Kılıçdaroğlu: İBB'de yaşananlar cumhurbaşkanı aday sürecini etkilemez

Kılıçdaroğlu, Halk TV'de, "Anadolu'da güzel bir söz vardır. Zalimin erken gitmesi için zulmün artsın derler. Saray iktidarının da yaptığı bu. Tek kişilik hükümet" ifadelerini kullandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Halk TV'de İsmail Küçükkaya ile Yeni Bir Sabah'ın konuğu oldu. Kılıçdaroğlu, Küçükkaya'nın sorusu üzerine İBB'de yaşananların cumhurbaşkanlığı aday belirleme sürecini etkilemeyeceğini söyledi. 

Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarından satırbaşları şöyle:

MİLİM GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ: Anadolu'da güzel bir söz vardır. Zalimin erken gitmesi için zulmün artsın derler. Saray iktidarının da yaptığı bu. Tek kişilik hükümet. Yasama, yargı kendisine bağlı, yürütme organının başında. İstediği yere hakim atayıp, istediği hakimden karar çıkartabiliyor. Kendisinin önüne çıkacak engellerin, İstanbul'un rantlarını devşirmek istiyor. İstanbul'u kaybetmesi onun için yara oldu. Çünkü 'İstanbul'u kaybeden Türkiye'yi kaybeder' demişti. İstanbul'u kaybetti, şimdi Türkiye'yi de kaybediyor.

Normalde olması gereken yargının bağımsız olmasıdır. Yargıç, hukukun üstünlüğü ve vicdanına göre değil saraydan gelen talimata göre karar veriyor. Bu milli iradeye darbedir. Bu tablo bizim alışkın olmadığımız, demokrasilerde yaşanmaması gereken bir tablo. Bu tablo maalesef Türkiye'de aşama aşama hayata geçiriliyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız benzer bir tablo ile karşılaşmıştı. Ona da 100 küsür yıl ceza isteniyordu. İstanbul İl Başkanımıza siyasi yasak getirildi. Sanıyorlar ki CHP, CHP lideri geri adım atar. Asla ve asla zalimin karşısında bir milim geri adım atmayacağız. Bu ülke sahipsiz değildir. Bu ülkenin halkı demokrasiye aşıktır.

SAKIN ÜZÜLME SENİN SORUMLULUĞUN VAR: Daha önceki duruşmada yargıç 'YSK ile ilgisi yok bunun' diyor. Gülşah İnce de tanık olarak inceleniyor, 'Soylu ile ilgili soru sordum bu cevabı aldım' diyor. Şimdi bunu başka bir olayla bağlantı kurup İstanbul Büyükşehir Belediye başkanını cezalandırmak istiyorlar. Sayın İmamoğlu'na 'Sakın üzülme, senin sorumluluğun var 16 milyon seni dirençle, kararlılıkla görmek istiyor' dedim.

Demokrasi adına, ülkem adına üzüldüm. Olay bir kişi olayı değil demokrasi, insan hakları, milli iradeye saygı olayıdır. Bunları düşündüğünüz zaman öteden beri gelen bir süreç var. Bu süreç kendi iktidarını pekiştirmek istiyor. Ben koltukta kalayım Türkiye yanabilir... Aramızda dağlar kadar fark var.

16 MİLYON İSTANBULLUNUN HAKKI GAP EDİLMİŞTİR: Siz CHP'nin elini kolunu bağlamak istiyorsunuz. Şimdi bunu aşama aşama hayata geçirmeye çalışıyorlar. Onlar hukuk dışı yola saparak, yargıçların gücünü arkalarına alarak bir şeyler yapmaya çalışıyorlar. Bizde halkın gücünü, iradesini kazanmak istiyoruz. Halkın iradesi değerlidir. Halkın iradesine darbe yapan bir anlayış demokraside yoktur. 16 milyon İstanbullunun hakkı gasp edilmiştir.

