İBB’den Süleymaniye’nin silüetini kapatan yapıya acil durdurma talebi

İBB, Süleymaniye Camisi'nin önündeki inşaat çalışmasıyla ilgili Koruma Bölge Kurulu'na başvuruda bulunarak durdurma talebi istedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Büyükşehir Belediyesi, (İBB) Mimar Sinan’ın ‘kalfalık eseri’ olarak tanımladığı tarihi Süleymaniye Camisi’nin önünde yükselen yurt binasındaki uygulamaların hızla durdurulması için dün Koruma Bölge Kurulu’na başvurdu. İBB, projede ilgili mevzuatın gerektirdiği İBB Başkanı onayı bulunmadığını vurgulayarak Dünya Miras Alanı Süleymaniye’nin silüetini perdeleyen binanın yeniden ele alınmasını istedi. Projenin yürürlükteki imar planına ve yönetmeliğe aykırı olduğu belirtildi.

İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı’nın başvurusunda, yurt olması planlanan binayla ilgili onay süreçlerinin tamamlanmadan ruhsat ve inşaat sürecinin başlatıldığı belirtilerek ‘emsal’ uyarısı yapıldı. Süleymaniye yenileme alanında; bir adada yapılacak uygulamanın bütün yenileme alanına emsal teşkil edeceğine dikkat çekildi. Daha titiz bir çalışma sürdürülmesi gerekirken, son derece büyük kütleli ve silüete olumsuz etkisi olan bir proje hazırlandığının altı çizildi.

ESKİ BİNADAN DAHA YÜKSEK

Başvuruda, Süleymaniye önünde yükselen yapının, yürürlükteki imar planına ve yönetmeliğe aykırı şekilde hazırlandığı anımsatıldı. Yıkılan binanın çatı üst kotu 52,89 metre iken uygulaması yapılan binada çatı üst kotu 53,19 metre olduğu vurgulandı. Kaçak katı olan eski binayı emsal alarak Süleymaniye çevresinde silüet etkisini bozacak bir kot belirlendiği ifade edilerek, iddia edilenin aksine yıkılan binadan daha yüksek bir proje olduğuna dikkat çekildi.

İBB ONAYI YOK 

Kurula iletilen yapıyla ilgili ‘Yenileme Alanları Ada Avan Projeleri’ İBB Başkanlığı’nın onayının almadığı belirtildi. Proje Temmuz 2019 tarihinde projesi ‘İstanbul 1 Numaralı Yenileme Alanları Koruma Bölge Kurulu’ tarafından onaylanmıştı.

SİLÜETİ BOZAN KAÇAK YAPILAR YIKILACAK 

İBB, Dünya Miras Alanı Süleymaniye’nin silüetini etkilenmemesi ve gelecek nesillere aktarılması için çalışmalara devam ettiğini duyurdu. Bu kapsamda devam eden çalışmalar neticesinde önceki yıllarda oluşmuş uygulamaları belirleyen İBB; kaçak kat, teras vb. bulunan yapılarla ilgili önümüzdeki günlerde gerekli yıkım işlemlerine de başlayacak.