Ukrayna: Rusya Odesa'ya saldırdı, liman altyapısı zarar gördü

Ukrayna, tahıl anlaşmasından çekilme kararı alan Rusya'nın düzenlediği hava saldırılarının Odesa Limanı'ndaki altyapıya zarar verdiğini ileri sürdü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ukraynalı yetkililer, Rusya'nın Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'ndan çekilme kararının ardından ülkenin güneyindeki Odesa'ya insansız hava araçları ve füzelerle hava saldırıları düzenlediğini, saldırılarda Ukrayna tahılının gemilerle dünyaya ihraç edildiği noktalardan Odesa Limanı'nın altyapısının zarar gördüğünü iddia etti. 

Söz konusu saldırı iddiaları, Rusya'yı 2014 yılında uluslararası hukuka aykırı bir biçimde ilhak ettiği Kırım'a bağlayan Kerç Köprüsü'nde iki kişinin ölümüne yol açan patlamaların ardından geldi. Rusya, patlamalardan Ukrayna'yı sorumlu tutarak soruşturma başlatmıştı.

'DÜŞÜRÜLEN 21 İHA İRAN YAPIMIYDI'

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Ukrayna Hava Kuvvetleri, Rusya'nın gece saatlerinde altı Kalibr füzesi ve 36 insansız hava aracı ile saldırdığını, Ukrayna'nın hava savunma sistemlerinin tüm füzeleri ve insansız hava araçlarının 31'ini düşürdüğünü ileri sürdü. Açıklamaya göre, füze ve insansız hava araçlarının çoğu Ukrayna'nın Odesa ve Mykoaiv bölgeleri üzerinde imha edilirken, diğer hava araçları ülkenin doğusundaki Donetsk, Harkiv ve Dnipropetrovsk bölgelerinde imha edildi. 

Ukrayna'nın Güney Askeri Operasyonlar Komutanlığı ise düşürülen 21 insansız hava aracının İran yapımı "Shahed" araçları olduğunu iddia etti. Açıklamaya göre, vurulan araçlardan düşen parçalar pek çok evin hasar görmesine ve yangınların çıkmasına neden oldu.

RUSYA: KERÇ KÖPRÜSÜ KISMEN KULLANIMA AÇILDI

Öte yandan, dün yaşanan patlamalarda iki kişinin öldüğü, bir çocuğun yaralandığı Kerç Köprüsü ile ilgili son durumu paylaşan Rusya hükümeti, ülkeyi Kırım’a bağlayan köprünün, saldırıya uğramasından bir gün sonra kısmen yeniden açıldığını duyurdu.

BBC Türkçe'nin aktardığına göre, Rusya hükümetinden bir yetkili, konuya ilişkin açıklamasında, Kerç Boğazı üzerindeki köprüden tek şeritten araç trafiğinin akmaya başladığı bilgisini paylaştı. Köprüden geçen araçların görüntülerini yayımlayan yetkili, iki yönlü trafiğin eylül ayının ortasında açılmasını umduğunu söyledi. Rusya Ulaştırma Bakanlığı ise köprünün desteklerinin hasar görmediğini kaydetti.

ZELENSKİY: RUSYA, 400 MİLYON KİŞİNİN HAYATINI TEHLİKEYE ATTI

Rusya'nın dün çekildiğini açıkladığı ve dün gece itibariyle sona eren Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'yla ilgili Ukrayna ve Birleşmiş Milletler'den (BM) açıklama geldi.

AA'nın aktardığına göre, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Telegram kanalından yaptığı açıklamada, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile telefon görüşmesi yaptığını bildirdi. Guterres ile görüşmesinde tahıl anlaşmasını ele aldıklarını belirten Zelenskiy, 'Rusya'nın küresel gıda piyasasını istikrarsızlaşmaya çalıştığını ve Ukrayna'nın gıda ürünlerine bağlı çeşitli ülkelerdeki 400 milyon kişinin hayatını tehlikeye attığını' savundu.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, "Tahıl anlaşmasının sürdürülmesi gerekiyor. Guterres ile gıda güvenliği ve Karadeniz'de gıda yollarının sağlanması amacıyla sorumlu devletlerle de birlikte çalışma konusunda mutabık kaldık" ifadelerini kullandı.

GUTERRES: ANLAŞMA CAN SUYU VE UMUT IŞIĞIYDI

Guterres de dün ABD'nin New York kentindeki BM binasında Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'na ilişkin basına açıklamada bulundu. Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması ve Rusya ile BM arasında gıda ve gübre ihracatına ilişkin mutabakatın küresel gıda güvenliği için zorlu bir ortamda 'can suyu ve umut ışığı' olduğunu belirten Guterres, "Rusya'nın bugün aldığı karar, muhtaç olan tüm kişilere bir darbe vuracaktır" dedi.

BM'nin, küresel pazara gıda ve gübre ulaştırılması için çabalarını sürdüreceğini söyleyen Guterres, çözüm arayışına devam edeceklerini aktardı. (DIŞ HABERLER)