VİDEO

'Kayıp zamanın bekçisi': Mehmet Kuşman

Yaşamının büyük bir bölümünü Urartuca’ya adayan 82 yaşındaki Mehmet Kuşman emekli oluyor. 'Kayıp zamanın bekçisi' Mehmet Kuşman, hayat hikayesini anlattı.

DUVAR - Van’ın Gürpınar ilçesinde yer alan Çavuştepe Kalesi, Van-Hakkâri karayolu üzerinde bulunuyor. Urartular tarafından MÖ 734 - 764 yılları arasında yapılan kalenin yarım asırdan fazladır bekçiliğini yapan Mehmet Kuşman, kendi çabaları ile Urartu dilini öğrendi. 82 yaşındaki Kuşman, dünyada Urartuca yazan, okuyan ve konuşan 12 insandan biri.

Kalenin bekçiliğini yapan Kuşman, Urartu alfabesini ortaya çıkarabilmek için, İran, Ermenistan, Suriye ve Türkiye’nin birçok şehrine gitti. Üç yıllık bir çalışma sonucunda Urartu alfabesini ortaya çıkararak Urartuca konuşmayı da öğrendi.

Çavuştepe Kalesi’nde kendisi için yapılan ufak bir kulübede Urartu çivi yazısını taşlara işleyerek yaptığı kolye ve bibloları satarak geçimini sağlayan Kuşman, artık tamamen emekli olmaya hazırlanıyor. Hakkında birçok araştırma yapılan, kitaplar yazılan, belgeseller çekilen, yurt dışında birçok seminere davet edilen Kuşman emekliye ayrılmak için turizm sezonunun bitmesini bekliyor. 'Kayıp zamanın bekçisi' Mehmet Kuşman, hayat hikâyesini Gazete Duvar’a anlattı.

(Video haber: Kadir Cesur, Kurgu: Aynur Tekin)