Fabrikalar üç gün üretim yapamayacak

Elektrik kısıntısı nedeniyle Türkiye'deki tüm Organize Sanayi Bölgeleri'ndeki fabrikalar 3 gün boyunca üretim yapamayacak. Fabrikalara sadece aydınlatma ve ısınma amaçlı enerji verilecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İran’dan Türkiye’ye gelen ve İran tarafından kalan doğalgaz iletim hattında meydana gelen arıza gerekçe gösterilerek başlatılan kısıntı uygulaması devam ederken, Türkiye Elektrik İletim A.Ş.'nin (TEİAŞ) aldığı karar doğrultusunda ülkedeki tüm Organize Sanayi Bölgeleri’ne yönelik elektrik kısıntısı bu geceden itibaren devreye girecek. Türkiye’de sanayi üretimi en az 3 gün süreyle tamamen duracak. OSB dışındaki tesislerde de aynı kısıntının uygulanacağı öne sürüldü.

Türkiye Elektrik İletim A.Ş (TEİAŞ) OSB’lere yazı göndermeden, telefon aracılığıyla yaptı. Ancak OSB’ler durumu sanayicilere yazı ile duyurdu. Telefonla yapılan ilk bilgilendirmede kısıtlamanın pazartesi, çarşamba, perşembe tam gün olacağı belirtildi. Sanayiciden gelen tepkiler üzerine Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in konuya müdahalesi sonucu kesinti günleri ardışık hale getirildi. Pazartesi, salı, çarşamba tam gün olarak değiştirildi.

Alınan kararla tüm OSB’lerde aydınlatma ve ısınma amaçlı kullanılabilecek kadar enerji çekimine izin verildi. Belirlenen günlerde belirlenen rakamın üzerinde enerji çeken bölgelerin enerjisi TEİAŞ tarafından kesilecek ve cezai yaptırım uygulanacak.

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkanı Memiş Kütükcü, İran’dan Türkiye’ye gelen doğalgazın 10 gün süreyle kesintiye uğraması ile başlayan elektrik kesintilerinin sanayi üretimini olumsuz etkilediğini belirtti. Kütükcü, şöyle konuştu: 

“İrandoğal gazının ülkemize arzında yaşanan kesinti ile birlikte önce sanayicilerimize, BOTAŞ tarafından doğalgaz kullanımı ile ilgili kapasitelerini yüzde 60 ile sınırlandırmaları yönünde bir karar geldi. Organize sanayi bölgeleri olarak bu süreci yönetmeye çalışırken, hemen ardından TEİAŞ organize sanayi bölgelerimize ortalama üç günü bulan elektrik kesintileri yapılacağını bildirdi. Organize sanayi bölgelerimiz şu anda bu süreci yönetmek, sanayicilerimizin üretim kayıplarını minimumda tutmak için olağanüstü gayret gösteriyor. Ancak buna rağmen şunu biliyoruz ki, üretimin ve ihracatın ivmelendiği bir dönemde yaşanan elektrik kesintilerinin ekonomiye ve sanayi üretimine mutlaka olumsuz bir yansıması olacak."

Sözcü'den Halil ATAŞ'a konuşan Bursa'daki Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Sanayici İş İnsanları Derneği (DOSABSİAD) Başkanı Nilüfer Çevikel, ise “Doğalgaz ve elektrikte yüzde 40 azalmaya gidilecek. Bu aynı orantıda üretimi de etkileyecek demektir. Kısıtlama 10 gün süre ile sınırlı kalırsa telafisi mümkün. Ancak, uzarsa bu durum enflasyonu tetikleyecek ve yeni zamlara sebebiyet verecektir” dedi.

Enerji kısıtlamasının 10 gün idare edilebileceğine dikkat çeken Çevikel, “Bu süre aşılırsa çok büyük sıkıntı. Çünkü bizim terminlerimiz var. Vaktinde teslim etmediğimiz zaman bunun reklamasyon giderleri var. Bilhassa Uzak Doğu’dan son dönemde bize dönen siparişleri kaybetme riskimiz var. O yüzden çok ciddi anlamda bizi etkileyecek” ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)