Kocaeli'de tek sendika için iki fabrika birleştirildi

Kocaeli’de üretim yapan Bekaert İzmit ve Bekaert Kartepe fabrikaları birleşme kararı aldı. Birleşme durumunda iki sendikadan birinin yetkisi düşecek.

Fotoğraf: Gazeteduvar
Google Haberlere Abone ol

KOCAELİ - Kocaeli’de Bekaert İzmit ve Bekaert Kartepe fabrikalarıyla üretim yapan fabrikalar, fabrika yönetimi tarafından birleştirilme kararı aldı. Bu karar ise işçilere atılan kısa mesajla resmen duyuruldu. Fabrikaların, 26 Nisan tarihinden itibaren tek bir şirket çatısı altında faaliyetlerine devam edeceği belirtildi.

İzmit fabrikasında Birleşik Metal-İş Sendikası, Kartepe fabrikasında ise Özçelik-İş Sendikası örgütlü olan fabrikalar birleşince sendika yetki krizi yaşanması bekleniyor.

YETKİ KARMAŞASI

Toplu sözleşme yürürlük tarihinin 1 Eylül 2024 olması nedeniyle her iki sendikada iş yerinde toplu sözleşme yapma yetkisi olup olmadığının tespit edilmesi için bu tarihten önceki 120 gün öncesinde yetki başvurusu yapmak zorunda. İki fabrikanın birleşmesi durumunda sendikaların toplu sözleşme için yetki başvurusunun ardından, işçiler yetkiyi alan sendikaya üye olmasalar bile toplu sözleşmeden yararlanmak için dayanışma aidatı ödeyecek.

Bekaert Kartepe fabrikasında örgütlü Özçelik-İş Sendikası’nın Kocaeli Şube Başkanı Arif Çolak, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, “Bekaert İzmit ve Bekaert Kartepe olarak iki ayrı şirket olarak faaliyet gösteren fabrika, Bekaert Türkiye olarak birleşme kararı aldı. Kartepe fabrikasında yetkili sendika biziz. İzmit’te ise diğer sendika var. Birleşme olursa yetki başvurusunda bulunacağız. Mevcut fabrikada eylül ayında sözleşmemiz var. Bizler de süreci takip ediyoruz gelişmelere göre adım atacağız” dedi.

'İRADE GASBI'

Bekaert İzmit fabrikasında örgütlü Birleşik Metal İş Sendikası’nın Kocaeli Şube Başkanı Telat Çelik ise fabrika yönetiminin kendilerini istemediğini belirterek şunları söyledi: “Fabrikada, işçilere bir kısa mesajla birleşme olacağını söylenmiş. Bu değişim aslında işçilerin irade gaspıdır. Biz işçinin hakkını hukukunu arayan sendikayız. İş birlikçi sendika ile birlikte hareket ediyorlar. Dikensiz gül bahçesi istiyorlar. Ama burası muz cumhuriyeti değil. Yapmamız gereken neyse yaparız. İşçimizin çoluk çocuğunun rızkını kimseye peşkeş çektirmeyiz.” 

Fabrikanın insan kaynakları tarafından birleşmenin olacağı işçilere atılan şu mesajla duyuruldu: “Değerli çalışanımız, Bugüne kadar Bekaert Kartepe ve Bekaert İzmit adı altında iki ayrı şirket olarak faaliyet gösteren fabrikalarımızın, Türkiye'de daha güçlü bir Bekaert takımı yaratmak amacı ile 26.04.2024 tarihinden itibaren tek bir şirket çatısı altında faaliyetlerine devam edeceklerini bildiririz."