'Koronalı hasta' diye hastaneden geri çevrilen hamile kadınla ilgili görüntüler hastaneyi yalanladı

Hamileyken Medipol Hastanesi'ne giden ancak PCR testi pozitif olduğu için geri çevrilen Dönüş Kılınç'ın vefatıyla ilgili soruşturmanın detayları hastaneyi yalanladı: Hastanede dakikalarca beklemiş...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Pendik’teki Medipol Hastanesi’nde korona testi pozitif olduğu için muayene edilmeyen ve bir süre sonra vefat eden 32 yaşındaki Dönüş Kılınç'la ilgili açılan soruşturmanın detayları ortaya çıktı. Hastane yönetimi, Kılınç’ı korona virüs testi pozitif olduğu için muayene etmemiş ardından yatışını gerçekleştirmemişti. Kılınç’ın ölümünden sonra ise yapılan hastane açıklamasında “Herhangi bir fiziki başvuruları olmamıştır” denilmişti. Savcılığın, hastaneden istediği kamera görüntülerine göre Dönüş Kılınç eşi Ramazan Kılınç’la birlikte hastanede dakikalarca bekliyor fakat muayene edilmeden eve gönderiliyor. Öte yandan savcılık, ‘Muayene için PCR testi negatif olmalı’ diyen hastane yönetiminin bu uygulamasının prosedüre uygun olup olmadığını İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’ne ve Sağlık Bakanlığı’na sordu. Gelen yanıtlar da hastane yönetiminin açıklamalarıyla çelişiyor.

HASTANE HASTANE GEZDİRDİLER…

İstanbul'da yaşayan 32 yaşındaki Dönüş Kılınç 9 aylık hamileyken korona virüsüne yakalandı. Evde karantinaya giren Kılınç sancıları artınca eşine, 'Beni hastaneye götür' dedi. Ramazan Kılınç geçtiğimiz yıl Kasım ayında eşini 9 ay boyunca kontrol için gittiği Pendik Medipol Hastanesi'ne götürdü. Ancak hastaneden, "Pandemi hastanesi değiliz. Eşinizi kabul edemeyiz" yanıtını aldı. Eve döndükten sonra yine hastalanan Kılınç bu kez başka bir hastaneye götürüldü ve burada, ‘Çok geç kalmışsınız’ denilerek ameliyata alındı. Kılınç vefat ederken çocuğu ise kurtarıldı.

Kılınç’ın ölümündeki ihmaller zincirini 1 Aralık 2020'de Gazete Duvar gündeme getirdi. Haberimizin ardından Medipol Hastanesi açıklama yaparken Kılınç çiftinin kendilerine herhangi bir fiziki başvurularının olmadığını söyleyerek haklarındaki iddiaları reddetti.

Savcılığın istediği güvenlik kamerası kayıtları ise hastaneye yalanlıyor. Kamera kayıtlarına göre Kılınç çifti, girişte bulunan güvenlik görevlisiyle konuşuyor, acilden hastaneye giriş yapıyor. Dakikalarca bekleyen çiftin daha sonra herhangi bir işlem yapamadıkları için araçlarına doğru yürüdükleri görülüyor. 

Kılınç çiftinin hastanenin acilinden içeriyle giriş yaptıkları an...

HAMİLELİK SÜRECİNDE 7 KEZ MUAYENE OLDUĞU HASTANE KABUL ETMEDİ

Kılınç’ın ölümü sonrası eşi Ramazan Kılınç sorumlular hakkında suç duyurusunda bulundu. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturma kapsamında Kılınç’ın ölümünde ihmaller zinciri tek tek ortaya çıktı. Medipol’daki kadın doğum uzmanı verdiği ifadede Kılınç’ı hamilelik  sürecinde 7 kez muayene ettiğini söyledi. Doktor, Kılınç’ın testi pozitif çıktıktan sonra kendisine mesaj attığını ve mesaja istinaden, “Pandemi hastanesine gitmesinin uygun olduğunu söyledim” dedi. Çalıştığı hastanenin pandemi hastanesi olup olmadığına ilişkin de doktor, “Hangi hastanelerin pandemi hastanesi olduğu Sağlık Bakanlığı’nca belirlenmiştir” ifadelerini kullandı.

SAVCILIKTAN BAKANLIĞA: HANGİ HASTANELER PANDEMİ HASTANESİ

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Sağlık Bakanlığı’na özel hastanelerin pandemi döneminde çalışma usullerinin tespiti ile Covid-19 negatif belgesi olmadan acile, servise ya da polikliniklere hasta kabul edip etmediği hususunda herhangi bir düzenleme olup olmadığını sordu.

Sağlık Bakanlığı, savcılığın bu talebine ilişkin şöyle yanıt verdi: “Bünyesinde enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji, göğüs hastalıkları, iç hastalıkları uzmanı hekimlerden en az ikisinin bulunduğu ve 3. seviye erişkin yoğun bakım yatağı bulunan hastaneler pandemi hastanesi olarak kabul edilir. Pandemi hastanelerinde Covid-19 ile enfekte vakaların cerrahi müdahalelerinin yapılabileceği 1 ameliyathane odası ve kadın hastalıkları ve doğum kliniklerinin olduğu hastanelerde enfekte gebelerin doğum yapabilecekleri 1 doğum odasının belirlenmesi ve rezerve olarak tutulması gerekmekte. Covid-19 tanısı konmuş hastaların müracaat ettiği pandemi hastanesi olmayan il/ilçe hastaneleri, bu hastaların sevk algoritmasında belirlenen hastaneye gerekli önlemleri alarak sevkini gerçekleştirmeli.”

Dönüş Kılınç ve eşi Ramazan Kılınç
İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ: PCR TESTİ NEGATİF ZORUNLULUĞU YOK

Öte yandan kadın doğum uzmanının Kılınç’a, ‘PCR testi negatif olmadan muayene edemeyiz’ sözlerine ilişkin de savcılık, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’ne yazı yazarak PCR testi negatif olmadan özel hastanelerin hasta kabul etmediğine yönelik bir düzenleme olup olmadığı yönünde bilgi istedi. İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü bu talebe, “Bahsi geçen sağlık kuruluşlarının covid-19 negatif belgesi olmadan acil serviste ya da polikliniklere hasta kabul edip etmediği hususunda herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır” yanıtını verdi.

HASTANE GÖREVLİSİ: AMİRLERİM NE DEDİYSE UYGULADIM

Kılınç çiftinin hastanede görüştükleri hasta danışmanı ise hastayı neden kabul etmediklerini Pendik Polis Merkezi Amirliği’nde anlattı: “Dönüş Kılınç isimli gebe,  kocası olduğunu öğrendiğim kişiyle geldi. Kendisine pandemi hastanesi olmadığımızı pandemi hastanesini gitmesi gerektiğini söyledim. Bir süre hastaneden ayrılmadılar. Bu durumu gece amirimize ilettim. Gece amirimiz hastanın pandemi hastanesini gitmeleri gerektiğini söyledi. Hatta kısa bir süre daha bekleyip sonra hastaneden ayrıldılar. Ben amirlerim ne demişse onu uyguladım.”