İsrail'den ateşkes görüşmelerine devam etmek için 'liste' şartı

ABD basınına konuşan iki İsrailli yetkili, yeni tur ateşkes ve rehine takası görüşmelerinin yapılması için Hamas'ın hayattaki rehinelerin isimlerinin olduğu bir liste sunması gerektiğini söyledi.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail'in Gazze'de yardım bekleyen Filistinlilere ateş açarak en az 115 kişiyi öldürmesinin ardından ABD basınına konuşan Gazzeli doktorlar, yaralananların yüzde 80'inin ateşli silahla yaralandığını söyledi. ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in saldırısı altındaki Gazze'ye havadan yardım bırakılacağını açıklarken, ABD basını Hamas'ın hayatta olan İsrailli rehinelerin isimlerinin olduğu bir liste sunana kadar İsrail'in ateşkes ve rehine takası anlaşması görüşmelerini sürdürmeyeceğini yazdı.

AP: YARALILARIN YÜZDE 80'İ ATEŞLİ SİLAHLA VURULMUŞ

The Associated Press (AP) haber ajansının aktardığına göre, yardım beklerken saldırıya uğrayan 750'yi aşkın Filistinlinin 176'sının götürüldüğü El Awda Hastanesi'nin Müdür Vekili Muhammed Salha, hastaneye getirilen 176 yaralıdan 142'sinin ateşli silahlarla yaralandığını, 34 kişinin ise izdiham sebebiyle yaralanmış gibi göründüğünü söyledi. Salha, ölen kişilerin hükümetin Gazze'deki hükümetin kontrolündeki hastanelere götürüldüğünü, bu sebeple bu kişilerin ölüm sebebi hakkında konuşamayacağını belirtti.

Gazze'deki Kemal Adwan Hastanesi'nin Direktörü Dr. Hüsam Ebu Safyia da hastaneye getirilen kişilerin çoğunun vücutlarının üst bölgesinden ateşli silahla yaralandığını, ölümlerin çoğunun ise baş, boyun veya göğüs bölgelerinden vurularak yaşandığını anlattı.

ABD: GAZZE'YE HAVADAN İNSANİ YARDIM BAŞLAYACAK

İtalya Başbakanı Georgia Meloni ile Beyaz Saray'daki görüşmesi sırasında Gazze'deki durum hakkında değerlendirmede bulunan ABD Başkanı Joe Biden, ilerleyen günlerde, Gazze'ye havadan insani yardım atmaya başlayacaklarını ve bölgeye daha fazla insani yardım ulaştırılabilmesi için İsrail ile yakın temasta olduklarını açıkladı.

Biden, Oval Ofis'te yaptığı açıklamada, İsrail tarafından yardım beklerken vurularak öldürülen Gazzeli sivillerle ilgili olarak, "Gazze'nin kuzeyinde  insani yardıma ulaşmaya çalışırken yaşanan olay trajik ve korkutucu. Oradaki hayatların kaybı çok üzücü" ifadesini kullandı. Masum insanların yiyecek bulmak için çabalarken 'savaşa yakalandığını' ifade eden Biden, "Onların yardıma ulaşmaya çalışırken karşılaştıkları durumu gördünüz. Daha fazlasını yapmalıyız ve ABD olarak yapacağız" diye konuştu Biden, "Önümüzdeki günlerde, Ürdün'e katılarak (Gazze'ye) havadan insani yardımları atmaya başlayacağız" dedi.

'GAZZE'DE 6 HAFTAYA VARABİLECEK ATEŞKES İÇİN ÇABALIYORUZ'

ABD Başkanı Biden, İsrail ile görüşmelerinde, Gazze Şeridi'ne denizden açılacak bir koridor üzerinden insani yardım ulaştırılması seçeneğini de görüştüklerini belirtti. Sınırda bekleyen yüzlerce insani yardım tırının geçişine İsrail tarafından izin verilmesi konusunda çalıştıklarını söyleyen Biden, "Gazze'ye havadan yardım atmak kesinlikle yeterli değil. Söz konusu olan masum insanların ve çocukların hayatı" şeklinde konuştu.

İsrail ile Hamas arasında 6 haftaya varabilecek geçici bir ateşkes için de çok çabaladıklarını ifade eden ABD Başkanı Joe Biden, bu dönemde rehinelerin serbest bırakılabileceğini ve Gazze'ye yeteri kadar insani yardımın girebileceğini kaydetti.

AXIOS: İSRAİL, YENİ TUR GÖRÜŞMELERE LİSTE GELİRSE DEVAM EDECEK

İsrail ve Hamas arasında Kasım 2023'te varılan ateşkes ve rehine takası anlaşmasına benzer bir anlaşma sağlama çabaları sürerken, ABD'nin Axios haber sitesi, İki İsrailli üst düzey yetkiliye dayandırdığı haberinde, İsrail'in arabulucu ülkeler Mısır ve Katar'a, Hamas'ın halen hayatta olan rehinelerin isminin olduğu bir liste sunmaması ve anlaşma kapsamında arabulucuların serbest bırakılmasını teklif ettiği Filistinli tutukluların sayısı hakkına ciddi bir yanıt vermemesi halinde müzakerelere devam etmeyeceklerini bildirdiğini yazdı. 

Buna göre, üst düzey İsrailli yetkililer, Katar'daki üç günlük görüşmelerin ardından İsrail heyetinin perşembe günü ülkelerine 'ellerinde cevap olmadan döndüğünü' savundu. İsrailli bir yetkili, "Arabulucular Hamas'ın sayı vereceği sözünü verdi ama bu olmadı" dedi. 

Habere göre, Katar ve Mısırlı yetkililer, son 24 saat içinde İsrailli yetkililerle konuşmuş ve gelecek hafta Mısır'ın başkenti Kahire'de yeni tur görüşmeler yapılmasını önermişti. İsrailli üst düzey bir yetkili, İsrail'in teklifi reddettiğini, Hamas'tan cevap alana kadar müzakerelerde ilerlemenin imkansız olduğunu net bir şekilde ifade ettiğini söyledi. İsrailli yetkili, İsrail'in hayattaki rehinelerin listesini alana ve Hamas'ın karşılıklı serbest bırakılacak kişilere ilişkin bir oran sunana kadar yeni tur görüşme yapılmayacağını belirtti. 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)