KKTC'deki 'Osmanlı Ocakları' ve derin bağlantılar

Sedat Peker'in iddiaları ve Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın Almanyalı Osmanlılar yöneticisiyle fotoğrafı, KKTC'de gözleri Ankara’ya yakın kesimlerin adadaki faaliyetlerine çevirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sedat Peker’in yeni iddialarının gölgesinde, Kıbrıs’ın gündemine ilgili çekici gelişmeler yansımaya devam ediyor. Peker’in AK Partili Metin Külünk'ün 'ricasıyla' para gönderdiğini söylediği ‘Osmanen Germania’ (Almanyalı Osmanlılar) örgütünün yöneticilerinden Taner Ay'ın KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'la fotoğraflarının gündeme yansımasının ve Ay'ın araç plakasında ‘KKTC Konsolosluğu’ ibaresini kullanmasının ardından, Kıbrıs’ın kuzeyinde dikkatler, Ankara’ya yakın duran kesimlerin adadaki faaliyetlerine çevrildi.

Almanya’da yasaklanan ‘Osmanen Germania’ isimli örgüt resmi olarak KKTC’de faaliyet göstermiyor ancak bu grubun ideolojisini ve dünya görüşünü paylaşan, Türkiye’deki muhafazakâr iktidarın dünya görüşünü benimseyen kesimler son yıllarda Kıbrıs’ın kuzeyinde deyim yerindeyse ‘vites yükseltmiş’ durumda. Özellikle AK Parti’ye yakın duran isimler son dönemde KKTC’nin siyasi ve ekonomi dünyasında ön plana çıkmaya başladı. Bu isimlerden bazıları yakın zamanda adanın kuzeyinde şiddet olaylarına da karıştı. 

2015'TE KKTC'DE ŞUBE AÇTILAR

‘Osmanen Germania’nın Almanya’da gündeme gelmeye başladığı 2010’lu yılların ortalarında, KKTC’de de bu örgütün ideolojisini ve siyasi çizgisini paylaşan kişiler ve siyasi oluşumlar ön plana çıkmaya başladı. AK Parti iktidarına yakın duran Osmanlı Ocakları, 2015 yılının sonlarında KKTC’de şube açtıkları bilgisini teyit etti.

Şubenin Genel Başkanlığı’na da, Kemal Altuncuoğlu atandı. Muhafazakâr dünya görüşüne sahip olan Altuncuoğlu, çok küçük yaşta ailesiyle beraber Kıbrıs’ın yolunu tutmuş bir isim. Babasının Türk alayında din görevlisi olarak görev aldığı bilinen Altuncuoğlu, son yıllarda Kıbrıs Türk toplumunun ekonomik yaşantısında gündeme geliyor. 

 

AK PARTİ’YE YAKIN ÖRGÜTÜN İCRAATLARI

Geçmişte Rum tarafını “KKTC ekonomisini baltalamakla” itham eden Altuncuoğlu, korona pandemisi ve ekonomik kriz sürecinde ‘Kıbrıs Türk Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Merkez Kooperatifi Başkanı’ sıfatıyla gündeme geldi. Bu kooperatif 2020 yılında, Ankara’nın desteğiyle esnafa destek kredisi dağıtılacağını açıklamıştı. Bir yıl sonra ise Altuncuoğlu, KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı ile ortak basın toplantısı düzenleyerek Kredi Kefalet Merkez Kooperatifi’nden kullanılan kredilerin altı ay ötelendiği duyurdu. 

Altuncuoğlu’nun 90’lı yıllarda Kıbrıs’ta yaşanan sınır olaylarında yer almasından dolayı hakkında kırmızı bülten çıkarılan ve KKTC sınırları dışına çıkamayan Başbakan Yardımcısı Arıklı ve lideri olduğu Yeniden Doğuş Partisi (YDP) ile yakın ilişkileri bulunuyor. Altuncuoğlu geçtiğimiz yıllarda söz konusu partiden milletvekili adaylığını ve Lefkoşa Türk Belediye Başkan adaylığını açıkladı. Kıbrıs’ın kuzeyinde YDP, Türkiye’deki muhafazakâr ve milliyetçi iktidar koalisyonuyla yakın ilişkileriyle tanınıyor. Kıbrıs Türk solu söz konusu oluşumu, ‘faşizan duruş takınmak’ ve ‘adada Türkiyeliler-Kıbrıslılar ayrımı yapmakla’ itham ediyor. 

 

AFRİKA GAZETESİNE VE MECLİS’E SALDIRAN İSİM

Mehmet İpek de Altuncuoğlu gibi Ankara’daki iktidar koalisyonuna yakın duran, siyasi duruşu ve eylemleriyle son yıllarda Kıbrıs Türk tarafında olumsuz tepkilerin odağında olan bir isim. İpek 2018’in başlarında Kıbrıs’ta yerel yayın yapan Afrika gazetesine ve KKTC Cumhuriyet Meclisi’ne yönelik saldırılarda ön plana çıkan bir isim.

İpek, bir grup muhafazakar isimle beraber söz konusu saldırılar sonrasında KKTC polisi tarafından tutuklandı. Bu süreçte bu grubun yaratmış olduğu maddi hasar 17 bin 450 Türk Lirası olarak hesaplanmış, tutarın o dönem AK Parti’nin Kıbrıs temsilcisi olan Mehmet Demirci tarafından karşılandığı belirtilmişti. İpek altı ay hapis cezasına çaptırılmasına rağmen ‘iyi hal’ temelinde kısa zaman içinde serbest bırakılmıştı.

Kıbrıs’ta yayın yapan muhalif Gazedda Kıbrıs’ ise yakın zamanda, İpek’in KKTC vatandaşlığı edinme sürecinde aracılık etmeye başladığı bilgisini gündeme taşımıştı.