Lübnan parlamentosunda değişim: Hizbullah karşıtları üstünlük sağladı

Lübnan'da mezheplere dayalı parlamentoda üstünlük Hıristiyan gruplara geçti. Hizbullah ve Emel Hareketi'nin desteklediği ittifak çoğunluğu kaybetti. Hizbullah sandalye sayısını artırdığını duyurdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ağır ekonomik krizle boğuşan Lübnan'da hafta sonu yapılan genel seçimler 128 sandalyeli mezheplere dayalı parlamentoda üstünlük durumunu değiştirdi.

Suriye'de Beşar Esad yönetimine ve Lübnan Hizbullah'a karşıtlığıyla bilinen Lübnan Kuvvetleri partisi, parlamentodaki en büyük Hıristiyan grup olacak. Ülkeyi başbakanlığı döneminde ekonomik yıkıma sürüklemekle suçlanan Saad Hariri ise seçimlere katılmayacağını açıklamıştı.

Reuters'in haberine göre, 15 Mayıs'ta yapılan seçimlerin resmi sonuçları dün açıklandı. Buna göre, Lübnan Hizbullah ve Emel Hareketi'nin parlamentoda desteklediği grupların sandalye sayısının 71'den 62'ye düştüğü belirtildi. Hizbullah-Emel ittifakının desteklediği Özgür Yurtsever Hareketi ve Lübnan Güçleri'nin seçimlerde sandalye kaybettiği açıklandı. Böylece parlamentoda çoğunluğu korumak için gereken 65 sandalyeye erişemedi. 

Hizbullah'a yakınlığıyla bilinen Lübnan merkezli El Menar'ın haberine göre ise Hizbullah ve Emel Hareketi parlamentoda Şiiler için ayrılan 27 parlamenter sayısını korudu, kazandığı sandalye sayısını 26'dan 27'ye yükseltti. Muhammed Raad'ın yaklaşık 50 bin oyla parlamentoya girerek Hizbullah'ın en fazla destek alan adayı olduğu belirtildi.

'İÇ SAVAŞ' UYARISI

Lübnan merkezli El Meyadin'in haberine göre, Nebatiye kentinde seçim zaferi konuşması yapan Raad, siyasi rakiplerini olası bir iç savaşı körüklememeye çağırdı. 

Lübnan'da 1990'da sona eren 15 yıllık iç savaşın ardından parlamentoda mezheplere ve dini gruplara dayalı bir sandalye dağılımı mevcut. Parlamento aynı zamanda bu yıl ekim ayında görev süresi dolacak olan Cumhurbaşkanı Mişel Avn'ın yerine yeni bir isim belirlemeye hazırlanıyor.

Ülkedeki mevcut sisteme göre yeni cumhurbaşkanının da Maruni Hıristiyan olması gerekirken öne çıkan aday olarak Avn'ın damadı Gebran Bassil'in ismi geçiyor. Ancak parlamentodaki son değişimin cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de anlaşmazlık yaratması bekleniyor. (DIŞ HABERLER)

Etiketler lübnan hizbullah