Katillerin 9 başucu kitabı!

'Böyle Buyurdu Zerdüşt'ten 'Otomatik Portakal'a; 'Gizli Ajan'dan 'Çavdar Tarlası'nda Çocuklar'a katillerin suistimal ettiği 9 kitap...

Google Haberlere Abone ol

ÖFKE (RAGE) – STEPHEN KING

Stephen King'in Richard Bachman takma adıyla yazdığı ve ilk kitaplarından biri olan Rage, bir lise öğrencisinin çığrından çıkıp pek çok öğretmeni öldürmesi ve bir sınıf dolusu öğrenciyi rehin almasını anlatıyor. İlk baskısından beri pek çok lise katliamı kitapla ilişkilendiriliyor. Öyle ki Michael Carneal isimli bir lise öğrencisi okula gidip bir grup öğrenciye ateş açmıştı. Sonrasında silahını yere bırakan Carneal, “Öldürün beni, lütfen! Bunu yaptığıma inanamıyorum!” demişti. Polisler Carneal'in okul dolabında Rage'in bir baskısını bulmuşlardı. 1999 yılında bir konferansta King, Carneal hadisesinin onun için de dönüm noktası olduğunu ve yayımcısına kitabın baskısını durdurmasını söylediğini açıklamıştı.

GİZLİ AJAN – JOSEPH CONRAD

Conrad'ın romanı anarşistler ve ajanlarla örülü bir dünyayı anlatıyor. Romanın Amerikalı matematikçi ve anarşist teorisyen Theodore Kaczynski'yi derinden etkilediği söyleniyor. Kaczynski kitabı başucu romanı yapmış ve anlaşılan o ki romandaki 'Profesör'ü kendine ilham kaynağı olarak görmüş. Kaczynski romandaki Profesör karateri gibi yanında sürekli bomba taşıyordu ve ABD'nin çeşitli yerlerine 16 ayrı bomba bıraktı. Bu bombaların infilak etmesi sonucu 3 kişi ölmüş, 23 kişi yaralanmıştı. Ayrıca anarşist matematikçi Kaczynski bazı otel rezervasyonlarında yazar Conrad'ın adını kullanıyordu.

ÇAVDAR TARLASINDA ÇOCUKLAR – J. D. SALINGER

John Lennon'ın katili polis tarafından yakalandığında çantasında kitabın bir kopyası bulundu. Kitabın içinde katil Mark David Chapman'ın el yazısıyla, “Bu benim beyanatımdır” yazıyordu. İlerleyen günlerde verdiği ifadelerde suikastten birkaç gün önce kitabı defalarca okuduğunu belirten Chapman, “Otelime geri dönmek istedim, ama gidemedim. Lennon gelene kadar bekledim. Lennon kışın ördeklerin nereye gittiğini biliyordu ve ben de bilmek istiyordum” demişti. Lennon'ı vurduktan sonra Chapman bir kaldırım taşına oturmuş ve Çavdar Tarlasında Çocuklar okumaya başlamıştı. Bu olaydan 9 yıl sonra Robert John Bardo isimli bir adam aktris Rebecca Schaeffer'i öldürmüş ve yakalandığında çantasından Çavdar Tarlasında Çocuklar çıkmıştı. Ancak Bardo, bunun tamamen tesadüf eseri olduğunu söylemişti.

Tüm zamanların en tartışmalı 24 kitabıTüm zamanların en tartışmalı 24 kitabı

TOM AMCANIN KULÜBESİ – HARRIET BEECHER STOWE

Bu kitap pozitif yönde bir sosyal değişim için öncü güç olma potansiyeli taşırken bir yandan da şiddet olaylarına yol açtı. En azından Abraham Lincoln için. Anlatılanlara göre Lincoln ABD; İç Savaşı'nın henüz başlarında yazarla tanıştığında, “Demek büyük savaşı başlatan küçük hanım bu” demiş.

TURNER GÜNLÜKLERİ (THE TURNER DIARIES) – WILLIAM LUTHER PIERCE

Andrew Macdonald takma adıyla yazılan bu roman Southern Poverty Law Center isimli ırkçı bir grup tarafından grubun İncil'i olarak kabul edildi. Kitapla ilişkilendirilen pek çok suç olayı var, ancak en çok yankı uyandıranı Oklahoma'daki bombalı olaylardır. Bombalamalardan sorumlu tutulan Timothy McVeigh, bombalamaların ardından aracında durdurulduğunda kitabın 62 ve 63'üncü sayfalarının fotokopisi yanındaydı. Bu sayfalarda ABD başkentine havan saldırıları anlatılıyordu.

BÖYLE BUYURDU ZERDÜŞT – FRIEDRICH NIETZSCHE

Nietzsche pek çok katille ilişkilendirildi, ancak aralarında en popüler olanı Adolf Hitler. Hitler Böyle Buyurdu Zerdüşt'ü askeri birliklerine dağıttı ve kendisi de kitabı dini bir kitapmış gibi okudu. Nietzsche'yi üstün insan olarak kabul eden Hitler çok defa Weimar'daki Nietzsche Müzesi'ne ziyarette bulundu ve filozofun büstüyle birlikte fotoğraf çekildi.

OTOMATİK PORTAKAL – ANTHONY BURGESS

Stanley Kubrick'in yönettiği kitaptan uyarlanan film gösterime girdikten sonra Britanya'da kitapta ve filmde anlatılanların tıpatıp aynısı suçlar işlenmeye başladı. 1972 yılında 16 yaşında bir çocuk, 14 yaşındaki okul arkadaşını öldürdü. Daha sonra yapılan açıklamada işlenen suçun filmden esinlenildiği yetkililer tarafından bildirildi. Bir başka vakada ise bir grup genç, genç bir kıza saldırdı ve kıza tecavüz ederlerken “Singin' in the Rain” şarkısını söylediler. Filmde de Alex benzer bir suçu işlemeye hazırlanırken bu şarkıyı söylüyor.

KOLEKSİYONCU – JOHN FOWLES

Bu romanda kelebek koleksiyonuna takıntılı olan asosyal bir adam arzularının hedefine oturttuğu Miranda'yı kaçırır ve kilit altında tutar. Kitap kadınları kaçırıp işkence eden ve en sonunda öldüren seri katil Leonard Lake'e ilham verdi. Öyle ki Lake, işlediği suçların bütününe “Miranda Operasyonu” adını verdi.

VAKIF SERİSİ – ISAAC ASIMOV

Bu fütüristik romanda Asimov, tüm evrende 30 bin yıl süren karanlık bir çağ anlatıyor. Bu karanlık çağın tek umudu ise matematikçi Hari Seldon ve bilim insanlarından oluşan ekibinin fikirleri. Ancak Seldon ve ekibi de sonucunda fikirlerini bir dine döndürüyor. Japon kıyamet tarikatı Aum Shinrikyo da kıyamet günü tahmininde bulundular ve Asimov'un roman serisini başucu kitapları olarak açıkladılar. Kıyamet tahmin ettikleri zamanda gelmeyince de Tokyo metrosuna sarin gazı attılar ve 12 insanın ölümüne, 5 binden fazla insanın ise yaralanmasına sebep oldular. (Kaynak: Huffingtonpost)

yenicikanlar

YENİ ÇIKAN KİTAPLAR