Biden ve Netanyahu'dan Gazze'de ateşkes açıklaması: 'Talepler gerçekçi değil'

Biden, İsrail'in Gazze'de yardım bekleyen Filistinlilere yönelik saldırısının ateşkes müzakerelerini 'karmaşıklaştıracağını' söyledi. Netanyahu, Hamas'ın taleplerinin 'gerçekçi olmadığını' savundu.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail ordusunun Gazze'de insani yardım bekleyen 112 Filistinliyi öldürmesi, 760 kişiyi yaralamasının ardından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) toplantı yapıldı. Görüşmede üye devletlerin Gazze kentindeki Nablusi Kavşağı'nda insani yardım konvoyuna saldırısına tepki niteliğinde açıklama yapılması konusunda müzakere yürütüldü. BMGK'nin kapalı oturumunun ardından herhangi bir açıklama yapılmazken, saldırıya tepki verilmesinin ABD tarafından engellendiği belirtildi. 

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, İsrail'e karşı eleştirel açıklamalar içeren müzakere metni, ABD'nin BM Daimi Temsilciliği tarafından kabul görmedi. Müzakere metninde, "Konsey üyeleri, İsrail güçlerinin Gazze'nin güneybatısında gıda yardımı bekleyen kalabalık topluluğa açtığı ateş sonucu 100'den fazla kişinin hayatını kaybettiğini, yaklaşık 750 kişinin de yaralandığını belirten raporlardan derin endişe duyduklarını ifade ediyor" denildi.

İSRAİL'E ÇAĞRI: 'SİVİLLERİ İNSANİ YARDIMDAN MAHRUM BIRAKMAYIN'

Metinde, uluslararası insani hukuka uygun olarak Gazze'deki sivilleri, hayatta kalmak için 'vazgeçilmez olan temel hizmetlerden ve insani yardımdan mahrum bırakmaktan kaçınma' çağrısı yer aldı. Aksi halde, Gazze'deki 2,2 milyon kişinin tamamının 'endişe verici düzeylerde akut gıda sorunuyla karşı karşıya kalacağı' kaygısı dile getirildi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyeleri müzakere metninde ayrıca İsrail'i Gazze'ye insani yardımın girebilmesi için sınır geçişlerini açık tutmaya ve insani ihtiyaçları geniş ölçekte karşılamak için ek geçişlerin açılmasını kolaylaştırmaya çağırdı.

BEYAZ SARAY: İSRAİL'DEN OLAYI SORUŞTURMASINI İSTEDİK

Beyaz Saray Sözcü Yardımcısı Olivia Dalton da ABD Başkanı Joe Biden'ın Teksas eyaletine ziyareti için uçakta seyahat ederken basın mensuplarına gündemi değerlendirdi. Dalton, yardım bekleyen Gazzelilere yönelik son İsrail saldırısına ilişkin, "Bu son olayın iyi bir şekilde soruşturulması gerektiğini düşünüyoruz. İsrail hükümetinden bilgi almak için bu sabah kendileriyle irtibata geçtik ve olayı soruşturmalarını istedik" dedi.

Dalton, İsrail'den Gazze ve Refah konusunda halen kapsamlı ve uygulanabilir bir plan alamadıklarını belirterek Tel Aviv'den bu planları bir an önce beklediklerini ifade etti.

Biden yönetimi olarak İsrail yönetimiyle her gün temas halinde olduklarını belirten Dalton, İsrail'in planlarını halen almamış olmalarından dolayı endişe duyduklarını söyledi.

BIDEN: BU OLAY ATEŞKES MÜZAKERELERİNİ ZORLAŞTIRACAK

Konuyla ilgili gündemi değerlendiren Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller da dün Gazze'de yaşanan olayın 'trajik' olduğunu vurguladı ve İsrail hükümetinin soruşturmasını yakından takip edeceklerini söyledi. "İsrail hükümetiyle bu sabahtan itibaren temas halindeyiz, soruşturmanın başladığını anlıyoruz, bu soruşturmayı yakından izleyeceğiz ve cevapları almak için baskı yapacağız" diyen Miller, "Olayın tam olarak nasıl gerçekleştiğine ilişkin acilen ilave bilgi bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Joe Biden ise İsrail'in Gazze'de yardım bekleyen Filistinlilere saldırısının son haftalarda Fransa, Mısır ve Katar'da devam eden ateşkes ve rehine takası görüşmelerini zorlaştıracağını söyledi. Son saldırının söz konusu müzakereleri karmaşıklaştırma olasılığı olup olmadığı yönündeki soruya Biden, "Öyle olacağını biliyorum" yanıtını verdi. 

