KGAÖ, Kazakistan'a 'barış gücü' gönderecek

Kazakistan'da devam protestoların ardından belli bölgelerde uygulanan OHAL, tüm ülkede geçerli olacak. Cumhurbaşkanı Tokayev'in yardım istediği KGAÖ, Kazakistan'a "barış gücü" gönderme kararı aldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kazakistan LPG zammına karşı başlayan gösterilerin ardından ülke genelinde olağanüstü hal (OHAL) ilan edildi. 

Sputnik'in haberine göre, dün eylem yapılan bölgelerde ilan edilen OHAL, bugün ülkenin tamamı için geçerli hale getirildi.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, yaşananları dış müdahale olarak değerlendirdiğini ve bu nedenle yardım için Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) üyelerine başvurduğunu açıkladı.

Şiddet olayları çıkaran protestocuları "uluslararası terörist çeteler" olarak nitelendiren Tokayev, "Yurt dışında ciddi eğitimden geçtiler. Kazakistan’a saldırıları, dış müdahale olarak değerlendirilebilir ve değerlendirilmeli de. Bu bağlamda, Kolektif Güvenlik Anlaşması'na dayanarak bugün, Kazakistan'a yönelik terör tehdidinin üstesinden gelmesinde yardımcı olmaları için KGAÖ ülke liderlerine başvurdum" dedi.

'ALMATI YAKINLARINDA ÇATIŞMA YAŞANIYOR'

"Kazakistan halkının bu karara destek vereceğini düşünüyorum" diyen Tokayev, "Bu gerçek teröristleri çok iyi tanıyoruz. Onlar şimdi Almatı ve ülkenin diğer kentlerde karışıklık çıkarıyor. Altyapı tesislerini ve en önemlisi tüfeklerin bulunduğu mekanları ele geçiriyorlar. Harp okulu öğrencileriyle çatışmalar yaşanıyor. Halihazırda Almatı yakınlarında hava indirme birlikleriyle çatışma yaşanıyor" ifadelerini kullandı.

KGAÖ NEDİR?

Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü (KGAÖ), 7 Ekim 2002'de Rusya'nın öncülüğünde Belarus, Kazakistan, Ermenistan, Kırgızistan ve Tacikistan tarafından kuruldu.

Örgütün temeli 15 Mayıs 1992 tarihinde Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te imzalanan Kolektif Güvenlik Antlaşması'na dayanıyor.

Askeri bir ittifak KGAÖ'nün üyeleri başka bir ittifaka üye olamıyor. Örgütün tüzüğüne göre, bir üye ülkeye dönük olası saldırı, tüm üyelere saldırı olarak kabul ediliyor.

Örgüt antlaşmasının 4'üncü maddesinde “Bu ülkelerden herhangi birisine karşı gerçekleştirilen bir saldırı, tüm üye ülkelere gerçekleştirilmiş gibi karşılanır” deniliyor.

NAZARBAYEV'İN HEYKELİ YIKILDI

Kazakistan medyasında yer alan haberlere göre, Taldıkorgan şehrinde hükümet karşıtı protestolara katılanlar Kazakistan’ın ilk cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in heykelini kırarak yıktı.

KGAÖ, KAZAKİSTAN ASKER GÖNDERECEK

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, KGAÖ liderlerinin Kazakistan'a "barış gücü" gönderme yönünde karar aldığını duyurdu.

TOKAYEV: AZAMİ DÜZEYDE SERT OLACAĞIM

Tokayev, OHAL ilanından önceki açıklamasında, bugün itibaren Güvenlik Konseyi Başkanı görevini ilk devlet başkanı Nazarbayev'in değil kendisinin yürüteceğini ve ne olursa olsun başkentten ayrılmayacağını söyledi.

Tokayev, "Devlet Başkanı ve bugünden itibaren Güvenlik Konseyi Başkanı olarak, azami düzeyde sert olmayı planlıyorum. Her ne olursa olsun başkentte bulunacağım. Halkla birlikte olmak, benim anayasal yükümlülüğüm. Kazakistan tarihindeki bu kara süreci birlikte aşacağız, bu süreçten güçlü bir şekilde çıkacağız" dedi.

Tokayev, yakında protestolar bağlamında yeni bir teklif paketi sunacaklarını belirtti.

9 GÜVENLİK GÖREVLİSİ ÖLDÜ

Kazakistan İçişleri Bakanlığı, ülke genelindeki şiddet olaylarında 8 polis ve 1 Ulusal Muhafız askerinin öldüğünü, 317 kişinin yaralandığını açıkladı.

KAZAKİSTAN DIŞİŞLERİ: YABANCI YATIRIMCILARI KORUYACAĞIZ'

Kazakistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise ülkenin diplomatlar dahil ülkede yaşayan yabancıların ve tüm etnik grupların haklarını ve çıkarlarını korumayı sürdüreceği belirtildi.
Açıklamada, "Kazakistan, yabancı yatırımlarını ve yabancı şirketlerin işletmelerini koruyacak" ifadeleri de yer aldı. (HABER MERKEZİ)