HUKUKİ SÜREÇ: İstinaf ve Yargıtay yoluna gidilecek. Hala bu ülkede hakkın, hukukun ne olduğunu bilen, namuslu ve yürekli yargıçlarımız var. Biz o yargıçlarımıza, hakimlerimize güveniyoruz. Adalet kurumuna en büyük zarar verenlerin iradelerini ipotek eden yargıçlar olduğunu dile getiriyorlar. Neden İstinaf'tan dönmesin. Bu ülkede adalet varsa dönecektir. Ne demek dönmez? Eğer gerçekten ülkede adaletin zerreciği kaldıysa dönecektir.

Elini vicdanına koyan bir yargıç, bir belediye başkanını bir ifadesi dolayısıyla hem mahkumiyet hem siyasi yasaklı konumuna getiriyorsunuz. Bunun kabul edilebilir bir yanı yok. Bunun sağı, solu yok. Bu iş insan hakları, demokrasi olayıdır. Bütün bunlara rağmen biz mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu mücadele aynı zamanda bir demokrasi mücadelesidir. İstanbul İl Başkanımız siyasi yasaklı hale getirildiğinde sahip çıktık, bugünde yarında mücadeleyi vereceğiz.

ADALETSİZLİĞE 'DUR' DİYECEKLER: Osman Kavala niye içeride AİHM kararına rağmen? Selahattin Demirtaş yargı kararına rağmen neden içeride? Avukatlar içeride. Askeri öğrenciler içeride, öğrenciler darbe mi yapar? Buna benzer haksızlıklar var. Türkiye'de bir değişim, dönüşüm yaşanıyor. Türkiye'de demokrasinin nasıl olduğunu göreceksiniz. Göstereceğiz.

Kararın onanacağı şeklinde bir düşünceye sahip değilim. Bu ülkenin namuslu hakimleri, savcıları var. Bu adaletsizliğe 'dur' diyeceklerdir. Vicdan sahibi olan her yargıç, bunun ne kadar haksız bir uygulama olduğunu fark eder.

Bir partili nasıl olur da hakim koltuğuna oturabilir? Bunlar doğru değil. Bir hakim veya savcı seçime girmek isteyebilir. İstifa edip. Seçimi kazanırsa zaten milletvekili, kazanırsa geri dönemiyor. Bu madde var. Bu maddeye rağmen bir grup hakim ve savcı aldılar, kendi partilerinde üyelik, il başkanlığı, ilçe başkanlığı yapmış insanları hakim, savcı koltuğuna oturttular. HSK'nın, bakanlığın 'dur' demesi lazım. Diyemediler. HSK'nın da bağımsız iradesi yok. Bugün Erdoğan ne dese onlar altına koşulsuz imza atarlar. Bütün bunlara rağmen kilit noktalarda bunlar ama onların altında erdem, ahlak sahibi adalet ordusu var.

(Bu davanın böyle sonuçlanacağını tahmin ediyor muydunuz?) Emin olun hayır. Yargıcın tutanaklara geçen 'Bu ifade Soylu'ya söylenmiştir' ifadesi var. Bunun üzerine beraat beklersiniz. Karar açıklanırsa beraat ya da ertelenir diye bekliyordum. Ertelense bile beraat çıkacağını düşünüyordum.

Benim İngiltere'ye, ABD'ye, Almanya'ya gidişim Türkiye'nin hızla büyümesi, kalkınmasıdır. Bu gezileri yaparken telefon açıp 'Ben geliyorum, hazır mısınız?' değil. Uluslararası ilişkilerde belli bir zaman dilimi var. Belli bir zaman dilimi içinde randevular alınır. Bizde Almanya'ya bu çerçeve içinde gittik. Vizyon toplantısını yaptık üçüncü ayağı Almanya vardı. Gerçekten de Türkiye'nin önemli finans kaynaklarına ihtiyacı var. Bunun için bu programları yaptık. Normalde davaya bakıldığı zaman beraat edilmesi gereken bilir kişi raporu, tanık gazeteciler var, daha önceki duruşmada tutanağa geçen ifadeler var. Normalde beraat bekliyoruz. Arkadan beklemediğimiz bir olay. Üzülerek ifade edeyim yaptığımız görüşmeleri kesmek zorunda kaldım. Tarifeli bir uçak o saatte yoktu, hemen bir özel uçak ayarladık. Arkadaşlarımla beraber Türkiye'ye döndüm.

