İddia: Navalni, tutuklu takası kapsamında serbest bırakılacaktı

Navalni'nin Yolsuzlukla Mücadele Vakfı'nın yöneticisi Pevchik, iki ABD vatandaşı ve Navalni ile tutuklu bir Rus yetkilinin takasını öngören anlaşmanın ölümü öncesinde son aşamada olduğunu söyledi.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Tutulduğu ceza kolonisinde hayatını kaybettiği açıklanan Rus muhalif Aleksey Navalni'nin kurucusu olduğu Yolsuzlukla Mücadele Vakfı'nın Yönetim Kurulu Başkanı Maria Pevchik, Navalni'nin ölümü hakkında açıklamada bulundu. Aynı zamanda araştırmacı gazeteci olan Pevchik, Navalni'nin hayatını kaybettiği zamanda bir tutuklu takası kapsamında serbest bırakılmaya yakın olduğunu ileri sürdü.

İSMİ VERİLMEYEN İKİ ABD VATANDAŞI GERŞKOVİÇ VE WHELAN MI?

Reuters haber ajansının aktardığına göre, 26 Şubat Pazartesi günü YouTube'dan açıklamalarda bulunan Pevchik, söz konusu tutuklu takasının, Almanya'da cezaevinde bulunan Rus güvenlik servisi FSB mensubu Vadim Krasikov'a karşılık Aleksey Navalni ile ismini vermediği iki tutuklu ABD vatandaşının takasını içereceğini, bu yönde yapılan görüşmelerin ise nihai aşamalarında olduğunu iddia etti. 

Pevchik, serbest bırakılması öngörülen iki ABD vatandaşının adını vermezken, ABD'nin The Wall Street Journal (WSJ) gazetesi muhabiri Evan Gerşkoviç ile eski bir ABD donanma mensubu olan Paul Whelan'ın halihazırda Rusya'da tutuklu bulunduğu biliniyor.

'NAVALNİ ÖLMEDEN BİR GÜN ÖNCE TEYİT EDİLMİŞTİ'

Pevchik, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Aleksey Navalni'nin 'tam şu anda, tam da bugün' kendisinin hemen yanındaki koltukta oturuyor olabileceğini belirterek, "Bu, lafın gelişi söylenen bir şey değil. Bu olabilirdi ve olmalıydı" ifadelerini kullandı. 

Pevchik, sözlerini şöyle sürdürdü: "Navalni'nin sonraki birkaç gün içinde dışarıda olması gerekiyordu çünkü bu takasla ilgili bir karara sahiptik. Şubat ayının başında (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin'e, Berlin'de cinayet suçundan hapiste olan katilin, FSB yetkilisi Vadim Krasikov'u iki ABD vatandaşı ve Aleksey Navalni ile takas etme teklifi yapılmıştı." Pevchik, 15 Şubat akşamı, Navalni ölmeden bir gün önce, bu yönde yapılan görüşmelerin 'son aşamalarında' olduğunun kendisine teyit edildiğini savundu. 

'SÖZ VERDİLER AMA HİÇBİR ŞEY YAPMADILAR'

Putin'in 'onun serbest olduğu düşüncesine katlanamadığı için Aleksey Navalni'nin öldürüldüğünü' ileri süren Pevchik, Navalni'nin ekibinin Ukrayna savaşının başlamasından bu yana onu 'siyasi tutuklular karşılığında Rus ajanlarını' içeren tutuklu takasının bir parçası olarak serbest bıraktırmak için çalıştığı bilgisini paylaştı. 

Bu bağlamda aralarında ABD'nin eski dışişleri bakanlarından Henry Kissinger dahil bir dizi arabulucu ile iletişime geçtiklerini anlatan Pevchik, 'Batılı hükümetlerin gerekli olan siyasi iradeyi göstermekte başarısız olduğunu' savundu. Pevchik, "Amerikalı ve Alman yetkililer, anlayışla başlarını salladı. Navalni ve siyasi tutuklulara yardım etmenin ne kadar önemli olduğunu tekrar dile getirdiler, sözler verdiler ve hiçbir şey yapmadılar" dedi. 

ALMANYA HÜKÜMETİ YORUM TALEBİNİ REDDETTİ

Öte yandan, Almanya federal hükümet sözcüsü, bugün başkent Berlin'de düzenlenen basın toplantısında, hükümetin tutuklu takası planına ilişkin haberlerden haberdar olduğunu ancak şu anda bu haberler hakkında yorum yapamayacaklarını söyledi. 

Ne olmuştu?

Rusya Federal Cezaevi Hizmetleri, Navalni'nin cezaevinde hayatını kaybettiğini ve ölüm nedeninin araştırılacağını 16 Şubat'ta bildirmişti. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, yaptığı açıklamada, Federal Cezaevi Hizmetleri'nin belirli kurallar çerçevesinde Navalni'nin ölümünün nedenlerini araştırdığını ve bunun için herhangi bir talimata gerek olmadığını ifade ederek, "Doktorlar gerekli araştırmaları yapacaktır" ifadesini kullanmıştı.

Kremlin'e muhalif Aleksey Navalni, zehirlendiği iddiasıyla Almanya'nın başkenti Berlin'de tedavi gördükten sonra 17 Ocak 2021'de başkent Moskova'ya dönüşünde havalimanında tutuklanmıştı. Rusya Federal Cezaevi Hizmetleri'nin talebi üzerine 2 Şubat 2021'de Moskova Şehir Mahkemesinde Navalnıy aleyhinde açılan dava sonuçlanmış; Navalni'yi geçmişte yolsuzluk davası sonucunda verilen 3,5 yıl ertelenmiş hapis cezası, adli kontrol şartlarını yerine getirmediği gerekçesiyle normal hapis cezasına çevrilmişti.

Rus mahkemesi, Ağustos 2023'te cezaevinde bulunan Navalni'yi 'aşırılık yanlısı topluluk oluşturmak'tan 19 yıl hapis cezasına çarptırmıştı. 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)