Kıbrıs'ta 'sahte diploma' skandalı polise uzandı

Mağusa Polis Müdürü Mahmut Barış Sel'in, usulsüz not girişleriyle mezun olduğu ileri sürüldü. Sel hakkındaki 3 günlük tutuklama kararı onaylandı.

Google Haberlere Abone ol

LEFKOŞA - Kıbrıs'ta yürütülen 'sahte diploma' soruşturması kapsamında, Mağusa Polis Müdürü Mahmut Barış Sel hakkındaki 3 günlük tutuklama kararı onaylandı. Kıbrıs Toplum ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi'nin odağında yer aldığı sahte diploma skandalı ile ilgili soruşturma süreci, şubat ayında yoğunlaştırıldı.

İncelemeler sonucunda, Mağusa Polis Müdürü Mahmut Barış Sel'in Kıbrıs Toplum ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi'nden usulsüz not girişleriyle beraber yüksek lisans derecesiyle mezun olduğu iddia edildi. Geçtiğimiz saatlerde ifade vermeye çağrılan Sel, hakim karşısına çıktı. Mağusa Polis Müdürü hakkında bugün Lefkoşa'da görülen davada, Müfettiş Yardımcısı Ethem Hoca'nın verdiği ifade çarpıcı detayları gündeme taşıdı.

Yeni Düzen gazetesinin haberine göre, tez sunmamasına rağmen Sel'in ders notları sisteme 'rastgele' girildi. Bu işlemin devamında Sel, gerekli koşulları yerine getirmeden üniversiteden mezun edildi. Meslektaşları, Sel'in 11 Mayıs 2023 tarihinde mezuniyet belgesini geçici olarak Polis Genel Müdürlüğü'ne sunduğunu ve maaş zammı talep ettiğini iddia etti Sorgulandığında Sel, tezini Serdal Gündüz'e teslim ettiğini ileri sürdü ancak Gündüz böyle bir belge almadığını söyledi. 

ÜSTEL, BAŞSAVCI İLE GÖRÜŞTÜ

Lefkoşa'da kayda değer başka bir gelişme yaşandı. Duruşma süreci devam ederken, Başbakan Ünal Üstel'in Başsavcı ile görüşmesi spekülasyonlara yol açtı. Ancak Başbakanlık'tan yapılan açıklamada, bunun 'rutin bir görüşme olduğu' belirtildi ve göreve geldiğinden bu yana Üstel'in üst düzey devlet yetkilileriyle bu tür görüşmeleri düzenli olarak yaptığı ileri sürüldü.

'YENİ TUTUKLAMALAR YOLDA' İDDİASI

Öte yandan, soruşturmanın kapsamının da genişletildiği de aktarıldı. Bugün Kıbrıs gazetesi, 'yeni tutuklamaların gündeme gelebileceğini' yazdı. 

 

SİYASETÇİLERİN TEPKİSİ

Muhalefet partileri de, sahte diploma skandalıyla ilgili hükümetten şeffaflık ve hesap verebilirlik talep etti. Konuya ilişkin açıklama yapan Halkın Partisi (HP) Genel Başkanı Kudret Özersay, "Arkası güçlü ve kendine aşırı güvenenler için çember daralıyor" uyarısında bulunarak aralarında inşaatçılar, konfeksiyoncular ve muhasebecilerin de bulunduğu diğer etkili isimlerin de olaya karışabileceğine işaret etti. Sadece sahte diploma olayıyla değil, diğer yasa dışılıklarla ilgili olarak da hareketli bir hafta yaşanacağı öngörüsünde bulundu.

Bu arada Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman da, soruşturmanın polisi de kapsadığı yönündeki söylentilerden duyduğu endişeyi dile getirerek Başbakanlık ve Polis Genel Müdürlüğü'nden resmi açıklama talep etti.

TATAR, 'PİŞMANLIK DÜZENLEMESİ' ÖNERMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tartışmalı bir hamleyle, sahte diploma alan ancak kullanmayan kişilerin affedilmesini sağlayacak bir 'pişmanlık düzenlemesi' önermişti. Ancak bu öneri, suça karışmış kişileri aklamak için bir formül bulma çabası olarak değerlendiren hukuk çevreleri tarafından eleştiriyle karşılandı.

Kıbrıs'ın genelinde yankı uyandıran sahte diploma skandalının merkezinde, üst düzey yetkililerin diploma ve akademik transkriptlerde sahtecilik yaptığı iddiaları yer alıyor. Skandal, Tatar'ın koruması Şerif Avcil, Yükseköğretim Planlama, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu (YÖDAK) Başkanı Turgay Avcı ve eski Başkan Yardımcısı Mehmet Hasgüler'in tutuklanması ile yeni boyutlar kazandı.

Kıbrıs Toplum ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi'nin yönetiminde yer alan eski bakan Kemal Dürüst ve eşi Meral Dürüst de önceki haftalarda tutuklanmıştı.