Kadınlar ‘Çocuk istismarına af’a karşı sokağa çıktı

Çocuk istismarcılarına yönelik af hazırlığı iddiaları kadınları sokağa çıkardı. Ankara Güvenpark’ta eylem yapan kadınlar, milletvekillerine, “İstismarcıları affetmeyi, istismarı meşrulaştırmayı aklınızdan bile geçirmeyin” çağrısı yaptı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Çocuklara yönelik cinsel istismar suçu işleyenlere ceza indirimi, af düzenlemesi yapılacağı iddiası üzerine Türkiye’nin farklı illerinde kadın örgütleri sokağa çıktı. Ankara Güvenpark’ta kar yağışı altında eylem yapan kadınlar, “Çocuk istismarının affı olmaz” sloganı attı.

CHP ve HDP’li milletvekillerinin de destek verdiği eylemde kadınlar, “Koruma aklama, failleri yargıla”, “AKP elini çocuklardan çek”, “Susma haykır istismara hayır” sloganı attı ve “Hakim amca senin de kızın var mı?”, “Cahili evde döver akıllısı masada…” dövizleri taşıdı.

‘OCAK’TA MECLİSE GETİRİLECEĞİ SÖYLENİYOR’

AK Parti’nin küçük yaştaki kız çocuklarıyla evlenen erkeklerin istismar suçundan affedilmesine yönelik bir tasarı hazırlığında olduğuna dönük haberlerin gündeme geldiğini dile getiren kadınların ortak açıklamasını Ankara Kadın Platformu’ndan Fatma Kılıçarslan okudu. AK Parti tarafından afla ilgili evlilik, 15 yaş fark kriteri gibi çeşitli düzenlemeler içeren affın bu ay içerisinde Meclis’e getirileceği iddiaları üzerine bu eylemi gerçekleştiren kadınların açıklamasında şu vurgular dikkat çekti:

12 YAŞ SINIRI NEYE GÖRE GETİRİLDİ?: AKP 2016 yılından beri sistematik olarak çocuk yaşta, zorla ve erken evlendirmelerin önünü açacak, çocuk istismarını meşrulaştıracak bu af da dahil, birtakım yasa değişiklikleri ve uygulamaları gerçekleştirmeye çalışmaktadır. Bu çerçevede, kadın örgütlerinin tüm itirazlarına rağmen 2016 yılında Torba Kanun ile çocukların cinsel istismarına ilişkin cezayı düzenleyen TCK 103. maddesinin 1. ve 2. fıkralarına 12 yaş ayrımı getirilmiş, 12 yaş altındaki cinsel istismar suçlarına ağırlaştırılmış cezalar getirilmiş, 12 yaş sınırının neye göre belirlendiği ise kamuoyuyla paylaşılmamıştır.

CEZASIZLIK YOLUNA GİDİLMEK İSTENİYOR: Şu anda getirilmek istenen af, 15 yaş altı kız çocuklarına karşı işlenen cinsel istismar suçundan hüküm giyen failleri de kapsayacaktır. Yani 12 yaşında bir kız çocuğunun 27 yaşındaki bir erkek ile evlendirilmesi durumunda cezasızlık yoluna gidilmek istenmektedir. Bu cezasızlığın çocuk istismarı suçu faillerine cesaret vereceği ve bu suçu teşvik edeceğini öngörüyoruz. Ayrıca böyle bir af, 2005 yılında kanundan çıkarılan “tecavüzcü ile evlilik durumunda cezasızlık sağlayan” maddenin geri getirilmeye çalışıldığını göstermektedir. Üstüne üstlük bu düzenleme, çocuk istismarını ihbar etmekle yükümlü olup ihbar etmeyenlerin ve suçun işlenmesine yardım edenlerin de affedilmesi sonucunu doğuracak.

‘BİR KEREDEN BİR ŞEY OLMAZ’ ZİHNİYETİNİN DEVAMI: İstismar suçunu evlenme koşullu bir düzenleme ile aklamak çocukların sürekli istismara maruz bırakılması ve şiddet dolu hayatlara mahkûm edilmesi anlamına gelmektedir. AKP’nin “Affı bir defaya mahsus yapacağız” açıklaması, Ensar Vakfı’nda karşımıza çıkan “Bir kereden bir şey olmaz” zihniyetinin devam ettiğini göstermektedir. Bundan yalnızca birkaç gün önce Uşak’ta 6 kız çocuğunu istismar eden bir öğretmen bu iktidarın yargısı tarafından serbest bırakılmıştır. Göz göre göre failleri cezasız bırakanlar, düzenlemeye bahane olarak küçük yaşta istismar edilmiş ve evlendirilmiş kız çocuklarının; suç olan bu eylemi gerçekleştiren erkeklerin hapse girmesi sonucunda çocuklarıyla birlikte ortada kalmalarını ve mağdur olmalarını öne sürmektedir. Oysa çocukları asıl mağdur edecek şey onları tecavüzcülerle evlenmeye zorlamaktır.

İSTİSMARCILARI AFFETMEK FAİLLERİ KORUMAKTIR: Devletin göreviyse istismarı meşrulaştırmak değil çocukları korumaktır. İktidara tekrar sesleniyoruz, amaç gerçekten kız çocuklarını korumak ve mağdur olmalarını engellemekse neler yapılabileceğini kadın ve çocuk örgütleri yıllardır haykırmakta! Faillerin değil, çocukların mağduriyetlerini öncelemek ve dahası önlemek elinizde! İstismarcıları affetmek yerine çocukları koruyacak önlemleri hayata geçirin! Evlenme ehliyeti olmayan çocuklara imam nikahını kıyan din görevlilerinin, kız çocuklarını çocuk yaşta evlendiren ailelerin ve ihbar yükümlülüğünü yerine getirmeyerek buna göz yuman kişi ve resmi otoritelerin cezalandırılması, Türk Ceza Kanunu’nda 15 yaş altı çocukların cinsel davranışa rızasının söz konusu olamayacağının açıkça belirtilmesi, erken yaşta ve zorla evlendirmenin suç olarak düzenlenmesi, evlilik yaşının her koşulda 18’e çıkartılması ve bunların hiçbir boşluk ve yorum farkına yer bırakmayacak şekilde yasalara dahil edilmesi gerekmektedir. Çocuk istismarcılarını affetmek, çocukları değil failleri korumaktır.

DAHA ÖNCE KAZANDIK YİNE KAZANACAĞIZ: Açıkça çocuk istismarını meşrulaştırma ve 42 bin istismarcının serbest bırakılması amacını taşıyan bu tasarının yasalaşmasına izin vermeyeceğiz. İstismarcıları affetmeyi, istismarı meşrulaştırmayı aklınızdan bile geçirmeyin. Mücadelemizle daha önce kazandık yine kazanacağız. Siz de yine kaybedeceksiniz. Tüm milletvekillerini tasarının yasalaşmaması için gerekeni yapmaya, başta tüm kadınlar olmak üzere basın ve medya kuruluşlarını ve kamuoyunu bu konunun takipçisi olmaya çağırıyoruz!