Sosyal medyada gündem olan ve Süleymaniye'nin önünü kapatan inşaattan Bilal Erdoğan'ın vakfı çıktı

Süleymaniye Camisi'nin önündeki inşaat sosyal medyada gündem oldu. İnşaat projesini iki seçim arasında AK Partili İBB Belediyesinin verdiği, inşaat sahibinin ise İlim Yayma Vakfı olduğu anlaşıldı.

Google Haberlere Abone ol

İSTANBUL - İstanbul, Fatih, Demirtaş Mahallesi’nde bulunan ve Mimar Sinan’ın 'kalfalık eseri' olarak tanımladığı tarihi Süleymaniye Camisi’nin önünde yükselen proje tarihi caminin silüetini bozduğu gerekçesiyle sosyal medyada gündem oldu. AK Parti'ye destek veren paylaşımlar yapan pek çok hesap inşaata tepki göstererek CHP'li İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ni (İBB) hedef aldı. Ancak inşaatın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan'ın Mütevelli Heyeti Başkanı olduğu İlim Yayma Vakfı'na ait olduğu ortaya çıktı. İnşaat projesini ise AK Partili İBB yönetiminin iptal edilen İstanbul seçiminden sonra ve ikinci seçim yapılmadan hemen önce alelacele hazırladığı ortaya çıkınca bu hesaplar yaptıkları paylaşımları sildi. 

Caption

Tartışma yaratan projeye ilişkin sorularımı yanıtlayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel sekreter yardımcısı Mahir Polat, projenin İBB tarafından 2019 yılının nisan arasında, yani iptal edilen İBB Başkanlık seçimi yenilenmeden hemen önce alelacele yapıldığına dikkat çekerek “Süleymaniye Camisi’nin silüetine etki ediyor. Garabet bu. Bütün izinleri alınmış olsa bile bunun yapılmaması lazım, bu binanın bir önce durması gerekiyor. Biz koruma kuruluna başvuracağız” dedi. Polat bütün kenti bu projenin karşısında olmaya çağırdı.

Söz konusu vakfa ait olduğu öğrenilen inşaat aşamasındaki projeyi koruma kurulu da 18 temmuz – 19 Eylül 2019 tarihli kararlarıyla onaylamış. Projenin 16 Nisan 2024’te bitmesi öngörülüyor.

Bina projesine tepki gösteren Mahir Polat inşaatın İlim Yayma Vakfı’na ait olduğunu belirterek “Proje Süleymaniye Camisi’nin silüetine etki ediyor. İzinli de olsa yapılmamalı. Dönemin AK Partili İBB’si tarafından Nisan 2019’da projelere yapılarak dönemin kurulunda onaylanmış. İki seçim arasında alelacele projesi ve kurul izinleri çıkarılıp inşaata başlanıyor. Süleymaniye gibi dünyanın bir numaralı Osmanlı mirası ve silüetine etki eden bir yeni yapıyla karşı karşıyayız” dedi.

VAKIF 'BİZ NE YAPTIK' DEMELİ

İzinleri alınmış olsa bile bu projenin yapılmasının çok yanlış olduğunu dile getiren Polat “Etik olarak da koruma açısından da doğru değil. Bütün izinleri alınmış olsa bile bunun yapılmaması lazım, bu binanın bir önce durması lazım. Biz koruma kuruluna başvuracağız. Bütün kentin ve paydaşların bunun karşısında olması gerek. Hatta inşaatı yapan vakfın bizzat kendisinin ‘biz ne yaptık’ deyip acil durmaları gerekiyor. Süleymaniye gibi bir yapının önüne yeni bir yapı yükselterek onun silüetine girilmemeli. Garabet bir durum” dedi. Polat son olarak “Süleymaniye’ye bir zulüm bu acilen durması gerekiyor. Herkesin bu bilinçle davranması gerekiyor. Oraya bir kat yapıp yapmamanın kime ne faydası olabilir?” diye sordu. 

İLİM YAYMA VAKFI: YENİ BİNAMIZ SÜLEYMANİYE'NİN DAHA İYİ GÖRÜNÜR OLMASINA KATKI SAĞLAYACAK

İlim Yayma Vakfı tartışmanın büyümesi üzerine sosyal medya hesabından açıklama yayınladı. Binanın eski hali ve inşaata dair görsellerin de yayınlandığı açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Fetva Yokuşunda bulunan Fetva Han ismi ile 50 yıldan fazla süredir han olarak işletilen yer, malikleri tarafından yurt olarak kullanılması şartı ile İlim Yayma Vakfı'na bağışlanmıştır. Bağışlanan binada deprem risk analizi yaptırılmış olup; binanın depreme dayanıklı olmadığı anlaşıldığından bina yıkılarak yeniden projelendirilmiş, yapılan proje Anıtlar Kurulu tarafından da onaylanmıştır.

Binanın eski ve yeni görsellerinden de anlaşılacağı üzere, tek kütle halinde, daha yüksek ve daha büyük bir bina yıkılarak yerine kademelendirilmiş, bölgenin tarihi siluetine uygun ve inşaat alanı daha küçük bir bina yapılmaktadır. Böylelikle yeni binamız Süleymaniye Camii'nin etrafının açılmasına ve camiinin daha iyi görünür olmasına katkı sağlayacaktır. Kamuoyuna saygı ile duyurulur."