HAYKURDER Başkanı Paçalı: Havrita köpekleri hedef gösteriyor

HAYKURDER Başkanı Erman Paçalı, Havrita adlı sitede sokak köpekleriyle ilgili bilgilerin paylaşılmasının ardından ortadan kaybolan, zehirlenen köpekler olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol

Ardıl Batmaz

DUVAR - Başıboş Köpek Sorunu Platformu tarafından kurulan Havrita, sokak köpeklerinin yerinin ve fotoğraflarının paylaşıldığı bir site. Hayvanseverler, köpeklerin konum belirtilerek hedef gösterildiği gerekçesiyle siteye karşı çıkıyor. Bazı hayvanseverler de işaretlenen pek çok yerdeki köpeklerin ortadan kaybolduğunu öne sürüyor.

Hayvanları Koruma Kurtarma ve Yaşatma Derneği (HAYKURDER) de 3 Haziran’da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla hem siteyi eleştirdi, hem de sitede yer alan bir fotoğrafı örnek göstererek köpeklerin Photoshop ile çoğaltıldığını savundu.

HAYKURDER Başkanı Erman Paçalı ile Havrita’ya neden karşı olduklarını ve sokak hayvanları için yarattığı “tehdidi” konuştuk.

KULLANICILAR VERİ GİRİŞİNİ YAPIYOR

Başıboş Köpek Sorunu Platformu tarafından 11 Mayıs’ta faaliyete geçirilen sitenin amacını, platform sözcüsü avukat Devrim Koçak, medyaya verdiği röportajda “köpek sürülerinin nerede olduğunun tespiti” olarak açıkladı. Haberin devamında da Havrita’nın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulan bir uygulama olduğunu vurgulayarak "Havrita yer sağlayıcı olarak o haritayı sunuyor, kullanıcı oraya giriyor, bu bilgileri yüklüyor” ifadelerini kullandı.

Havrita'da kullanıcılar, sokak köpeklerinin konum bilgisini ve fotoğraflarını paylaşıyor. 

Hayvanseverler, tam da bu gerekçeyle siteye karşı çıkıyor. Sokak hayvanlarının konumlarının paylaşılmasının onlar için tehlike yarattığını hatta konumları paylaşılan bazı hayvanların ortadan kaybolduğu ya da öldürüldüğünü savunuyor.

‘HAYVANLARIN KÜPELİ, KÜPESİZ OLDUĞUNA BAKMAKSIZIN VERİ GİRİŞİ YAPILIYOR’

Havrita’da 6 Haziran saat 00.00 itibariyle ülkenin 1537 farklı yerinde sokak köpeklerinin olduğuna dair işaretleme yapıldığı görülüyor. HAYKURDER Başkanı Erman Paçalı, sitenin kuruluş amacını “İnsanlar yolda yürürken nerelerde başıboş köpeklerle karşılaşabileceklerini bilsinler” şeklinde tanımlasa da bunu gerçekçi bulmuyor. Paçalı, siteyi “Şimdi hedef göstermemek için yerini söylemeyeceğim ama insanların hiç uğramayacağı, zamanında belediyelerin toplayarak ücra bir köşeye attıkları köpeklerin olduğu yerlerde dahi işaretlemeler yapılıyor” sözleriyle eleştirdi.

Paçalı, sokak köpeklerinin ayırt edilmeksizin siteye yüklenmesini de sorunlu buluyor: “Bu uygulamayla amaçladıkları şeyin sahipsiz sokak hayvanları arasından kısırlaştırılmamış olanların sayısını tespit etmek ya da sokak hayvanlarıyla ilgili nüfusu tespit etmek olduğunu söylüyorlar ama biz bunu böyle diyemiyoruz. Çünkü küpeli, küpesiz ayırt etmeden veri girişi yapılıyor ve veri girişi yapılan yerlerde köpek sayısı da belli değil.”

Erman Paçalı

‘KÖPEKLERİ PHOTOSHOP’LA ÇOĞALTTILAR’

HAYKURDE, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda 21 Mayıs’ta Afyonkarahisar’da köpeklerin fotoğrafları Photoshop ile çoğaltıldığını ileri sürdü. Bu paylaşımı hatırlatan Paçalı, “Eğer ‘çok fazla sokak hayvanı var, bunlar insanlar için tehlike yaratıyor’ algısı yaratmak gibi bir niyetiniz yoksa neden köpekleri çoğaltarak işaretleme yaptınız?” diye sordu.

Sitenin, “Yasal Bilgilendirme” kısmında, “Nefret söylemi içerdiği veya asılsız olduğu tespit edilen içerikler kaldırılır” açıklaması bulunsa da 6 Haziran itibariyle söz konusu işaretlemenin hala durduğu görülüyor.

Erman Paçalı, Havrita'da yer alan bu fotoğrafı ve bilgileri köpeklerin Photoshop ile çoğaltıldığına dair örnek olarak verdi. 
‘İŞARETLEMELERDEN SONRA HAYVANLAR KATLEDİLDİ’

Paçalı, bu sitedeki işaretlemelerden sonra zehirlenen, ortadan kaybolan ve katledilen köpekler olduğunu ve bu sebeple yasal bilgilendirme uyarısının eklendiğini söyledi.

