Kocaeli’de yeni grev: Bekaert işçileri ateşi yaktı, biz büyütüyoruz

Kocaeli’de Cumhurbaşkanı'nın Bekaert grevini 'erteleme' kararının ardından ikinci grev haberi de geldi. Kentte yaklaşık 570 işçi hakları için işyerlerinin önünde eylemlerini sürdürüyor.

Google Haberlere Abone ol

Nur Kaplan

ANKARA – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşik Metal-İş ve Özçelik-İş'in Bekaert Çelik şirketinin iki fabrikasında aldığı grev kararlarını "Millî Güvenliği Bozucu Nitelikte Görüldüğü" gerekçesiyle 60 gün 'erteledi'. Bu karara rağmen işçiler 11 gündür grevlerini sürdürürken bir diğer grev kararı da Kocaeli’deki Kartonsan fabrikasında çalışan işçilerden geldi.

İktidarın grev ‘yasaklama’ adımına karşın Kocaeli’de metal ve kâğıt fabrikalarında çalışan yaklaşık 570 işçi eylemlerini sürdürüyor. Bekaert firmasındaki işçiler gibi Selüloz-İş Sendikası’nda örgütlü Kartonsan fabrikasında çalışan işçiler de ‘Toplu İş Sözleşmesi’ndeki (TİS) talepleri karşılanana kadar grevlerini sürdüreceklerini ifade ediyor.

‘HEP BİRLİKTE DAHA İYİYE AMA DİRENİŞLE’

Bekaert firmasında 19 yıldır çalışan Cem Kaya, 4 ay boyunca toplu iş sözleşmesi sürecinin sürdüğünü ve taleplerinin karşılanmadığını, düşük ücretlerle çalışmak istemediklerini, greve çıkmadan bir gün önce grevlerinin yasaklandığını ve akabinde işverenden tehdit mesajı aldıklarını söyledi. “İşveren bir ücret önerecek ve herkes bunu kabul mü edecek? Demir dövüldükçe sertleşir. Herkesin moralleri harika, bu işe inanıyoruz” diyen Kaya, şunları söyledi: “Türkiye’de bir tek biz lastik teli yapıyoruz. 15 gün önceden işverene ‘greve çıkacağız’ dedik. 13 Aralık gecesi ‘ertelendi’ tebligatı geldi. Bunun anayasaya aykırı olduğunu ve grevin hakkımız olduğunu söyledik. Her şeye rağmen greve çıktık. 1 saat ücretimizin 100 TL olmasını istedik. Onların teklifi 65 TL oldu. Sosyal haklarımıza yüzde 100 verdiler ama bizim talebimiz yüzde 150 idi. İşverenden tehdit mesajı da aldık. Mesajda, ‘yasal olmayan yollarla greve çıktınız iş akdiniz tek taraflı olarak fesih edilecek’ deniyor. Bizim talep ettiğimiz ücret İzmit koşullarında ancak hayatta kalabileceğimiz tutar. İzmit’te kiralar 6-7 bin lira. Dört kişilik bir ailenin mutfak, market, giyim ihtiyacına bakılınca teklif ettikleri ücretle geçinmemiz mümkün değil, aç kalırız. Şirketin sloganında olduğu gibi, ‘hep birlikte daha iyiye’ ama direnişle…”

Bekaert işçileri

‘MORALLER GAYET GÜZEL, EN UFAK BİR ŞÜPHE YOK’

Birleşik Metal-İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Telat Çelik, Bekaert’taki işçilerin ücret taleplerinin karşılanması noktasında kararlı olduklarını ancak işveren tarafından bir adım atılmadığını, grevin yasaklanmak istemesine karşı, bunu tanımayan 400 işçinin grevde 11’inci günü geride bıraktıklarını ifade etti. Çelik, şöyle devam etti:

“Sahte enflasyon ve ona dayanarak yapılabilecek bir anlaşmanın insanların evine götürebilecek ekmeği büyütmeyeceğini ve açlığa mahkûm edeceğini biliyoruz. Fabrikanın tümü grevde. İşçilerin moralleri gayet güzel, en ufak bir şüphe yok. İyi bir toplu sözleşmeye dair olan inanç devam ediyor. Grevimiz yasaklanmak istendi ancak bunun artık Türkiye’de bir anlamı kalmamıştır. İnsanlar evine ekmek götüremiyor. Biz bir dip dalgası başlattık. Tıpkı Kartonsan’da olduğu gibi açtığımız yoldan işçilerin, emekçilerin yürüyeceğini biliyoruz.”

‘BIÇAK KEMİĞE DAYANMIŞ DURUMDA’

Kocaeli’de bir diğer grevi ise toplu iş sözleşmesi sürecinde uzlaşma sağlanamaması üzerine Kartonsan işçileri başlattı. Kartonsan firmasında yaklaşık 16 yıldır çalışan Mustafa Gürel, fabrikanın mali tablolarının iyi olmasına karşın toplu iş sözleşmesi sürecinde önerdikleri ücretlerin açlık ve yoksulluk sınırının altında olduğunu, yaşanan ekonomik krizde geçinemedikleri için talep ettikleri ücreti alana dek 170 işçi arkadaşıyla birlikte grevde olacaklarını söyledi: “İnsanlar zor geçiniyor, bıçak kemiğe dayanmış durumda. Arkadaşlarımız çocuğuna çikolata alırken bile düşünmeye başladı. Tüm çalışan arkadaşların onayıyla ve iradesiyle grevdeyiz. Kartonsan, 50 yıllık köklü bir kuruluş. Kuşe kartonda Avrupa’da 3’üncü, Türkiye’de 1’inci firma. Bize vermek istedikleri ve bizim istediğimiz ücret arasında uçurum var. Uzlaşma sağlamıyorlar. Biz de bir arkadaşımızın kılına dahi zarar gelmeden haklarımızı kazanarak döneceğiz. Fabrika önünde coşkulu şekilde bekliyoruz.”

Kartonsan işçileri
‘GREV DALGASININ YAYILACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ’

Selüloz-İş Sendikası Uzmanı Aykut Günel ise Kartonsan firmasında 40 yıla yakın süredir sendikalarının örgütlü olduğunu, fabrikada daha önce birçok kez greve çıkıldığını, bugünkü toplu iş sözleşmesi sürecinde yüzde 180’e denk gelen zam talep ettiklerini, işverenin talebinin ise yüzde 90 olduğunu ifade etti. Kartonsan şirketinin 2022 yılının ilk 9 ayındaki kârının 666 milyon TL olduğunu ve bu alanda tekel konumuna geldiğini söyleyen Günel, şunları söyledi: “Toplu iş sözleşmesinden kaynaklı insanlar ücretlerinin yükseleceğini bekliyorlar ama asgari ücret zammı TİS zamlarını anlamsız hale getiriyor. TİS sürecinde patronların tavrı eli sıkı, taleplerimizi haklı bulmayan şekildeydi. Bekaert işçileri grevleri yasaklanması rağmen ateşi yakmıştı, biz de o ateşi büyüttük. Sendikaların, işçilerin, çalışma koşullarını düzenlemek ve bahsedilen rakamları alabilmek için grevden başka silahı yok. Kocaeli’de başlayan grev dalgasının başka yerlere de yayılacağını düşünüyoruz. Burada ilk görünür örneklerini vermeye başladı.”