DAVUTOĞLU ARADI, AKŞENER ARAMADI: Sayın Davutoğlu aradı büyük bir üzüntü duyduğunu ifade etti. Ben de oraya gidip Ekrem Bey'e üzüntülerimi aktarmak istiyorum dedi. (Küçükkaya'nın araya girip Saraçhane'ye gitmeden Akşener'in kendisini arayıp aramadığını sordu. Kılıçdaroğlu, 'aramadı' yanıtını verdi.) Olay bir kişi olayı değil, hukuka yapılan bir darbe. Ekrem beye de 'Yarın bir miting yapalım yine Saraçhane'de olsun' dedim. Diğer liderler de duyarlılıklarını gösterdiler. Hukukun, İstanbul'un ne kadar önemli olduğunu, İstanbul'un rantını yemek istediklerini... Bunlar nasıl insanlar ye ye doymuyorlar. Siz metroları durdurdunuz, inşaatları durdurdunuz, gökdelenler diktiniz. 'İstanbul'a ihanet ettik' diye itiraf ettiniz. Hala doymuyorlar. İstanbullular, İstanbul'un rantını İstanbulluya vereceklerdir bir kişinin iradesine değil. İstanbullunun iradesine güveniyorum.

85 MİLYON YURTTAŞ GÖRÜYOR: Halkın gücü, hakkın gücüdür. Halkın gücünü arkasına aldığınız zaman haklı bir davanın 16 milyon kişi tarafından desteklendiğini görüyorsunuz. 85 milyon yurttaş demokrasinin ayaklarının altından kaydıklarını görüyorlar. 6 lideri buluşturan aslında demokrasi, daha sağlıklı bir anayasa özlemi. Biz o nedenle önce anayasadan başladık. Bu olay bizim altı liderin daha sıkı sıkıya, kol kola, omuz omuza yürümeleri için ivme kazandırır.

Seçimle gelen seçimle gitmeli. Darbeyle gitmemeli. Yetmez mi Allah aşkına? Bu darbe, açıkça bir darbe. 'Sen kim oluyorsun İstanbulluya hizmet ediyorsun? Hizmeti bana edeceksen. Etmezsen seni yasaklı hale getiririm' tehdidi var. Bir kişinin tehdidi bize sökmez. Bu kardeşiniz linç girişimi ile karşı karşıya bırakıldı. Siz kim oluyorsunuz da biz geri adım atacağız. Feriştahınız gelse atmayız.

Bunlar yasakçı, parlamentonun da iradesini gasp ettiler. Bütçe görüşmelerinde 'Gazi Meclis' demişlerdi. Bu Meclis iradesi ipotek altında olan bir Meclis'tir. Parlamentodaki güçlerine güveniyorlar. Kimin üzerinde baskı kurarsanız kurun, bu millet demokrasiye aşıktır. Bu millet demokrasiyi getirecektir.

Adayı konuşmadık. Bütün bunlar belli olduktan sonra... Hükümet programı dediğimiz metnin ortaya çıkması ve kamuoyu ile paylaşılması lazım. Arkasından bir Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçişin yol haritası var.

DÜNKÜ GELİŞMELER ADAY BELİRLEMEYİ ETKİLEMEZ: (Dün meydana gelen gelişme adaylık belirme sürecini etkiler mi) Etkilemez. Biz öteden beri attığımız her adımı belli bir kararlılıkla ve bilgi birikimi şeklinde ilerlediğini biliyoruz. Altı liderin ortak iradesiyle bir metni çıkarmaya çalışıyoruz. Altı liderin altında güçlü kadrolar var.

Ekrem bey büyükşehir belediye başkanı olarak İstanbullulara hizmet etmeye devam ediyor. Bir temel atma var. Ne yaparlarsa yapsınlar hiç kimse Ekrem beyi hizmetten geri bırakamayacak. Arkasında güçlü bir irade, CHP var. Hiç kimse moralini bozmasın, herkes geleceğe umutlu baksın. Sevgili gençler üzülmeyin, sakın ola moraliniz bozulmasın. Çünkü sandığa gideceksiniz ve otoriter bir yönetimi kendi oylarınızla göndereceksiniz. Dünya siyaset tarihine bir not düşecekler.