İsrail'in yardım bekleyen Gazzelilere saldırısı sonrası Macron'dan 'adalet' çağrısı

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, "Sivillerin İsrail askerleri tarafından hedef alındığı Gazze'den gelen görüntüler karşısında derin bir öfke duyuyorum" dedi.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İsrail'in yardım bekleyen Gazzelilere ateş açması sonrası 112 Filistinlinin hayatını kaybetmesi, 760 Filistinlinin yaralanması hakkında açıklama yaptı. Macron, İsrail askerlerinin 29 Şubat Perşembe günü yaşanan olaydaki rolüyle ilgili olarak 'hakikat ve adalet' çağrısında bulundu.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Emmanuel Macron, sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) hesabından yaptığı paylaşımda, "Sivillerin İsrail askerleri tarafından hedef alındığı Gazze'den gelen görüntüler karşısında derin bir öfke duyuyorum. Bu saldırıları en güçlü şekilde kınıyor, hakikat, adalet ve uluslararası hukuka saygı çağrısında bulunuyorum" ifadelerini kullandı. Macron, İsrail'in Ekim 2023'ten bu yana saldırı düzenlediği Gazze'de derhal ateşkes sağlanması gerektiğine dikkat çekti. 

DIŞİŞLERİ BAKANI: FRANSA, BM'NİN ÇAĞRISINI DESTEKLEYECEK

Konuyla ilgili olarak France Inter radyo istasyonuna açıklamada bulunan Dışişleri Bakanı Stephane Sejourne da Fransa'nın Birleşmiş Milletler (BM) tarafından dile getirilen 'bağımsız soruşturma' çağrısını destekleyeceğini bildirdi. Sejourne, "İnsani durum, haftalardır feci durumda. Olanlar, savunulamaz ve meşrulaştırılamaz. İsrail'in bunu duyması ve durması gerekiyor" ifadelerini kullandı. "Bir adım öteye geçtik, insanlar gıda için mücadele ediyor ve ayaklanmalar var" değerlendirmesinde bulunan Sejourne, "BM Genel Sekreteri'nin bağımsız soruşturma açılması talebini duydum. Bence Fransa bunu destekleyecektir" dedi. 

PENTAGON: ENDİŞE VERİCİ

Gazze'deki İsrail saldırısına ilişkin Beyaz Saray ve ABD Dışişleri Bakanlığı'nın ardından Savunma Bakanlığı'ndan da açıklama yapıldı. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), İsrail'in yardım bekleyen Gazzelilere saldırısı hakkındaki raporların 'endişe verici' olduğunu açıkladı.

Pentagon Sözcüsü Patrick Ryder, günlük basın toplantısında yaptığı açıklamada, 'sivillerin hayatlarının korunması gerektiğini yinelemeye devam ettiklerini' belirtti. Ryder, "Bu masum can kayıplarını duyduğumuza elbette çok üzüldük ve söylediğim gibi, İsrail'in askeri operasyonlarında çok fazla sivilin öldürüldüğünü kabul ediyoruz" dedi.

Ryder, İsrail'in saldırısına işaret ederek bu 'trajik' olayın, ihtiyaç duyulan insani yardımın sağlanmasının önemini vurguladığını söyledi. Ryder, "Bunlar Gazze halkına güvenli, emniyetli ve sürdürebilir şekilde ulaştırılabilir" diye konuştu.

Ne olmuştu?

İsrail ordusu, 29 Şubat Perşembe günü Gazze kentinin güneyinde, Gazze Şeridi'ni kuzeyden güneye bağlayan Reşid Caddesi üzerindeki Nablusi Kavşağı'nda insani yardım bekleyen Filistinlileri bombalayarak ve ateş açarak hedef almış, saldırıda 112 Filistinli hayatını kaybetmiş, 760 Filistinli yaralanmıştı. Gazze'deki hükümetten saldırıya ilişkin yapılan açıklamada, İsrail'in insani yardım bekleyenlere yönelik saldırısının 'kasıtlı ve planlı' olduğu vurgulanarak, "İşgal ordusu bu kişilerin, bölgeye insani yardım almak için geldiklerini biliyordu ancak onları soğukkanlılıkla öldürdü" ifadeleri kullanılmıştı.

İsrail güvenlik kaynakları, yardım tırlarının etrafını saran Filistinlilerin, bu araçların geçişini sağlayan İsrail askerlerine 'tehdit oluşturacak biçimde yaklaştığını' savunurken, İsrail askerlerinin duruma ateş açarak karşılık verdiğini belirtmişti. Kaynaklar, olayın soruşturulduğunu aktarırken, İsrail ordusundan konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, 'Gazze sakinlerinin tırların etrafını sardığı ve yardımları yağmalamaya başladığı, bazı Filistinlilerin itiş-kakış ve izdihamda yaralandığı' iddia edilmişti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)