Kazakistan'da zam protestoları: Almatı'da eylemciler belediye binasına girdi

Kazakistan'da LPG zammıyla patlak veren protestolar, hükümetin istifasına ve bazı kentlerde OHAL ilan edilmesine rağmen dinmiyor. Ülkenin en büyük kenti Almatı'da eylemciler belediye binasına girdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Petrol zengini Kazakistan'da, LPG fiyatının litre başına 60 Tengeden 120 Tengeye çıkarılması sonrası patlak veren protestolar hükümetin istifasına rağmen dinmiyor. Protestocular bu sabah, ülkenin en büyük kenti olan Almatı'da belediye binasına baskın düzenledi.

Binayı işgal etmeye çalışan eylemcilerin bir toplantı salonunda çekilen görüntüleri sosyal medyada paylaşıldı.

Polisin gözyaşartıcı gazla müdahale ettiği belirtilirken, binanın bazı noktalardan ateşe verildiği ve bölgeden silah sesleri geldiği iddia edildi.

EMNİYET'TEN 'AŞIRILIKÇI' NİTELEMESİ

Emniyetten yapılan açıklamadaysa, protestocular 'aşırılıkçılar' olarak nitelendi, yaklaşık 500 sivili dövdükleri iddia edildi. Emniyet Müdürlüğü, Almatı'daki güvenlik operasyonuna polis, ulusal muhafızlar ve ordunun katıldığını duyurdu.

BAŞKENTTE DE OHAL İLAN EDİLDİ

Almatı'daki gerilimin ardından Kazakistan’ın başkenti Nur-Sultan’da da 19 Ocak’a kadar olağanüstü hal ilan edildi.

TÜRKİYE DIŞİŞLERİ: BU KRİZİN ÜSTESİNDEN GELİNECEĞİNE İNANCIMIZ TAM

Türkiye'den olaylara ilişkin yapılan açıklamada, 'protesto eylemlerinin yakından takip edildiği' belirtilirken, "Dost Kazakistan’ın istikrarına önem atfediyoruz. Temennimiz, kardeş Kazak halkının barışı ve huzurudur. Kazakistan yönetiminin bu krizin üstesinden geleceğine yönelik inancımız tamdır. Kazakistan halkının sağduyusuna güveniyor ve olayların en kısa sürede yatışmasını temenni ediyoruz" denildi. Açıklamada, "Olaylarda güvenlik güçleri dahil yaralanan Kazak kardeşlerimize acil şifalar diliyoruz" ifadeleri kullanıldı. (DIŞ HABERLER)

Etiketler KAzakistan zam