YAZARLAR

Kontrolsüz güç, güç değildir: Fenerbahçe

Sosa'yı ilk on bire yazacak mısın, net santraforun kim belli mi? Novak ne zaman tam olarak oynayacak? Bütün bu soruların cevapları gerekiyor Fenerbahçeliler için. Fenerbahçe'nin güçlü bir kadrosu var, evet ama kontrolsüz güç de, güç değildir.

İyi oyuncularla iyi antrenör olunur. Oyun planın yoksa yıldızların olsa ne yazar. Güçlü oyun güçlü kadroları yener. İyi futbol, iyi futbolcularla oynanır. Atanın ile tutanın iyi olacak. Bütün bunlar futbolun içinde çokça telaffuz edilen konuşmalardır. Bütün bunların tamamı doğru olmadığı gibi hiçbiri de yanlış değildir. Peki Fenerbahçe'nin durumunu nasıl özetlemek gerekir?

Fenerbahçe'nin geçtiğimiz yaz ligin transfer şampiyonu olduğunu söylesek yanlış olmaz. Hatta başkanlıkta üçüncü yılına giren Ali Koç için “İlk sezon yapması gerekeni son senesinde yaptı” yorumu dahi yapılıyordu. Esasında bu transferlerden ötürü sayın Ali Koç'u daha fazla eleştirmek gerekiyor ama o konu bu yazının konusu değil. Sonuç olarak başkan olmak için neyi vaat etti ve bugün Fenerbahçe hangi noktaya doğru evriliyor? Hani zihniyet değişimi, hani geçmişi geride bırakıp yeni bir sayfa açma girişimi? İşte her şey, bütün o “sözde vizyon”, ligde sportif başarısız olana ve tribün tepkileri sana karşı yükselene kadar olabiliyor. Neyse, bunları çok tartıştık ve tartışmaya devam edeceğiz ama şimdilik yüzümüzü biraz sahaya doğru çevirelim.

Fenerbahçe'nin gerçekten oyunu nedir? Gökhan Gönül ve Caner Erkin'i yeniden kadrosuna katan Fenerbahçe, Trabzonspor'da geçen sezon 10 küsur gol atan Novak'ı da transfer etti. Teknik Direktör Erol Bulut, şu anda namağlup olsaydı da eleştirilere maruz kalacaktı ve kalmalıydı da. 2 ay oldu ligler başlayalı ve Fenerbahçe'nin gerçekten bir oyun planı olduğunu gördünüz mü? Gökhan'ın bindirmeleri ve Caner'in maç başına 20 orta kesmesi midir Fenerbahçe'nin oyun planı?

Ligin belki de MVP'si yani en değerli oyuncusu olan Sosa'yı kadrona katıyorsun ve yine de yaratıcı ve üretken bir oyun üretemiyorsun. Sosa sahadayken Fenerbahçe'nin temposu hızlanıyor diyebiliriz. Sosa yokken ise 40'ıncı dakikayı sanki 87'nci dakika 1-0 mağlup olan taraf gibi oynuyor Fenerbahçe. Bu sezon en son eleştirilmesi gereken cephe kesinlikle yönetim ve Ali Koç'tur. Çünkü ne denirse densin, çok ciddi transferler ve gayet de iyi bir kadro mühendisliği gerçekleştirdiler. Top artık tamamen Erol Bulut'ta. Böyle devam ederse bu sıcağa kar dayanmaz ve bir yerde Fenerbahçe'de çatlak sesler çıkmaya başlar. Hoca değişimi ise Fenerbahçe'yi şampiyonluktan edebilir.

Fenerbahçe'nin güçlü bir kadrosu ve iyi bir hocası da var. Ben Erol Bulut'u Yeni Malatyaspor'da ve Alanyaspor'da çok yakından takip ettim, özellikle Radyo Gol'deki yayınlarımda. Çokça masaya da yatırdım performanslarını. Fenerbahçe'nin tek eksiği, yani Erol Hoca'nın bir bakıma, bir oyun bulamamış olması. Fenerbahçe, 7 yıl oluyor şampiyon olamayalı. Tam bir kadro kuruldu, bir hava yakalandı artık burada güçlü bir oyun da gerekiyor.

Bir on biri dahi net değil şu an Fenerbahçe'nin. Sosa'yı ilk on bire yazacak mısın, net santraforun kim belli mi? Novak ne zaman tam olarak oynayacak? Bütün bu soruların cevapları gerekiyor Fenerbahçeliler için. Fenerbahçe'nin güçlü bir kadrosu var, evet ama kontrolsüz güç de, güç değildir. Galatasaray'da bir seçim süreci var gibi duruyor ama tüm kargaşaya rağmen, havaya giremeden puantajda hemen arkanda. Başakşehir ise yeniden toparlandı geliyor. Çok açık konuşuyorum, bu takımla bir oyun üretememesi durumunda Fenerbahçe ligi yine hüsranla bitirecek.

3 -4 sezon evvel Dick Advocaat'lı sezonda hocanın elinde çok sınırlı bir kadro mevcuttu. Buna rağmen Advocaat biz futbol severlere resmen bir ders verdi ve bir oyun üretebildi. Tabii ki o dönemin kadrosuna göre. Böyle bir kadro ve daha tecrübeli bir hoca ile yola çıkılsaydı daha farklı yol alınabilirdi. Geçen sezonki Trabzonspor'un durumu tam bir ibretlik hikaye. Trabzonspor'un geçen sezon şampiyon olamaması tamamen kendi yüzünden. Hoca sorunu ve tecrübesiz bir hocayla o yarışta psikolojik olarak ezilmesi. İpler sıkı tutulmadığı takdirde, iyi çalışılmadığı ve iyi tedbir alınmadığı takdirde bu sezon Fenerbahçe, geçen sezonki Trabzonspor'un yaşadıklarını yaşayabilir. Çok net.


Ara Gözbek Kimdir?

Yayın hayatına 2005'te üniversite radyosu CIU FM'de başlayan Ara Gözbek aralıksız üç sene İngilizce ve Türkçe yayınlarla canlı radyo programı hazırladı ve sundu. 2005'te CNN Türk'te Frekans programında yapım asistanı ve muhabir olarak görev aldı. Gazeteciliğe ilk olarak 2006'da BirGün gazetesinde adım attı. BirGün'de Pazar eki ve spor bölümlerinde 400'den fazla makale yayınladı, ardından Türkiye'nin en çok takip edilen spor haber sitesi sporx.com yazarlığa devam etti. 2007 yazında staj yaptığı TRT'de “NBA Europe Live” adı altında NBA'in uluslararası projesinde TRT'yi NBA muhabiri olarak temsil etti. SporX TV'de “NBA ARA'SI” programını yaptı. Bunların dışında Taraf gazetesi, tempo24.com.tr ve birçok sitede makaleleri ve haberleri yayınlandı. Döneminde çok popüler bir radyo olan Metro FM'de pek çok programa konuk ve yorumcu olarak katıldı. sokaksesi.com sitesinin ve Android ile Apple'larda uygulaması da olan Sokak Sesi Radyosu'nu kurup burada uzun bir süre “underground” radyo yayınları yaptı. Halen Gazete Duvar'da yazmaktadır.