İbrahim Kalın: Kazakistan’ın barış, istikrar ve huzuru en büyük önceliğimiz

Kazakistan'da yaşanan eylemler ve çatışmalarla ilgili açıklama yapan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın "Can kayıplarından büyük üzüntü duyuyoruz. Kazakistan’ın barış ve huzuru en büyük önceliğimiz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Kazakistan'da gaz zammıyla başlayan ve çatışmalarla yaşanan eylemlerle ilgili açıklama yaptı.

Twitter hesabından yaptığı açıklamada, ölümler nedeniyle üzüntü duyduklarını dile getiren İbrahim Kalın, "Kazakistan’da yaşanan hadiselerden ve can kayıplarından büyük üzüntü duyuyoruz. Kazakistan’ın barış, istikrar ve huzuru en büyük önceliğimizdir. Türkiye her daim Kazakistan’ın yanında olmaya devam edecektir" dedi.

"Daima dost ve kardeş Kazakistan’ın yanındayız" diyen AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de Twitter paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

"Bugünlerin atlatılması, Kazakistan’ın her bakımdan huzurlu ve güçlü olması en büyük temennimizdir. Kazakistan halkı büyük bir halktır. Bugünleri sağduyulu şekilde atlatacak basirete sahiptir. Kazakistan’daki can kayıplarından büyük üzüntü duyuyoruz. Tüm Kazakistan halkının güven içinde olması en büyük temennimizdir. Kazakistan’ın normale dönmesi en çok Türkiye’yi sevindirecektir." 

Kazakistan'da gaz fiyatlarına yapılan zammın ardından bazı bölgelerde protestolar başlamıştı. Kazakistan hükümeti göstericilerle görüşmüş, eylemlerin başladığı Mangistav eyaletinde zamları geri almış, zam öncesinde 60 tenge olan gaz fiyatını 50 tengeye düşürmüş ve göstericilere ceza uygulanmayacağının sözünü vermişti.

Buna karşın gösteriler yayılmış ve 4 Ocak gecesi protesto düzenlenen bölgelerde olağanüstü hal (OHAL) ilan edilmişti. Göstericiler sadece zamlara değil yolsuzluk, sosyal eşitsizlik ve sisteme tepki gösterdiklerini belirterek protestolara devam etmişti.

Bunun üzerine bazı bölgelerde uygulana OHAL, bir gün sonra tüm ülkede geçerli hale getirildi. Göstericilerin silahlı olduğunu söyleyen ve yaşananların dış müdahale olarak nitelendiren Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü'nden (KGAÖ) yardım istedi.

Talebi kabul eden örgüt Kazakistan'a barış gücü göndereceğini açıkladı. Bu kapsamında Rus askerleri bugün Kazakistan'a ulaştı.

Kazakistan devlet televizyonu ise dünden bu yana devam eden çatışmalarda 13 güvenlik görevlisinin öldüğünü, bu kişilerin ikisinin başının kesildiğini duyurdu. (HABER MERKEZİ)