Hayvanları Koruma Vakfı'ndan Twitter ve Yeni Akit'e dava

Hayvanları Koruma Vakfı, Twitter’e ‘hayvanların ve hayvanseverlerin hedef gösterilmesini engellemediği’, Yeni Akit gazetesine de hayvanseverlere yönelik ‘nefret suçu’ işlediği gerekçesiyle dava açtı.

Google Haberlere Abone ol

Ardıl Batmaz

DUVAR - Hayvanları Koruma Vakfı Başkanı Erman Paçalı tarafından Twitter ve Yeni Akit gazetesine tedbir davası açıldı.

Paçalı'nın Silivri 3. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne sunduğu 12 sayfalık dava dilekçesinde, Twitter’da hayvanlara ve hayvanseverlere yönelik saldırıların tetiklendiği, buna karşılık Twitter’ın önleyici tedbirler almadığı vurgulandı.

Yeni Akit gazetesine de ‘hayvanseverlere yönelik nefret söylemi’ içeren yayınlar yapıldığı gerekçesiyle dava açıldı.

'HAYVANLARA VE HAYVANSEVERLERE SALDIRILAR TETİKLENDİ'

Dilekçede, Twitter’ın, ‘anonim hesaplar üzerinden hayvanları ve hayvanseverleri hedef alan kışkırtıcı ve gerçek dışı paylaşımları, nefret söylemlerini, hayvan hakkı savunucularına yönelik mesnetsiz suçlamalar ile hakaret ve aşağılayıcı yakıştırmalar içeren yayınları engellemediği’ ifade edildi. Bu yayınların sonucunda toplumun hayvanları katletmeye ve hayvan haklarının ihlaline teşvik edildiği, hayvanlara ve hayvanseverlere saldırıların tetiklendiği, silahlanma çağrıları neticesinde çok sayıda saldırı yaşandığına vurgu yapıldı. 

'YENİ AKİT NEFRET SUÇU İŞLİYOR'

Basın Konseyi Yüksek Kurul Kararı'nın Yeni Akit gazetesi hakkındaki ‘uyarısına’ değinilen dilekçede, yapılan haberlerde ağır etik ihlallerde bulunulduğu belirtildi. Dilekçede, haberlerde hayvanseverler hakkında ‘köpekperestler, itçiler’ gibi ifadelere yer verildiği, ‘alçak saldırı’ gibi tanımlamaların sözlük anlamıyla değil, hayvanseverlere yönelik ‘nefret söylemi’ olarak kullanıldığı belirtildi.

Dava dilekçesinde, Yeni Akit'te yayınlanan haberlerin, ‘Belediyelerin sokak hayvanlarını toplayarak itlaf etmesine zemin hazırlamak amacıyla yapıldığı, kimliği meçhul kişilerin kışkırtıcı paylaşımlarının gazete aracılığıyla hayvanseverlere atfedilerek kullanıldığı, hayvanseverlere hakaret edilip aşağılandığı’ ileri sürüldü. Ayrıca hayvanların ve hayvanseverlerin can güvenliğinin tehlike altında olduğunun ifade edildiği dilekçede, hayvanseverlere yönelik saldırılardan örneklere de yer verildi.

Silivri 3. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülecek olan dava kapsamında Twitter İnternet İçerik Hizmetleri Limited Şirketi ve Yeni Akit gazetesi davalı sıfatıyla taraf olarak kaydedilirken, mahkeme tarafından tensip tutanağı düzenlenerek taraflara tebliğine karar verildi.

‘TWİTTER PASİF DESTEK SUNMAYI TERCİH ETTİ’

Yeni Akit gazetesinin yaptığı yayınların saldırı mahiyetinde olduğunu belirten Hayvanları Koruma Vakfı Başkanı Erman Paçalı, “Öncelikle haklarımızın ve bu hakların ihlal edildiğinin tespit edilmesini talep ediyoruz. Twitter için de aynı talebimiz var. Twitter’da anonim hesaplarla yapılan yayınlar, hayvanlara ve hayvanseverlere yönelik suç tahriki içeriyor" dedi.

Yaptıkları iki basın açıklamasıyla Twitter’ı sorumlu davranmaya ve tedbir almaya davet ettiklerini belirten Paçalı, "Ancak ne yazık ki Twitter, hayvanlar ve hayvanseverlere yapılan saldırıları, silahlanma çağrılarını, katliam çığırtkanlığı yapan maksatlı oluşumları önleyeceğine, kayıtsız kalarak pasif destek sunmayı tercih etti" diye konuştu.