Kıbrıs'ta 'sahte diploma' skandalı: Yarbay tutuklandı

Kuzey Kıbrıs'ta Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı'nda görevli bir yarbay, Kıbrıs Sağlık ve Sağlık Toplum Bilimleri Üniversitesi merkezli 'sahte diploma ve yolsuzluk' soruşturması kapsamında tutuklandı.

Fotoğraf: Temsili/ AA
Google Haberlere Abone ol

LEFKOŞA - Kıbrıs'ta siyasi çalkantılara neden olan 'sahte diploma' skandalı orduya da uzandı. Kıbrıs Türk basınına yansıyan yeni bir bilgiye göre, yürütülen soruşturma kapsamında bir yarbay tutuklandı. Güvenlik Kuvvetleri'nin üst düzey mensubu, önceki günlerde tutuklanan üst düzey bürokrat ve polis mensubu gibi sahte diploma ve rüşvet iddialarının merkezinde yer aldığı suçlamalar temelinde cezaevine gönderildi. 

Kıbrıs Türk basını, yeni gelişmeyi "Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi merkezli devam eden 'sahte diploma ve yolsuzluk' soruşturması, polisin ardından Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı'na sıçradı" şeklinde kamuoyuna yansıttı. 

YARBAY TUTUKLANDI

Kıbrıs Türk basın kuruluşlarının geçtiği ilgili yeni habere göre, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı'nda (GKK) görevli Yarbay Özgür Alp, Kıbrıs Sağlık ve Sağlık Toplum Bilimleri Üniversitesi (KSTBU) merkezli yürütülen 'sahte diploma ve yolsuzluk' soruşturması kapsamında tutuklanarak Güzelyurt Kaza Mahkemesi'ne çıkarıldı.

İddia makamı, görülen ilk duruşmada, zanlının 'sahte belgeyi tedavüle sürme' suçundan itham edildiğini belirterek, ilgili üniversiteden aldığı diplomasının sahte olduğunun tespit edildiğini belirtti. Şüphelinin bu sahte diplomayı çalışmış olduğu GKK'ya da sunarak tedavüle sürdüğü, almış olduğu 19 dersin 16’sında da usulsüzlük tespit edildiği bilgileri de mahkeme heyeti ile paylaşıldı. Sunulan bulgu ve bilgileri değerlendiren mahkeme, şüphelinin 2 gün tutuklu kalmasına hükmetti.

DİKKATLER CUMHURBAŞKANI KORUMASININ ÜZERİNDE

Üst düzey askeri yetkilinin tutuklanması, Mağusa Polis Müdürü'nün aynı suçlamalar temelinde tutuklanmasının hemen ertesinde gündeme yansıdı. Kıbrıs'ta kamuoyu, güvenlik birimlerindeki yolsuzluk iddialarını tartışırken gözler bir yandan da Cumhurbaşkanlığı'na çevrilmiş durumda. Benzer suçlamalar temelinde Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın güvenlik koruması, polis çavuşu Şerif Avcil geçtiğimiz günlerde Güzelyurt’ta (Omorfo) mahkemeye çıkarılmış ve altı gün daha poliste tutuklu kalmasına karar verilmişti. 

Yeni Düzen gazetesi, söz konusu gelişme için Avcil'in sorgulanması sürecinde cep telefonunun kaybolduğu bilgisini paylaştı. Kayıp telefonun bulunması için çalışmaların sürdüğünü kaydeden gazete "Zanlının uzun saatler geçirdiği Saray’da, polisin arama yapıp yapmadığı bilinmiyor" diye yazdı.

BAŞBAKAN KONUŞTU, İHMALLERE DİKKAT ÇEKTİ

KKTC Başbakanı Ünal Üstel de yaşanan son gelişmeler hakkında konuştu. İstanbul'da temaslarda bulunması beklenen Üstel, 19 Mart Salı günü KKTC Başsavcısı ile bir araya gelmiş ve 'güncel gelişmeleri ele almıştı'. 

