İstanbul Eczacı Odası başkan adayı Çelik: İstihdamı artıracağız

İki yılda bir yapılan İstanbul Eczacı Odası başkanlık seçimleri yarın saat 09.00'da başlayacak. Başkanlık için Pınar Şeker Özcan ve İmam Hüseyin Çelik yarışacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Eczacı Odası Genel Kurulu 18-19 Eylül tarihinde toplanacak, seçimler ise 19 Eylül Pazar günü Nişantaşı Nuri Akın Anadolu lisesinde yapılacak. İstanbul Eczacı Odası başkanlık seçimleri için Demokrat Çağdaş Eczacılar Grubu'ndan İmam Hüseyin Çelik ve İstanbul Eczacı Odası Genel Sekreteri Pınar Şeker Özcan aday olacak.

'SORUNLAR ORTAK'

Demokrat Çağdaş Eczacılar Grubu, İstanbul Eczacı Odası başkan adayı İmam Hüseyin Çelik, çalışma programlarının üç temel unsurdan oluştuğunu, bunların ise mesleki mücadele, mesleki saygınlığın geri kazanılması ve eczanelerin ekonomik durumunun iyileştirilmesi olduğunu söyledi. “Eczacıların sorunları ancak demokratik ve mücadeleci tutumla aşılabilir. Mücadele için en önemli araç meslek örgütleridir” diyen Çelik, seçilmesi halinde yapacaklarını şöyle sıraladı:

“Hem İstanbul’daki eczacıların hem de aslında tüm ülkedeki eczacıların sorunlarının çoğu ortak. En büyük sorunlarımızdan biri ilaç kullanım raporlarının, sağlık uygulama tebliğine uygunluğunun kontrolünün halihazırda bir sistem olmasına rağmen, sistemin verimli çalışmaması sebebiyle uygunsuz durumlarda faturanın eczacıya kesilmesi. Bu durumun düzeltilmesi amacıyla SGK bünyesinde bir rapor kontrol ve onay biriminin kurulmasını sağlayacağız. Onaydan geçen raporlardaki eksiklerden eczacı sorumlu olmayacaktır. Reçete kayıtta kullanılan Medula sisteminin de sağlık uygulama tebliği ile birebir uyumlu çalışmasını sağlayacağız. Sahadaki meslektaşlarımızla eczacı odası arasındaki iletişim ve koordinasyon problemini çözmek amacıyla bölgesel meclisler kuracağız.”

'İSTİHDAMI SAĞLAYACAĞIZ'

Günümüz koşullarının çok gerisinde kalan ilaç fiyat kararnamesine bağlı kademelerin güncellenmesini sağlayacak gerekli hukuki mücadeleyi başlatacağını belirten Çelik, şunları söyledi:

“Ayrıca nerdeyse her cuma yayınlanan ve salı da yürürlüğe giren fiyat düşüşlerindeki zararımız yasada belirtilmesine rağmen ilaç firmaları tarafından karşılanmamaktadır. Bunun için gerekli hukuki mücadeleyi vereceğiz. Önemli sorunlardan biri de istihdam sorunudur. Eczacılık fakültelerinin ve öğrenci sayısının artırılması ilaç tekellerinin genel bir politikasıdır. Bu sorunun birinci çözümü ya bu fakültelerin kapatılması ya da öğrenci kontenjan sayısının yarı yarıya düşürülmesi ve eczacı istihdamının artırılmasıdır. Yardımcı ve ikinci eczacı istihdamını artırmak amacıyla maliye bakanlığı ve KOSGEB ile görüşülüp, SGK prim ödemelerinde, ek ödeme, destek primi gibi gerekli destek ve yasal esnekliklerin sağlanması için mücadele edeceğiz. İlacın üretildiği ve kullanıldığı bütün alanlarda kadro açılmasını ve meslektaşlarımızın istihdam edilmesini sağlayacağız. Diğer önemli bir konu da son kullanma tarihi yakın ilaçların zayi olma riskidir. Milli servet kaybını engellemek amacıyla odamız bünyesinde ilaç değişim platformu kurmayı hedefliyoruz. Kalifiye çalışana erişme sorununu aşmak için eczanede çalışan personellerle ilgili CV ve referans bilgi bankası oluşturacağız. Takviye edici gıdalar, bitkisel ilaçlar, vitaminler ve dermokozmetik ürünlerde kaliteli ve güvenilir ürüne erişimi sağlamak amacıyla e-logo ve sertifikasyon programları hazırlayarak ürünlerin kalitesi, ürün yapısı, doğa ile uyumunu sorgulama imkanı sunacağız."

'MESLEK HAKKI MÜCADELESİNİ VERECEĞİZ'

Eczacının meslek hakkını almak için mücadele edeceğinin altını çizen Çelik, "Kamu kurum iskontolarını vermeyen firmalara karşı hukuki mücadele başlatacağız. Eczacı odasının hukuk bürosunun yeniden yapılandırılmasını sağlayarak, meslektaşlarımızın mesleğiyle ilgili hukuki sorunlarına çözüm oluşturacağız. Kişisel verileri koruma kanunu yeterli derecede eczaneleri kapsayıcı değildir. Örneğin boşanma aşamasında olan eşleri bir eczacı bilemez, eşlerden birinin diğeri adına kullandığı ilaç listesini alıp dava dosyasında kullanmasından eczacının ceza alması kabul edilebilir değildir. Eczacının meslek hakkını almak için mücadele edeceğiz. Kamu eczacılarının özlük haklarının verilmesi ve çalıştıkları alanların yaşam koşullarına uygun hale getirilmesi için çalışacağız. İEO Tv'yi kuracağız, toplum sağlığı için bilimsel mücadelenin parçası olacağız" dedi.