmanın Rusya'yı ilgilendiren kısımlarının yerine getirilmediğini, bu sebeple yürürlükten kalktığını iddia eden Kremlin, "Anlaşma, şimdilik durdurulmuştur" açıklamasını yaptı.

ERDOĞAN: AĞUSTOS'TAN ÖNCE PUTİN'LE GÖRÜŞEBİLİRİM

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya'nın bu açıklamasının üzerine Körfez ülkelerine yapacağı ziyaret öncesi İstanbul Atatürk Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında anlaşmanın durumuna değindi. Erdoğan tahıl koridoru anlaşmasına ilişkin Kremlin'den yapılan açıklamaya atıfta bulunarak, "Bugün yapılan açıklamaya rağmen, Rusya Devlet Başkanı Putin'in bu insani köprünün devamını istediğine inanıyorum" dedi. Erdoğan, 'ağustosu beklemeden' Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile de bir telefon görüşmesi yaparak ilgili adımların atılabileceği mesajını da verdi. (DIŞ HABERLER)