"Yaşananların kökleri, geçmişi bizim hükümet dönemimizin öncesine, gerilere uzansa da hükümet sorumluluğuyla, birilerini suçlamayı tercih etmiyoruz. KKTC’nin başbakanıyım ve görevim, sorunlar üzerinden politika yapmak değil, sorunların çözümünü sağlamaktır" diyen Üstel, açıklamasında, "Yüksek öğretim için lokomotif sektör denildi ancak bu lokomotifin yoluna sağlıklı devam etmesi için yapılması gerekenler yıllarca ihmal edildi. Hızla büyüyen üniversite dünyamızda denetim yaşamsal önem taşıyor. Buna rağmen, uygulamada denetim, ihmalin de gerisinde kaldı" değerlendirmesinde bulundu. 

Başbakan ayrıca, "Yüksek Öğretim Planlama, Denetim, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu YÖDAK’ın yasal yükümlülüklerini insan kaynağı ve bilişim, teknolojik alt yapı yetersizliği nedeniyle yapamadığını ilgi duyan herkes gördü. Ancak uzun yıllardır yetersizliği giderici adımlar atılmadı. Bilginin en önemli kaynaklarından biri olan üniversitelerimizde, en temel bilgilere ulaşımda sorun olduğunu yaşayarak gördük. Üniversitelerimizde öğrencilerle ilgili doğruluğu tartışılmaz bilgiye ulaşmamız gerekir" dedi. 

MUHALEFETİN TEPKİLERİ SÜRÜYOR

'Sahte diploma' skandalında yaşananlarla ilgili Kıbrıs'ta muhalefet partilerinin tepkileri de sürüyor. Ana muhalefetteki Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) vekili Sami Özuslu yaşanan son gelişmeleri sosyal medya üzerinden değerlendirdi. Özuslu, usulsüz diplomaların havada uçuştuğunu, her gün yeni sürpriz tutuklamalar yaşandığını ve bunların adeta bir ‘dizi film’ gibi izlendiğini kaydederek Kuzey Kıbrıs'ta üniversite enflasyonu yaşandığına, 36 faal üniversiteden 16'sına sadece tek bir kişi tarafından ön izin verildiğine dikkat çekti. 

"Tablo belli: Eğitim bir ticarethaneye dönüştürüldü, çok büyük bir rant kapısı haline getirildi, Makyavelist anlayışla insan ticareti meşrulaştırıldı, bu işleri yüksek komisyonlar karşılığı yapan acenteler adeta okulların ‘öğrenci işleri bürosu’na döndü, kamuda terfi ve barem artışı için verimlilik ve liyakat yerine ‘ucuz ve kolay diploma’ piyasası oluştu ve sonuç ortada" diyen Özuslu, "Asıl konu insan ticareti ve kara paranın önünü kesmektir" diye konuştu.

Skandal hakkında benzer düşünceleri Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Zeki Çeler de dile getirdi. Yazılı açıklama yapan Çeler, ülkede adeta sosyal bir bunalım yaratan 'sahte diploma ve yolsuzluk' soruşturmalarının, ucu nereye ve kime dokunursa dokunsun salimen ilerletilmesi gerektiğine vurgu yaparak, polis üzerinde siyasi baskı yapıldığına dair duyumlara işaret etti.

KİMLER TUTUKLANDI?

Yarbay Alp'ın tutuklanması ile Kuzey Kıbrıs'ta 'sahte diploma' skandalı nedeniyle tutuklananlar listesi de genişlemiş oldu. 

Yürütülen soruşturma çerçevesinde Kooperatif Şirketler Mukayyidi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın eski müsteşarı Çelebi Ilık, Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi Genel Sekreteri ve küçük ortak Serdal Gündüz, KSTÜ Mütevelli Heyeti Başkan Vekili, UBP’li eski bakan Kemal Dürüst ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın eski müdürü Meray Dürüst 'sahtekarlıkla' suçlanarak önceki günlerde tutuklanmıştı.

Ayrıca, eski çalışma ve sosyal güvenlik bakanı Faiz Sucuoğlu’nun Özel Kalem Müdürü Muhittin Özsağlam, YÖDAK eski üyesi ve eski başkan yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Hasgüler ve Mağusa Polis Müdürü Barış Sel de yürütülen soruşturma çerçevesinde tutuklanmıştı. 

Benzer suçlamalarla karşı karşıya kalan YÖDAK Başkanı Turgay Avcı da Lefkoşa'da meydana gelen rüşvet, irtikap, suç gelirini aklamakla suçlanarak tutuklanmıştı.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)