Her yerde 'çocuk istismarına af' protestosu

Kadın örgütleri bugün Türkiye'nin yaklaşık 40 şehirde, "Çocuklara yönelik cinsel istismarın affı olmaz" demek için protestolar düzenliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çocuklara yönelik cinsel istismar suçu işleyenlere ceza indirimi, af düzenlemesi yapılacağı iddiası üzerine kadın örgütleri sokağa çıktı. Kadınlar bugün çeşitli saatlerde İstanbul, Ankara, Adana, İzmir gibi pek çok şehirde şu ana kadar gerçekleşen protestolar, Türkiye'nin  toplamda yaklaşık 40 şehrine yayılarak akşama kadar devam edecek.

AK Parti’nin, küçük yaştaki kız çocuklarıyla evlenen erkeklerin istismar suçundan affedilmesine yönelik bir tasarı hazırlığında olduğuna dönük haberlerin gündeme gelmesi, bu affın 15 yaş fark kriteri gibi çeşitli düzenlemeler içereceği ve bu ay içerisinde Meclis’e getirileceği iddiaları üzerine bu eylemleri gerçekleştiriyor.

'AMAÇ ÇOCUKLARI KORUMAKSA NE YAPILACAĞINI YILLARDIR HAYKIRIYORUZ'

Nafaka Hakkı Kadın Platformu ve TCK 103 Kadın Platformu imzasıyla İstanbul'da yapılan Avukat Hülya Gülbahar, Ceren Akkaya, Yeşim Erkan, Hale Çelebi ve Av. Selin Nakipoğlu'nun katıldığı basın açıklamasında, “Son çıkan haberlere göre AKP tarafından 15 yaş farkının bir kriter olarak benimsenmiş olduğu ve çocuk istismarını meşrulaştıracak bu affın bütçe görüşmeleri tamamlandıktan sonra, Ocak 2020 gibi meclise getirileceği söylenmekte. AKP 2016 yılından beri sistematik olarak çocuk yaşta, zorla ve erken evlendirmelerin önünü açacak, çocuk istismarını meşrulaştıracak bu af da dahil, birtakım yasa değişiklikleri ve uygulamaları gerçekleştirmeye çalışmaktadır. Şu anda getirilmek istenen af, 15 yaş altı kız çocuklarına karşı işlenen cinsel istismar suçundan hüküm giyen failleri de kapsayacaktır. Yani 12 yaşında bir kız çocuğunun 27 yaşındaki bir erkek ile evlendirilmesi durumunda cezasızlık yoluna gidilmek istenmektedir” denildi.

Fotoğraf: Evrensel

Avukat Hülya Gülbahar, “ Af dediğimiz şey fiili olarak çocuklarla cinsel ilişki yaşının ve evliliğin 12’ye hatta 9’a indirilmesi ve bu duruma hukuku kılıflar hazırlanması anlamına geliyor ” şeklinde konuştuğu açıklamada, "İktidara tekrar sesleniyoruz, amaç gerçekten kız çocuklarını korumak ve mağdur olmalarını engellemekse neler yapılabileceğini kadın ve çocuk örgütleri yıllardır haykırmakta! Faillerin değil, çocukların mağduriyetlerini öncelemek ve dahası önlemek elinizde!" denildi.

Ankara'da Güvenpark'ta toplanan kadınlar ise, "Bu cezasızlığın çocuk istismarı suçu faillerine cesaret vereceği ve bu suçu teşvik edeceğini öngörüyoruz. Ayrıca böyle bir af, 2005 yılında kanundan çıkarılan “tecavüzcü ile evlilik durumunda cezasızlık sağlayan” maddenin geri getirilmeye çalışıldığını göstermektedir. Üstüne üstlük bu düzenleme, çocuk istismarını ihbar etmekle yükümlü olup ihbar etmeyenlerin ve suçun işlenmesine yardım edenlerin de affedilmesi sonucunu doğuracak" ifadelerinde bulundu.

Kadınlar ‘Çocuk istismarına af’a karşı sokağa çıktıKadınlar ‘Çocuk istismarına af’a karşı sokağa çıktı

'AKLAMA, ÇOCUKLARI ŞİDDET DOLU HAYATLARA MAHKUM EDİYOR' 

Adana'da ise kadınlar, Eğitim Sen Adana binasında bir araya geldi. Adana Kadın Platformu'nun basın açıklamasını okuyan Sevil Aracı, "Tüm milletvekillerini tasarının yasalaşmaması için gerekeni yapmaya, başta tüm kadınlar olmak üzere basın ve medya kuruluşlarını ve kamuoyunu bu konunun takipçisi olmaya çağırıyoruz" dedi: "İstismar suçunu evlenme koşullu bir düzenleme ile aklamanın çocukların tekrarla istismara maruz bırakılması ve şiddet dolu hayatlara mahkum edilmesi anlamına geliyor."

Diyarbakır'da da demokratik kitle örgütleri ve meslek odaları ortak basın açıklaması yaptı. Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi Üyesi Pınar Karaman, düzenlemenin çocuk haklarına tamamen aykırı olduğunun altını çizdi. Karaman, kız çocuklarını koruma yolunun evlilik olmadığını belirterek, çocuk yaşta evliliğin suç olduğunu söyledi.

Kız çocuklarının evlendirilmesiyle temel haklarının da ellerinden alındığını söyleyen Karaman, konuşmasında şunları söyledi: "Kız çocuğunun evlendirilmesi, onu en temel haklarından biri olan eğitim hakkından yoksun bırakma demektir. Yine kız çocuğunun kendisine tecavüz eden kişi ile evlendirilmesi, onda değersizlik duygusu, benlik saygısında düşme, öfke, dışlanmışlık ve terk edilmişlik duygularının ortaya çıkmasına neden olur, kendini çıkmazda hisseder. Erken yaş evliliği temelde çocuğa yönelik bir zorbalık, açık bir çocuk hakkı ihlalidir.

Kadınlar, Antalya'da Attalos Meydanı'nda, Antep'te de Yeşilsu Parkı'nda kötü hava koşullarına rağmen bir araya gelerek basın açıklamasını okudular.

Kadınların protestoları, gün boyunca farklı şehirlerde de devam edecek. (Kaynak: Evrensel)