İHD Batman: Cezaevlerinde kamera dışındaki alanda işkence yapılıyor

İHD Batman Şubesi Batman M Tipi Cezaevi ile Beşiri Kampüs Cezaevi'nde yaşanan hak ihlallerini raporlaştırdı. Raporda "kamera olmayan alanlarda işkence yapıldığı" belirtildi.

İHD Batman Şubesi Cezaevi Komisyonu tarafından hazırlanan rapor, avukat Yunus Bağış tarafından okundu.
Google Haberlere Abone ol

Metin Yoksu

BATMAN - İHD Batman Şubesi'nin Nasıroğlu İş Merkezi'nde bulunan binasında bir araya gelen insan hakkı savunucuları cezaevlerine ziyarette bulunarak hazırladıkları raporu basın toplantısı ile kamuoyuna duyurdu. İHD Batman Şubesi Cezaevi Komisyonu tarafından hazırlanan rapor, avukat Yunus Bağış tarafından okundu.

Raporda cezaevinde kadın tutuklunun intihar ettiği belirtilirken avukat görüşmelerinde süre hakkı bitmeden gardiyanlar tarafından görüşmelerin sonlandırıldığı öne çıktı.

'HASTA TUTUKLULAR TAHLİYE EDİLSİN'

Bağış, basın toplantısına İHD ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği Batman Şubesi avukatları ile birlikte cezaevleri ziyaretlerinin gerçekleştirdiklerini hatırlattı. Bağış, ziyaretleriyle ilgili şunları söyledi: “Devletler, özgürlüğünden yoksun bırakılmış kişilerin sağlığa erişim hakkı konusunda özgür bireylerle eşit şartlarda bulunmasını sağlamakla yükümlüdürler. Buna rağmen Türkiye cezaevlerinde sağlık sorunları yaşayan ve öz bakımlarını bile yapmayacak durumda olan mahpusların infaz erteleme talepleri reddedilip ölüme mahkûm bırakılıyorlar. Son bir ayda maalesef birçok ağır hasta mahkûm cezaevinde ağır hastalıklara bağlı olarak hayatını kaybetti. Bir kez daha adalet bakanlığına çağrıda bulunuyor ve ağır hasta tutukluların derhal tahliye edilmesi çağrısında bulunuyoruz.”

'KAMERA OLMAYAN ALANLARDA İŞKENCE'

Özellikle Beşiri'de açılan yeni cezaevi kampüsünde sağlık hakkına ulaşılmasının engellendiğini dile getiren Bağış, “Hasta hükümlü Fırat Nebioğlu’nun ailesinin başvurusuyla yeni bir rapor alınması istenilmiş olmasına rağmen maalesef cezaevi yönetimi bu duruma sessiz kalmıştır" dedi.

Raporun devamına ilişkin tutukluların güvenliği için isim verilmezken Bağış, raporda "1" olarak kodlanan tutuklunun kamera olmayan alanlarda işkence yapıldığını görüşmelerde aktardığını belirtti. Tutuklu ve hükümlülere yönelik ayakta sayım dayatmasının yapıldığını aktaran Bağış, “Ayakta sayım ve tekmil dayatmasının olduğu, buna itiraz eden tutuklu ve hükümlülerin yerlerde sürüklenerek koğuştan çıkarıldığı yönünde ciddi iddialar bulunmaktadır" ifadelerini kullandı. Raporun devamında ise cezaevi girişlerinde çıplak arama yapıldığını, avukat görüşlerinde ise görüşmelerin gardiyanların keyfi uygulaması ile erken bitirildiğini vurgulayan Bağış, “Bu durumun adil yargılanma hakkı kapsamında bir hak ihlali olduğunu belirtmekle birlikte sürecin takipçisi olacağız" dedi. Bağış son olarak Batman Kapalı M Tipi Cezaevi'nde kadın bir tutuklunun da intihar ettiğini dile getirdi.