NETANYAHU: UMUTLUYUZ AMA SÖZ VEREMEM

Hamas ile arabulucular ülkeler aracılığıyla devam eden ateşkes ve rehine takası görüşmelerini değerlendiren İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ise Hamas'ın taleplerinin gerçekçi olmadığını savundu. Dün akşam basına açıklamalarda bulunan Netanyahu, "Başarılı olmak için gece gündüz çalışıyoruz; bu, kutsal bir hedef" diyerek anlaşma konusunda bir taslağa ulaşılıp ulaşılmayacağını bilmek için henüz erken olduğunu söyledi. 

Hamas'ın talepleri karşısında 'eğilip bükülmeyeceklerini' belirten Netanyahu, "Hamas'ın sanrılı, gerçekçi olmayan taleplerinden (oluşan) tuğla bir duvara çarpıyoruz" diye konuştu. Hamas'ın taleplerinin bu durumunun farkında olduğunu savunan İsrail Başbakanı, Hamas'ın 'anlaşma alanına yaklaşmadığını, durumun bu olduğunu' kaydetti. 

Netanyahu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Hepimiz umutluyuz ama size mevcut değerlendirmeyi sunuyorum. Eylemde bulunmayı, umut etmeyi sürdürüyoruz ama şu anda bir söz veremem."

KOLOMBİYA, İSRAİL'DEN SİLAH ALIMLARINI ASKIYA ALDI

Öte yandan, Kolombiya, İsrail'in Gazze'de insani yardım bekleyen Filistinlileri hedef alan saldırısına tepki göstererek İsrail'den tüm silah alımlarını askıya aldıklarını açıkladı.

Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro, X'ten (eski adıyla Twitter) yaptığı paylaşımda, "Yiyecek isteyen 100'den fazla Filistinli, (İsrail Başbakanı Binyamin) Netanyahu tarafından öldürüldü. Buna soykırım denilir ve dünyanın güçlü devletleri bunu duymaktan hoşlanmasa da yapılanlar, Holokost'u hatırlatıyor. Dünyanın Netanyahu'yu durdurması gerekiyor. Kolombiya, İsrail'den tüm silah alımlarını askıya aldı" ifadesini kullandı.

AP, SİLAH İHRACATINI DURDURMA TALEBİNİ REDDETTİ

Avrupa Parlamentosu'ndaki (AP) Sol Grup'un İsrail'e silah ihracatını durdurmaya yönelik çağrı yapılması talebi ise 393 parlamenter tarafından engellendi.

Sol Grup tarafından X hesabından yapılan paylaşıma göre, grup üyeleri, dün AP Genel Kurulu'nda oylanan 'ortak dış ve güvenlik politikasının uygulanması' konusunda hazırlanan 2023 raporuna yeni bir madde eklenmesini talep etti. Oylamaya katılan 534 milletvekilinden, yüzde 73'ü maddenin rapora eklenmesine aleyhte oy kullandı.

Eklenmek istenen maddede üye ülkelere İsrail'e silah ihracatını derhal durdurmaları çağrısı yapılırken İsrail'i silah sevkiyatıyla destekleyen ülkelerin Soykırım Sözleşmesi'nin suç ortaklığını suç sayan ilgili maddesi uyarınca 'Filistinlilere karşı soykırıma yardım ve yataklık etmekten' Uluslararası Adalet Divanı'nda dava edilebileceği uyarısında bulunuldu.

Paylaşımda aleyhte oy kullanan milletvekillerinin isimlerini de paylaşan Sol Grup, bu milletvekillerini 'Filistinlilere karşı işlenen soykırıma yardım ve yataklık etmekte' suçladı.

Paylaşımda, AP'de Gazze'de koşulsuz 'acil ve kalıcı ateşkes' çağrısı yapma kararı alınmasına rağmen Filistinlilerin 'parlamento bildirilerinden daha fazlasına ihtiyacı olduğunu' belirtildi.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Etiketler Gazze İsrail