Kremlin'den 'Navalni' tepkisi: Batı'nın çirkin açıklamaları Putin'e zarar veremez

Navalni'nin ölümüyle ilgili soruşturmanın devam ettiğini aktaran Peskov, Batı ülkelerinden gelen açıklamaların 'kabul edilemez' olduğunu dile getirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kremlin, Rusya'da muhalif lider Aleksey Navalni'nin ölümünün ardından Batı'dan gelen açıklamalara tepki gösterdi. Batı ülkelerinden gelen açıklamaların 'kabul edilemez' olduğunu söyleyen Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Navalni'nin ölümüyle ilgili soruşturmanın devam ettiğini aktardı. Peskov, şu ifadeleri kullandı: "Bu tür çirkin açıklamaların kesinlikle kabul edilemez olduğunu düşünüyoruz. Bu açıklamalar elbette Devlet Başkanımıza zarar veremez."

Kremlin Sözcüsü Peskov, Rusya lideri Vladimir Putin'in ölüm haberine nasıl tepki verdiği sorusuna ise "Ekleyecek bir şeyim yok" yanıtını verdi.

 

YULIA NAVALNAYA: ALEKSEY'İ PUTİN ÖLDÜRDÜ

Navalni’nin eşi Yulia Navalnaya ise, resmi sosyal medya hesabından video yayınladı. Yulia, Navalni'yi Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in öldürdüğünü savunarak, “Putin'in bunu neden yaptığını biliyoruz. Bunu size yakında anlatacağız. Size onların isimlerini söyleyeceğiz ve yüzlerini göstereceğiz” açıklamasında bulundu.

Yulia Navalnaya, şu ifadeleri kullandı: "Benim yerimde burada başka biri olmalıydı. Ancak bu kişi Vladimir Putin tarafından öldürüldü. Üç gün önce Vladimir Putin eşim Aleksey Navalni'yi öldürdü. Putin çocuklarımın babasını, sahip olduğum en değerli şeyi, en yakın ve en sevdiğim insanı öldürdü. Putin Navalni'yi de sizden aldı. Kuzey Kutup Dairesi'nin üzerinde, sonsuz kışta bir kolonide. Sadece Navalni'yi öldürmekle kalmadı, aynı zamanda umutlarımızı, özgürlüğümüzü ve geleceğimizi de öldürmek istedi. Navalni üç yıl boyunca işkence ve eziyet gördükten sonra hapishanede öldü. Kocam kırılmaz biriydi ve Putin de tam olarak bu yüzden onu öldürdü."

AB'DEN YENİ YAPTIRIM HAZIRLIĞI

Öte yandan Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanları, Brüksel'de bir araya geldi. Toplantıda konuşan AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, üye ülkelerin Rusya'ya yeni yaptırımlar açıklayacağını söyledi.

Borell ayrıca Rusya muhalefetine destek mesajı göndermeleri gerektiğini belirtirken AB'nin insan hakları yaptırım rejimini, Navalni'nin ismiyle yeniden adlandırmayı önerdi. AB temsilcisi, "Ukrayna'ya desteğimizi sürdürmeliyiz" diye ekledi.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ise AB'nin, Rusya'ya yeni yaptırım kararı almaya yakın olduğunu, bugün bir anlaşmaya varmaya umduklarını bildirdi. Baerbock, "Rusya'ya karşı yeni yaptırımlarda, aynı zamanda Navalni'nin ölümünün sonuçları da göz önünde bulundurulacak" dedi.

BIDEN, 'PUTİN'İN HAYDUTLARI SORUMLU' DEMİŞTİ

Cuma günü Navalni'nin hayatını kaybettiğinin duyurulmasının ardından ABD Başkanı Joe Biden, muhalif liderin ölümünden Moskova'yı sorumlu tutmuştu. Biden, yaptığı açıklamada, "Tam olarak ne olduğunu bilmiyoruz, ancak Nalvany'nin ölümünün Putin ve haydutlarının yaptığı bir şeyin sonucu olduğuna şüphe yok" ifadelerini kullanmıştı.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)