Hizbullah liderinden Lübnan parlamentosuna iş birliği çağrısı

Lübnan Hizbullah lideri Nasrallah, seçimlerde hiçbir grubun parlamentoda çoğunluğu elde edemediğini belirterek ekonomik ve siyasi kriz koşullarına karşı iş birliği yapılması için çağrıda bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Lübnan'da 15 Mayıs'ta yapılan seçimlerde parlamentoda herhangi bir siyasi grubun çoğunluğu elde edememesi ve Hizbullah-Emel Hareketi karşıtlarının parlamentoda üstünlük sağlamasıyla ilgili tartışmalar sürüyor.

Lübnan Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, seçimlerin ardından yaptığı ilk televizyon konuşmasında parlamentodaki gruplara iş birliği çağrısı yaptı, aksi takdirde ekonomik krizle boğuşan ülkede "kaos yaşanacağı" uyarısında bulundu. 

Reuters'in haberine göre, 128 sandalyeli parlamentoda 62 vekille çoğunluğu elde edemediklerini kabul eden Hizbullah lideri, "2018 parlamentosundaki durumun aksine hiçbir siyasi grup çoğunluğu talep edemez” dedi.

Lübnan merkezli El Meyadin'in haberine göre, Nasrallah yaptığı konuşmada Hizbullah ve Emel Hareketi'nin parlamentodaki Şii kontenjanını koruduğunu belirterek herhangi bir siyasi grubun çoğunluğu elde etse dahi ülkedeki ekonomik krizi tek başına aşamayacağını savundu.

Hizbullah lideri, "Direniş kadroları aynı anda iki rol oynuyor: Seçim başarısını sağlamak ve Lübnan'ı korumak için en üst düzeyde uyanık olmak. Lübnan'ın çıkarları herhangi bir partinin parlamento çoğunluğu sağlamasında yatmıyor. Direniş ve müttefiklerinin parlamentoda güçlü bir varlığı var, gurur duymalıyız. Parlamentoda çoğunluğun sağlanamamasından herkes sorumlu" dedi.

'ABD VE SUUDİ BÜYÜKELÇİLİK ÇALIŞANLARI SANDIKLARI GEZDİ'

Lübnan Hizbullah'ın seçimlere müdahale ettiği yönündeki eleştirilere de yanıt veren Nasrallah, ABD ve Suudi Arabistan'ın büyükelçilik yetkililerinin seçim günü sandıkları gezdiğini belirterek "İran'ın büyükelçisini sandık başında gören oldu mu? Bu yalanın sona ermesinin zamanı gelmedi mi?" sorularını yöneltti. Nasrallah, ABD bankalarının Lübnanlıların mali kaynaklarına el koymasını ise "Lübnan tarihindeki en büyük yağma operasyonu" olarak nitelendirdi.

Gelecek Hareketi lideri ve eski Başbakan Saad Hariri'nin seçimleri boykot etmesiyle ilgili de konuşan Hizbullah lideri, konuya "sakin, nesnel ve sorumlu" yaklaşılması gerektiğini ifade etti. (DIŞ HABERLER)