İHD Batman: Cezaevlerindeki şüpheli ölümler aydınlatılmalı

Cezaevlerinde hak ihlallerinin yaşandığına dikkat çeken İHD Batman Şubesi, son bir haftada üç tutuklunun vefat ettiğini ve ölümlerin şüpheli olduğunu açıkladı.

İHD batman Şubesi, son bir haftada cezaevlerinde yaşanan ölümlerin şüpheli olduğunu söyledi.
Google Haberlere Abone ol

Metin Yoksu

BATMAN - Son bir hafta içinde cezaevlerinde üç tutuklu vefat etti. Cezaevlerinde ölen tutuklulara ilişkin İnsan Hakları Derneği Batman Şubesi, yazılı açıklama yaparak ölümlerin şüpheli olduğunu söyledi.

İHD Batman Şubesi, ölüm nedenlerinin aydınlatılması çağrısında bulundu.

Yapılan açıklamada son bir hafta içinde medyada yer alan bilgilere göre Van F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan 22 yaşındaki Şervan Can Güder'in kalp krizi geçirdiği, Iğdır S Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan 28 yaşındaki siyasi tutuklu Sinan Kaya'nın intihar ettiği ve tutuklu Abdo Boran'ın da yoğun bakımda vefat ettiği hatırlatmasında bulunuldu.

Açıklamanın devamında "Şervan Can Güder’in kalp krizi geçirdiği ailesine iletilmiştir. Cezaevinde yaşamını yitiren Güder’e cenazenin defnedileceği Hakkari iline götürülmesi için cenaze nakil aracı verilmediği iddia edilmiştir. Medyaya yansıyan görüntülerde cenazenin bir aracın arkasında taşındığı görülmektedir. Hapishanelerde yaşanan ölümlerin ağırlaştırılan tecrit uygulamalarından, F tipi hapishanelerin yapısından, hak ihlallerinden ve bu durumların mahpuslar üzerindeki psikolojik etkilerinden bağımsız olarak düşünülemez" ifadeleri kullanıldı.

Cezaevlerindeki tecrit uygulamasına dikkat çekilerek ölümlerin şüpheli olduğunun altı çizildi. Açıklamada, "Hak ihlallerinin ortadan kaldırılması, şüpheli ölümlerin aydınlatılması için yetkili kurumlara çağrıda bulunuyoruz. Hapishanelerde yaşanan hak ihlallerinin takipçisi olacağımızı bildiriyoruz” denildi.