“Bu durumun başlarına bela olacağının farkındalar” diyen Paçalı, “Fethiye’de işaretleme yapıldıktan sonra ortadan kaybolan köpekler var. Ankara’da işaretleme yapıldıktan sonra zehirlenen, derisi yüzülen, kafatasları dizilerek hayvanseverlere mesaj verilen köpekler var. Bu işaretlemelerin neticeleri bunlar. Yasal bilgilendirme yazsalar da bu onları yükümlülükten kurtarmıyor” dedi.

HAYKONFED ESKİ BAŞKANI DA YER VE PLAKA BELİRTEREK HAYVANLARIN GÖTÜRÜLDÜĞÜNÜ SÖYLEDİ

Söz konusu işaretlemelerden sonra sokak köpeklerinin katledildiğine ilişkin bir açıklama da HAYKONFED eski Başkan Yardımcısı Nihal Aydın Kasa’dan gelmişti. Kasa, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda İstanbul, İzmir ve Balıkesir’de katliamlar yapıldığını belirterek Havrita hakkında hazırladığı suç duyurusunu paylaşmış, “Konum bilgisi uygulamada işaretlenen, İstanbul Yonca Sokağı, Çamlık, Pendik mevkiinde yaşayan ve gönüllülerce bakılan yavrulu anne köpeklerin kulübeleri kepçelerle yerle bir edilerek hayvanlar yok edilmiştir. Uygulamaya konum bildirildiğine dair video ve ekran görüntüsü ektedir. Gaziemir’de konumu bildirilen hayvanlar, 35 GD 4391 plakalı doblo türü bir araca doldurulup, bir köpek de aracın arkasına bağlanıp sürüklenerek yok edilmiştir. Balıkesir’de konumu bildirilen hayvanlar zehirlenmiştir. Bunlar dışında yurt çapında harita üzerinde konumları bildirilen daha sayısız hayvana vahşet uygulandığına dair çok yoğun yardım çağrıları ulaşmaktadır. Hayvanlara vahşet uygulanması için açık hedef haline getirildikleri Havrita uygulaması denilen suça konu bu uygulamanın acilen sonlandırılıp, alenen suç işlenen bu uygulamayı yapan şüpheli şahısların tespit edilip haklarında adli işlem başlatılmasını arz ve talep ederiz” ifadelerini kullanmıştı.

‘PLATFORM RESMİ DEĞİL’

Paçalı da ‘Başıboş Köpek Platformu’nun yasadışı bir oluşum olduğu ve örgütlü suçlar kapsamında değerlendirilmesi gerektiği iddiasıyla suç duyurusunda bulunduklarını, Havrita uygulamasının da örgütün amaçlarına yönelik eylemlerini gerçekleştirmek üzere kullanılan bir araç olduğunu söyledi. Paçalı bu nedenle sitenin erişime engellenmesini talep ettiklerini belirtti.

Paçalı, siteyi kuran “Başıboş Köpek Sorunu Platformu” adından resmi bir platform olmadığını vurgulayarak platformla ilgi almak için 22 Mayıs’ta İçişleri Bakanlığı’na yazı yazarak bilgi istediğini anlattı. Kendilerine gelen yanıt, “Başıboş Köpek Sorunu Platformu ile Silahlan ve Savun platformları hakkında herhangi bir bilgiye rastlanılmadığı” şeklinde oldu. Medyada site ve platform ile ilgili haberler yapılmasını Paçalı, “çok büyük sorumsuzluk” olarak değerlendirdi. Paçalı, “Kurucusunun kim olduğu belli olmayan, arkasında kim olduğu belli olmayan, sahte isim ve sahte fotoğraf kullanan bir insanın kurduğu uygulamayı nasıl bu kadar sorumsuzca tanıtıyorsunuz? Böyle bir uygulamanın tanıtımını bir medya kuruluşu, üstelik devletin ajansı yapabiliyorsa ya bu kişinin arkasında kimin olduğunu ve amaçlarını çok iyi biliyorlar, ona hizmet ediyorlar; ya da gerçekten basın meslek ilkelerinden bir haberler” dedi.

‘BU İNSANLARIN İYİ NİYETLİ OLDUKLARINI DÜŞÜNMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL’

Platformun ilişkili olduğu kişilerin profilinde açıkça kendilerini “hayvan hakları saldırıcısı” olarak tanımladığını belirten Paçalı, “Devrim Koçak dediğimiz avukat hanımefendi, Ankara’da saçından yerlerde sürüklenen hayvansevere yapılan saldırıyı alkışlıyordu. Alkış kıyamet hepsi birden kutladılar bu saldırıyı. Bu insanların sokak hayvanlarıyla ilgili iyi niyetli olduğunu, halis bir iş yapacağını düşünmemiz mümkün değil. İşaretlemesi yapılan sokak köpekleriyle ilgili bir an önce kamu kurumlarının gönüllülerle işbirliği içerisinde olması ve bu hayvanların can güvenliğini sağlaması gerekiyor” diye konuştu.