YAZARLAR

İmamoğlu kararı siyaseti nasıl etkiler?

İktidar kulislerinde, “Kemal Bey’e nasıl oyun oynandı? Yurt dışında diye gol attılar. Bu oyunu görmüyor musunuz?” gibi yorumlar yapılsa da bu kararın iktidara zarar vereceğini düşünen çok sayıda AK Partili siyasetçi de bulunuyor.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na hapis ve siyasi yasak getiren mahkeme kararı iktidardan muhalefete siyaset kulislerinin ana gündem maddesi oldu.

İktidar kanadı kararın hem seçime giderken Cumhur İttifakı’na olası etkisini hem de Altılı Masa’da yaratacağı tartışmanın sonuçlarını değerlendiriyor. AK Parti kulislerinde televizyon ekranlarına da yansıyan, “Kemal Bey’e nasıl oyun oynandı? Yurt dışında diye gol attılar. Bu oyunu görmüyor musunuz?” gibi yorumlar yapılsa da bu kararın iktidara zarar vereceğini düşünen çok sayıda AK Partili siyasetçi de bulunuyor.

AK PARTİLİ SİYASETÇİ: OYLARIMIZ GERİ GİDER

Kararın çıktığı andan itibaren bunun ne sonuç yaratacağını çözmeye çalıştığını anlatan AK Partili etkin bir siyasetçi, “Bunlar seçime giderken arzu ettiğimiz şeyler değil. Ancak şu an bir karar verildi ve şimdi bu seçime doğru kesinleşirse daha da ters teper. Oylarımızda düşüş vardı. Yaz boyunca aldığımız 3-5 oy bu gelişmelerle geri gider” değerlendirmesinde bulundu.

Birçok kişi verilen kararın Altılı Masa’daki adaylık tartışmalarını büyüteceği, hatta kriz yaratacağı yorumlarında bulunuyor. “Kemal Bey masadan İmamoğlu ve Yavaş’ın adaylıklarını kaldırmıştı ama bu karardan sonra İmamoğlu yeniden masaya oturur, adaylık krize döner” yorumunda bulunanlar olsa da AK Parti kulisinde bu görüşe mesafeli bakanlar var.

'BİZİM YÜKSELİŞİMİZİ KESER'

Bu kararın asıl AK Parti’nin toparlanmasına zarar vereceğini düşünen siyasetçi, “Son 3 ayda Kemal Bey’in çok hataları oldu. Ancak şimdi bu hatalar şahsına yazsa da masaya yazmaz. Karar Altılı Masa’yı kenetliyor. Adaylık tartışması ne olur bilmek mümkün değil ama Altılı Masa’da kavga çıkmaz. Bu gelişme bizim yükselişimizi kesti, keser” değerlendirmesini yapıyor.

CHP'Lİ SİYASETÇİ: ERDOĞAN KENDİNCE TEST YAPIYOR

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başta olmak üzere partinin neredeyse tüm üst düzey yöneticileri kararı sert dille eleştirdi. Kararın Altılı Masa’ya dönük operasyon olduğu ancak bunun Masa’yı dağıtmak bir yana güçlendireceği görüşü hakim. CHP’li bir siyasetçi durumu, “Muhalefetin yararına olacağı açık bir karar. Bizim gördüğümüz Erdoğan sağduyusunu tamamen kaybetti. Kendince bir test, yoklama da yapıyor olabilir ama bunlar hesaplarına uymayacak” sözleriyle anlatıyor.

HDP: BUNLAR GİTMEZ ANLAYIŞINI GÜÇLENDİRMEYE ÇALIŞIYORLAR

Gelişmeleri HDP’li siyasetçiler de yakından izliyor. Yaşanan süreç, “Altılı Masa’da kriz yaratma, muhalefet seçmenini sindirme operasyonu. Bunlar gitmez anlayışını güçlendirmeye çalışıyorlar” sözleriyle değerlendirilirken “Altılı Masa karşı hamle yapmalı. İmamoğlu aday ilan edilmeli. Bununla böyle savaşmak gerek” önerisi getirenler de bulunuyor.

İmamoğlu ile ilgili bu karar ve sonuçları üzerine daha çok değerlendirme yapılacak ama bu gelişmeler Altılı Masa’nın çalışmalarını hiçbir şekilde sekteye uğratmayacak diyor muhalefet partisi temsilcileri.

'ORTAK ADAY' OCAK AYI SONUNDA

Bir değişiklik olmazsa 26 Aralık’ta yeni bir buluşmaya hazırlanan Altılı Masa, o toplantıda “seçim beyannamesi”, “ön koalisyon protokolü” gibi isimlerle tanımlanan 6 partinin temel konularda ortaklaştığı belgeye nokta koymayı hedefliyor. Gelecek Partisi ev sahipliğinde yapılacak toplantıda Davutoğlu’nun bu belgenin tamamlanabilmesi için gelecek hafta ikinci bir liderler turu daha yapabileceği konuşuluyor. Geçiş süreci yol haritası çalışmasını da önümüzdeki ay içinde tamamlamayı hedefleyen Altılı Masa’nın takvimi belirlendiği gibi ocak ayı sonundan itibaren en merak edilen ortak aday gündemine evrilecek gibi görünüyor.