Kılıçdaroğlu'ndan 'Kara Kış Fonu' önerisi: Saray bunları yaparsa puan toplar

“Kara Kış Fonu” önerisini açıklayan CHP lideri Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, “Eğer bunları yaparsan millet biraz olsun rahatlayacak. Hatta buradan siyasi puan da kazanabilirsin” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin genel merkezinde basın toplantısı düzenledi.

Zamlara karşı uyarılarda bulunduğunu hatırlatan Kılıçdaroğlu, “Kara Kış Fonu kurulsun diyordum. Karşımızda kapı duvar bir iktidar var. Maalesef uyardığım her şey artık gerçeğimiz oldu. Her saat başı yeni bir zam geliyor, korkunç bir pahalılık var. Bunu zaten vatandaş görüyor ve hissediyor” dedi.

İktidarın sorunlara çözüm üretmediğini belirten Kılıçdaroğlu, “Bu iktidardan çözüm beklemenin abesle iştigal olduğu çok açık. Zaten tüm sorunların kaynağı kendileri, neyi çözecekler? Bu saray ve şahsım iktidarı, insanımızı karakışın insafına terk etmiştir. Özetle iş başa düşmüştür” ifadelerini kullandı.

“Çözümleri CHP bulmak zorundadır. Muhalefet olabiliriz ama çözümleri biz arayacağız” diyen Kılıçdaroğlu, “Türkiye'de 14 milyon asgari ücretli açlık sınırının altında yaşıyor. Bu insanlarımızın çocukları da sefalet içinde yaşıyor. İnsanımızın bu kış hayata tutunabilmesi için uygun fiyatlı enerjiye erişimin sağlanması çok kritik. Enerji faturasını ödeyemeyen 5 milyon hanenin olduğu bir ülkeye, biz uzaktan bakamayız. İnsanımızın haysiyeti söz konusudur” şeklinde konuştu.

'KIŞI ATLATTIKTAN SONRA İKTİDAR OLACAĞIZ'

Enerji sektöründeki şirketlere mektup gönderdiğini ve toplantı yaptıklarını aktaran Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

“Peki iktidar ne yapıyor, çok kısa bir süre içinde elektrik faturaları 3 kez zamlandı. Doğal gaza 8 defa zam yapıldı. Kömüre yüzde 30, mutfak tüpüne yüzde 42 zam yapıldı. Ülkemizin bu halini ben kabul etmiyorum. Bu halk da bunu hak etmiyor. Bu yüzden tüm enerji sektörü paydaşlarına bir mektup gönderdim, bu millet için birlikte çalışalım dedim. Sağolsunlar enerji sektörü temsilcileri, davetimize icabet ettiler ve bir çalışma toplantısı gerçekleştirdik. Buradan halkımıza seslenmek istiyorum, kime oy vermiş olursanız olun, bu enerji meselesinde birlikte mücadele edeceğiz. İktidara geldiğimizde nihai amacımız elbette yoksullukla mücadele ve daha adil bir ülke inşa etmek olacaktır. Ama atlatmamız gereken bir kış var. Kışı atlattıktan sonra zaten iktidara geleceğiz, sonrası kolay.”

'BUNLARI HEMEN YAP'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a da seslenen Kemal Kılıçdaroğlu, “Gelelim çözüme. Şahsa buradan sesleniyorum, bu sesi iyi dinle: Eğer bunları yaparsan milletimiz biraz olsun rahatlayacak. Hatta buradan siyasi puan da kazanabilirsin. Umurumda değil yeter ki bu millet rahatlasın, bunları hemen yap” dedi.

Kılıçdaroğlu önerilerini ise şu şekilde sıraladı:

“Bir, her şeyden önce kara kış fonunu kurarak vatandaşlarımıza kış ayları için destek ver.

İki, elektrik faturalarındaki KDV'yi kış boyunca kaldır. Sana söylüyorum, sadece TRT fonunun kaldırılması bile tek başına yüzde 20 oranında bir indirimin sağlanmasına neden olacak. O nedenle derhal kaldır.

Üç, aynı şekilde doğal gaz ve mutfak tüpündeki ÖTV ve KDV'yi hemen kaldır.

Dört, elektrik ve ısınmada düşük gelirliler lehine kademeli tarifeli sisteme geç. Yani sosyal tarife uygulamasını başlat. Bu vatandaşlar daha ağrı bir fatura ödemesinler.

Sorunu saptıyoruz, çözümü de önlerine koyuyoruz. Kimin lehine vatandaşın lehine. Kimin lehine saray ve şürekası lehine. Bunları yaparlarsa puan toplayacaklar. Ama amacımız ne? Onların puan toplaması veya toplamaması değil. Bu ülkede fakirin fukarasını kışı rahat geçirmesi.”

'SENİNLE SANDIKTA GÖRÜŞECEĞİZ'

Enerji fiyatlarındaki artışın ticari işletmeleri de etkilediğini dile getiren Kılıçdaroğlu, "Özellikle esnaf ve küçük ölçekli işletmelerin de destek programına alınmasını istiyorum. Hele bu kara kışı geçirelim, zaten seninle sandıkta görüşeceğiz" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın AK Parti grup toplantısında kendi videoların izlettiğini hatırlatan Kılıçdaroğlu, "Aleni tehditler savurmuş, adeta birilerine yarım kalan işleri bitirin talimatı vermiş. İşte buradan söylüyorum, ne senden ne de şürekandan zerre kadar korkum yok. Sonuna kadar mücadele vereceğim" diye konuştu. (HABER MERKEZİ)