İsrail: Nüfusun yüzde 50'si Covid'e karşı aşılandı

İsrail Sağlık Bakanlığı, nüfusun yüzde 50'sine en az bir doz Covid-19 aşısı yapıldığını duyurdu. Nüfusun yüzde 35’inin ise Pfizer/BioNTech aşısının iki dozunu da olduğu kaydedildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail, nüfusun yüzde 50'sine en az bir doz Covid-19 aşısı uygulandığını açıkladı. İsrail Sağlık Bakanı Yuli Edelstein, 9 milyon 300 binlik nüfusun yüzde 35’inin ise Pfizer/BioNTech aşısının iki dozunu da olduğunu ve ülkede kademeli olarak açılan serbest zaman aktivitelerin tamamına dahil olmalarına imkan verecek 'Yeşil Pasaport'u edinme hakkı elde ettiğini söyledi.

Ülkede geçtiğimiz pazar günü itibarıyla kısıtlamaların önemli bir bölümü kaldırılmaya başlanmıştı. Alışveriş merkezleri, müzeler, kütüphaneler ve ibadethaneler bu bağlamda aşı olmayanlar için de, maske ve sosyal mesafe kuralına uymak şartı ile yeniden açıldı. Okullarda yüz yüze eğitimin kapsamı da genişletildi.

Korona virüsü aşısı olanlar ya da Covid-19 olup iyileşenler ise kapsamlı ayrıcalıklardan yararlanmaya başlamıştı. Söz konusu kişilerin kendilerine verilen 'Yeşil Pasaport'la spor salonları, oteller, tiyatrolar, spor müsabakaları gibi faaliyetlerden yararlanmaları öngörülüyor. İsrail'de Covid-19 hastalığını atlatarak iyileşen herkes ve korona virüsü aşısının ikinci dozunu olanlar, bu aşılamadan bir hafta sonra, 'Yeşil Pasaportlarını' alabiliyor.

İsrail Sağlık Bakanlığı, BioNTech/Pfizer aşısının ikinci dozunu da alan kişileri ağır bir Covid-19 hastalığına karşı yüzde 99 oranında koruduğunu bildirmişti. Aşının, hastalık riskini yüzde 95.8 oranında azalttığı aktarılmıştı.  Ancak İsrail’den gelen veriler, Pfizer/BioNTech aşısının yeni varyantlara karşı etkisine dair henüz bir sonuç sunmuyor.

İsrail, dünya çapında korona virüsüne karşı aşı kampanyasında en başarılı ülkelerden biri olarak gösteriliyor. Ülkede 16 yaşın üstündeki herkes aşı olabiliyor. Vaka sayıları ise geçtiğimiz haftalarda düşüş eğilimi gösterse de hala yüksek bir seviyede seyrediyor.   

İsrail, Doğu Kudüs’te yaşayan Filistinlileri de nüfusun bir parçası sayarak 19 Aralık’ta başlatılan aşı programına dahil etmişti. Ancak Batı Şeria ve Gazze Şeridi’nde ikamet eden Filistinlilerin programa dahil edilmemesi uluslararası kamuoyunda tepkilere neden olmuştu. İsrail, Birleşmiş Milletler'in baskısı üzerine geçen ocak ayında işgali altındaki bölgeye tıbbi personelin aşılanması için bölgeye 5 bin doz korona virüsü aşısı gönderileceğini açıklamıştı. (Kaynak: DW Türkçe)