Kayseri OSB’de üç gün boyunca doğal gaz kesilecek: Bu ciddi bir üretim kaybı demek

Kayseri Organize Sanayi Bölgesi, doğal gaz konusunda yaşanan sıkıntılar sebebiyle gaz kullanımında kesinti yapacak. Sanayici Emre Baktır, "Bu ciddi bir üretim kaybı demek. Ürün yetişmeyecek" dedi.

Google Haberlere Abone ol

Çağdaş Caner Koçak

KAYSERİ - Kayseri Organize Sanayi Bölgesi (KOSB), bünyesinde faaliyet gösteren fabrikalara doğal gaz kesintisinin yapılacağına dair bildiri gönderdi. KOSB’nin gönderdiği bildiriye göre imalat hatlarına verilen doğal gaz üç gün süreyle kısıtlanacak.

Yapılacak olan üç günlük kesintinin sebepleri ise KOSB’nin 26 Ocak 2022 tarihli 151185 sayılı bildirisinde, yurt dışı arz kaynaklarından sağlanan doğal gazın kesilmesi ve kış mevsiminin çetin geçmesi olarak belirtildi.  

KOSB SANAYİCİLERE ‘TEDBİR ALIN’ DEDİ

KOSB yönetiminden sanayicilere gönderilen bildiride sebep olarak “Kış mevsiminin çetin geçmesi ve yurt dışı arz kaynaklarından sağlanan doğal gazda kesinti olması nedeniyle ülke genelinde devam etmektedir. Sistem dengesinin sağlanabilmesi, BOTAŞ’dan gelecek müeyyidelere maruz kalınmaması için ilave tedbirlerin alınması gerekmektedir” ifadeleri yer aldı.

Bilgilendirmede kısıtlamayla ilgili “Bu sebeplerden dolayı Aralık 2021 baz alınarak 15 bin m3/ay ve üzeri tüketim yapan sanayicilerimizin ısıtma ve mutfak tüketimleri hariç, imalat hatlarında doğal gaz kullanmaması zarureti doğmuştur. Aksi takdirde BOTAŞ tarafından sistem dengesi sağlanamaması halinde tam kesinti uygulanacağı tarafımıza bildirilmiştir” denildi.

Kısıtlama süresine ilişkin de “Yapılacak kısıntı 30 Ocak 2022 Pazar günü saat 08.00’den başlayarak 1 Şubat 2022 Salı günü saat 08.00’e kadardır” bilgisi verildi.  

İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, kesintiler başladığında hükümete seslenerek “Sanayici zaten zorda. Ham madde alamıyor. İşçi çıkarıyor, giderleri karşılayamıyor, üretim düşüyor. Plansız, programsız ve basiretsiz yönetiminizin bedelini kim ödeyecek. OSB’den önce 1150 odalı sarayın elektriklerini kesin” ifadelerini kullanmıştı.

‘BU CİDDİ ÜRETİM KAYBI DEMEK’

Alınan kısıtlama kararlarının özellikle üretim aşamasında yüksek doğal gaz bağımlılığı olan firmaları ciddi derecede olumsuz olarak etkileyeceği öngörülüyor.

KOSB’de faaliyet gösteren sanayici Emre Baktır, uzun ve kısa vadede bunun birçok problemi ortaya çıkaracağının altını çizdi.

Özellikle demir ve çelik ile bağlantılı üretim yapan firmaların, eritme işlemlerinde kullandıkları yüksek ısı kullanan fırınlarının olduğunu ve bu fırınların yüksek miktarda doğal gaz tükettiğini belirten Baktır, “Demir, çelik ve metal ile bağlantılı firmalar, tela alanında çalışan üreticiler, büyük haddeleme tesisi olan firmalar, doğal gazlı ısıl işlem kullanan tekstil firmaları, üretiminin bir kısmını durdurmak zorunda kalacak. Bu da hem üretime yansıyacak hem de o işlemlerin başında duran çalışanları boşa çıkaracak” dedi.

Baktır, “Özellikle doğal gaza bağlı üretim yapan firmalar şu an itibariyle üretimlerini düşürmüş durumda. Bu ciddi bir üretim kaybı demek. Buna paralel olarak elemanları boş kalacak. Öte taraftan bu firmaların terminleri var, taahhütlü işleri var ihracatları var, taahhüt edilen zamana ürün yetiştiremeyecek ve firmalar zarara girecek” şeklinde konuştu.

Baktır ayrıca firmaların bu süre zarfında biriken işleri yetiştirmek için elemanlarına fazla mesai yaptırmak zorunda kalacağını ve bunun da işletmeye ekstra bir maliyet getireceğini sözlerine ekledi.