Kanal İstanbul davasında reddi hakim talebi

Kanal İstanbul projesiyle ilgili yapılan bilirkişi keşfi İstanbul İdare Mahkemeleri'nde başladı. Davacı avukatları, reddi hakim talebinde bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Tartışmalı proje Kanal İstanbul’a verilen “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu” kararının iptali istemiyle açılan davanın bilirkişi keşfi İstanbul İdare Mahkemeleri’nde başladı. Mahkeme heyeti başkanı davacılara hitaben yaptığı konuşmada önce keşif yapılmasına sonra beyanların alınmasına karar verdiklerini keşif sürecinin de akşam tutanağa geçirileceğini belirterek “Tutanağı şu an fiilen tutamayız,  düzenimiz ona göre değil. İstediklerinizi akşam tutanağa geçiririz” dedi. Avukatlar ise suç işlendiğini belirterek tutanağı mahkemede açılması gerektiğini ve bilirkişilerin önce itiraz noktalarını dinleyip sonra alana gitmesi gerektiğini söyledi.

Çevre kuruluşları ve siyasi parti temsilcileri, İBB temsilcileri ile çok sayıda yurttaş bilirkişi keşfi için İstanbul 10. İdare Mahkemesi önüne geldi. Davacılar 15 Temmuz Şehitler Konferans salonunda toplandı. Mahkeme önünde ve çevresinde çok sayıda polisin olması dikkat çekti.

Mahkeme başkanı önce keşif alanına gidilip sonra salona dönülerek beyanların alınacağını belirtti ve “Yaklaşık 10 yıldır tartışılan bir konu. Temel itiraz konularının olduğu belli. İlgili araziyi gezelim, akabinde tekrar burada toplanacağız. Tutanağa şuan geçiremeyiz akşam geçireceğiz” dedi.

TMMOB Yönetim Kurulu üyesi Mücella Yapıcı “Hakim bey bölgeyi de biliyoruz. Hiç gitmeyelim boşuna” diyerek tepki gösterdi.

AVUKAT ORUÇ: BİTTİKTEN SONRA TUTANAK OLMAZ 

Davacı avukatlarından Mehmet Horuş, “Biz tutanağı başlatalım. Tutanak açılsın, keşif başlasın. Bizi bir dinlesin. Bittikten sonra tutanak olmaz” dedi.

İBB İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Gürkan Akgün söz alarak “Bir binadan bahsetmiyoruz. Ömrünü buna vermiş hocalarımız var burada. İtirazların aklıselim ifade edilmesi gerekiyor. ÇED’e itiraz ettiğimiz bazı temel yaşamsal şeyleri ifade etmemiş yazım. Heyetimiz geniş. Bırakın bir ifade edelim” şeklinde konuştu.

Salonda kısa süreli tartışmalar çıktı ve tepki oluştu. Hakim heyetle birlikte önce keşif için alana gidilmesi yönünde karar verdiklerini ve uygulayacaklarını belirterek salondan çıktı.

Avukatlar kararın ardından reddi hakim talebinde bulundu. Reddi hakim sonrası mahkeme önünde açıklama yapıldı. Avukat Mehmet Horuş Muş mahkemenin şu an kendi kendine keşif yaptığını belirterek “Davacılar keşifte yok. Keşif değil turistlik gezi yapılıyor. Kanal İstanbul projesi bir an önce iptal edilmelidir” ifadelerini kullandı.