YAZARLAR

İki dakikada üç puan

Beşiktaş virajını da kayıpsız geçen Galatasaray, ligin son 10 haftasına girilirken performansını yukarı çekmek zorunda. Beklenmedik puan kayıpları yaşanması, sarı kırmızılılarda halının altına süpürülen birçok konunun da gün yüzüne çıkmasına neden olabilir.

Teknik direktör Fernando Santos göreve geldiğinden beri kendi sahasında oynadığı 4 maçta 3 galibiyet, 1 beraberlik alan ve kalesinde hiç gol görmeyen Beşiktaş, 8 maçlık galibiyet serisi yakalayan Galatasaray karşısında 2’nci dakikada kendi kalesine attığı golle 1-0 mağlup oldu.

Zirveyle arasında neredeyse 30 puanlık fark oluşan, Trabzonspor’la üçüncülük yarışında mücadele eden siyah beyazlılar, yeni adıyla Tüpraş Stadı’nda oynamaya başladığı 2016 yılından beri ilk defa Galatasaray’a kendi sahasında mağlup oldu. Üstelik 9 maç sonra ilk defa rakibine gol atamadığı bir 90 dakika geçirdi.

Galatasaray cephesi ise galibiyet serisini 9 maça çıkarırken maç eksiğiyle Fenerbahçe’ye devrettiği liderlik koltuğuna tekrar oturdu. Sarı kırmızılılar için maç öncesi çok da kolay değildi. 10 gün önce Sparta Prag deplasmanında 4 gol yiyerek Avrupa Ligi’nden, 4 gün önce de kendi sahasında Karagümrük’ten 2 gol yiyerek Türkiye Kupası’ndan elenmişlerdi. Hedef olarak elde sadece Süper Lig, bir de nisan ayında oynanacak Süper Kupa maçı kalmıştı. Hafta boyunca da takım içinde huzursuzluklar olduğu iddiaları medyaya yansımış, Zaha, Abdülkerim ve Oliviera maç kadrosuna alınmamıştı. Beşiktaş deplasmanında olası bir puan kaybı, son 10 haftaya girerken lig liderliğini Fenerbahçe’ye vermek anlamına gelecekti.

BEŞİKTAŞ SİL BAŞTAN

Beşiktaş bu sezon birçok kırılmayı aynı anda yaşadı. Hem yönetim değişti hem de sezon içinde 4 kez teknik direktör değişikliği yaşadılar. Takımın as kadrosundan 5 oyuncuyu da sezon ortasında kadro dışı bırakmışlardı. Santos göreve geldiğinden beri yeni bir yapılanmaya girdiler, ara transferin son gününde de 22 milyon euro harcayarak Musrati ve Muçi’yi İstanbul’a getirdiler.

Santos’la berber çıktıkları 8 lig maçında sadece 5 gol yediler ki bu gollerin 4’ünü Pendikspor maçında kalelerinde gördüler. 6 maçı ise gol yemeden tamamlayarak savunma konusunda toparladıklarını gösterdiler. Ancak Santos yönetiminde savunmada kurdukları sağlam yapı, hücum aksiyonlarında aynı ölçüde etkili değildi. Yine bu 8 maçta sadece 9 gol atabilen siyah beyazlılar maç başına 1,1 gol ortalamasında kaldılar. Rakip Galatasaray ise bu sezon çıktığı 27 maçta yalnızca Sivasspor karşısında öne geçtikten sonra berabere kalarak puan kaybetmişti.

Yani siyah beyazlılar için geriye düşmemek, derbi için en önemli stratejilerden birisi olmalıydı. Ancak evdeki hesap çarşıya uymadı, Galatasaray için zor geçmesi beklenen maç sanılanın aksine 2’nci dakikada gelen golle çözüldü. 

KADRO DIŞILAR KURTARICI OLDU

Siyah beyazlılar, Santos’lu 8 maçta ortaya çıkan istatistiği sürdürerek ilk yarıyı 0,05 gol beklentisiyle tamamladı. Rachica ve Muçi’nin bireysel çabaları dışında hücumda varlık gösteremeyen Beşiktaş, erken yenen gole 45 dakika boyunca karşılık veremedi. İlk yarıda 8 kez rakip ceza sahasına girebilirken biri isabetli iki şut çekerek devreyi tamamladılar.

İkinci yarıya daha iştahlı başlasalar da Galatasaray’ın savunmasına açamayan siyah beyazlılar, ilk tehlikeli şutlarını 59’uncu dakikada sol bek Masuaku’nun ayağından çekebildi. Oyuna 60’ıncı dakikada müdahale eden Santos, Amartey’i çıkartarak orta sahayı teke düşürdü. Amartey’in yerine giren Ghezzal da topla ilk buluşmasında Muslera’yla karşı karşıya kalarak takımının maçtaki en net pozisyonunu yakaladı. Ancak Muslera’yı geçemeyen Ghezzal takımının mağlubiyetine de engel olamadı. Bir sonraki müdahalesi için 80’inci dakikayı bekleyen Santos, 80’de Aboubakar ve Muleka’yı sahaya sürdü ama iki isim de kalan dakikalarda varlık gösteremedi.

Beşiktaş’ın bu sezon geçtiği yollara bakıldığında Santos’a sert eleştiriler getirmek haksızlık olur. Ancak maçın başında geriye düşmüşken 90 dakika boyunca Galatasaray’ı tehdit edecek pozisyonlar üretememeleri, Santos ve ekibinin çözmesi gereken önemli bir sorun olarak önlerinde duruyor.

GALATASARAY 10 KİŞİ

Galatasaray ise skor avantajını kullanarak sahaya dengeli bir oyun koydu, bilindik ön alan presini uygulamadı ve rakibini ikinci bölgede karşıladı. İkinci gol için Beşiktaş’ın açık vermesini bekledi ancak yakaladığı pozisyonları da değerlendiremedi.

Sarı kırmızılılar için saha içinde görülen en büyük sorun ise ligde ilk 11 çıktığı son 9 maçta sadece penaltılardan üç gol atabilen Icardi’nin formsuzluğu. Yanlış kadro planlaması nedeniyle Okan Buruk’un mucizeler yaratmasına bırakılan sezonda sahaya 10 kişi çıkmak zorunda kalmak, Buruk’a da haksızlık.

Beşiktaş virajını da kayıpsız geçen sarı kırmızılılar, ligin son 10 haftasına girilirken performansını yukarı çekmek zorunda. Her ne kadar rakibine karşı fikstür avantajına sahip olsa da beklenmedik puan kayıpları yaşanması halının altına süpürülen birçok konunun da gün yüzüne çıkmasına neden olabilir.