Hegel sempozyumuna Rus 'hacker'lardan siber saldırı

Zoom üzerinden düzenlenen 'Hegel ile Özgürlüğü Düşünmek' sempozyumuna siber saldırı yapıldı. Konuşmacı Doç. Dr. Çetin Türkyılmaz, "Siber saldırı yapmak için Hegel sempozyumundan başka bir yer bulamadınız mı?" diye sordu.

Fotoğraf: Saldırıdan bir kare.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Goethe-Institut Ankara ve Vira Verita dergisinin dün düzenlediği 'Hegel ile Özgürlüğü Düşünmek' başlıklı sempozyuma siber saldırı düzenlendi. Video konferans uygulaması Zoom üzerinden yapılan sempozyumda, yaklaşık beş dakika boyunca, özellikle Rusça kullanıcı adlı katılımcılar tarafından belirsiz sesler çalındı. Ekrana müstehcen görüntüler getirildi.

"Zoombombing" olarak bilinen saldırı, sempozyumun birinci oturumunda Doç. Dr. Çetin Türkyılmaz'ın açılış konuşmasını gerçekleştirdiği sırada başladı. Sempozyumun 9'uncu dakikasından 13'üncü dakikasına kadar devam eden saldırı moderatörlerin bu kişileri konferanstan çıkarmasıyla sona erdi. 

Saldırı sonrası sempozyum kaldığı yerden devam etti. Birinci oturumun sonunda moderatör Gülben Salman, katılımcıları gerçek isimlerini kullanarak giriş yapması konusunda uyardı.

Türkyılmaz ise video konferans sonrası yaptığı paylaşımda, "Siber saldırı yapmak için Hegel Sempozyumundan başka bir yer bulamadınız mı? İşi gücü olmamak böyle bir şey herhalde :)" dedi.

'MARKSİSTLERİN İŞİ OLMASIN'

Saldırı sonrası sosyal medya kullanıcıları olayla ilgili esprili paylaşımlarda bulundu. Kullanıcılar, "Marksistlerin işi olmasın", "Genç Schopenhauercular yapmıştır hocam. İsteme ve Tasavvur Olarak Dünya çevirisini böyle taçlandırmak istemişlerdir :) Keşke böyle olaydı...", "Sol zaten kendi içinde fraksiyonlara bölündüğü için bugün bu halde değil mi?", "Schopenhauer bunu beğendi", "Hegel'in "Felsefenin hakikati, sanatın hakikatini al aşa etmiştir" düşüncesinden kaynaklı Collingwood'çular yayınıbastı herhalde ondan kısıtladılar" yorumlarını yaptı.

PANDEMİYLE BERABER GÜNDEME GELDİ

Özellikle pandemi döneminde sıkça kullanılan video konferans uygulamaları birçok güvenlik açığını da beraberinde getirmişti. Güvenlik araştırmacıları, daha önce Zoom'da, bir kullanıcının video kamera yayınının ele geçirilebileceği yazılım açıkları bulmuştu. Singapur'da,  Zoom'un kullanımı, bilgisayar korsanlarının bir derse siber saldırı düzenlemesi sonrası durdurulmuştu.  

Siber güvenlik uzmanları saldırılardan korunmak için, işletim sistemi ve uygulamaların güncel tutulması, yeni toplantı planlar ve anlık toplantı başlatırken görüşmeye mutlaka parola koyulması yönünde uyarılarda bulunmuştu.