Harunuşağı köylüleri: Amaç sulama değil

Harunuşağı köyünde yapılması planlanan sulama göleti ve malzeme ocakları projesiyle ilgili ÇED toplantısını köylüler yaptırmadı. Köylüler, projenin amacının sulama olmadığına inanıyor.

Malatya Çevre Platformu da ÇED toplantısına giderek köylülere destek verdi.
Google Haberlere Abone ol

Fırat Bulut

DUVAR - Malatya’nın Akçadağ İlçesi sınırları içerisinde DSİ 9. Bölge Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan sulama göleti ve malzeme ocaklarının ÇED bilgilendirme toplantısı dün yapılmak istendi.

Toplantı, köylülerin, muhtarların ve çevre örgütlerinin tepkisi nedeniyle gerçekleştirilmedi. Köylülerin projeyi istemedikleri tutanak altına alınırken, projeye karşı muhtarların ve köylülerin topladıkları imzalar da yetkililere teslim edildi.

KÖYLÜLER PROJEYE KARŞI

ÇED Başvuru dosyasında yer alan bilgilere göre, DSİ 9. Bölge Müdürlüğü tarafından Malatya İli, Akçadağ İlçesi, Harunuşağı, Darıca, Kepez, Ortaköy, Gürkaynak, Dümüklü köyleri sınırları içerisinde, Kavurma Deresi üzerinde gerçekleştirilmesi planlanan “Harunuşağı Göleti ve Sulaması Projesi”nin hammadde ihtiyacının karşılanması amacıyla altı tane malzeme ocağı açılması planlanıyor.

Beş yılda tamamlanması öngörülen projenin ÇED dosyasında tarımsal alanın modern bir sulama olanağı ile tanışacağı, elde edilecek önemli tarımsal gelir artışı ile çiftçiye ve bölge ekonomisine katkı sağlanacağı savunuluyor. Ancak köylüler, aynı fikirde değil. Köylüler, projenin yaşam alanlarının yok olmasına yol açacağı gerekçesi ile karşı çıkıyor.

Gül Erdoğan

‘BİR AN ÖNCE FAALİYETE BAŞLAMAK İSTİYORLAR’

Malatya Çevre Platformu Eş Sözcüsü avukat Gül Erdoğan, yapılmak istenen bilgilendirme toplantısı ile ÇED sürecinin bir an önce tamamlanarak faaliyete geçilmek istendiğini belirtti. Erdoğan “Gerek göletin yapılması için gerekse de göletin ham maddesinin sağlanması için oluşturulacak malzeme ocakları işlerine de bir an önce girişmek istiyorlar. Harunuşağı’nda yaşayan halk ve çevre köylerden gelen insanlar olarak, biz orada bu toplantıyı yaptırmayarak, bir duruş sergiledik” diye konuştu.

Ekolojik yıkıma, doğa tahribatına neden olacağı gerekçesiyle halkın projeye karşı olduğunu vurgulayan Erdoğan, proje amacının ÇED raporunda belirtildiği gibi sulama amacı taşımadığı görüşünde. Erdoğan konuyla ilgili “Projenin amacının burada yaşayan yöre halkının tarımsal sulama suyuna kavuşması için oluşturulduğu söylense de projenin yapılacağı alanda kayısı bahçeleri var. Bu anlamda amacı ile çatışır nitelikte bir proje. Yani tarımsal alanların yok edildiği bir proje” ifadelerini kullandı.

‘HUKUKİ YOLLARA BAŞVURACAĞIZ’

Bölgede fazla tarım yapılacak alan olmadığına da dikkat çeken Erdoğan şunları söyledi: “Yörede yaşayan insanların birçoğu yurtdışına göç etmiş, gelenler yazın burayı yayla olarak kullanmak için geliyor. Yörede tarımsal faaliyet yapabilecek alan kısıtlı. Bu projenin halkın yararına olmadığı kanaatindeyiz. Süreç şu an için devam ediyor. Dün halkın katılım toplantısının yapılmasına müsaade etmedik. Bu durum Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü’nce tarafından gönderilen komisyon tarafından tutanak altına alındı. Yöre halkı tarafından projenin istenmediğine dair imzalar toplandı ve ilgililere teslim edildi. Bu aşamada sürecin sonuçlanmasını bekliyoruz. Eğer İdari makamlar tarafından bu işlem iptal edilmezse hukuki yollara başvuracağız.”

Perihan Yücekaya (en sağdaki)
‘BÖLGE HALKI GÖÇE ZORLANIYOR’

Kendisi de Harunuşağı köyünden olan HDP Malatya İl Eş Başkanı Perihan Yücekaya ve beraberindeki heyet de ÇED toplantısına tepki göstermek için köyde hazır bulundu. Toplantının iptal ettirilmesinin sevindirici olduğunu belirten Yücekaya, 1990’lı yıllarda uygulanan yayla yasakları nedeniyle köyde büyük bir göç yaşandığını hatırlatarak “Bu köylerde geçmiş yıllarda yoğun bir göç yaşandı. İnsanlarımız gittikleri yerlerde iki kültür arasında kaldılar, kendi kültüründen, köylerinden uzak hep bir özlem içerisinde birçok sorun yaşadılar. 1990’lı yıllarda bu halk nasıl göçe zorlandıysa sanki yeniden aynı göçertme politikaları devreye koyulmak isteniyor. Bölgenin Kürt ve Alevi kimliğinden dolayı o bölgenin bilinçli bir şekilde boşaltılmak istendiğini düşünüyoruz. 50 metre derinlikteki barajın önünde sadece 44 dönüm arazi var. 44 dönümlük bir arazi sulamak için böyle bir bölge talan edilemez. Diğer köylüler de istemiyor. İnsanlar gelip kendi köyünde yaşamak istiyor. Dinamitle kayalar patlatılacak, evler zarar görecek” dedi.

‘POLİTİK VEYA RANTSAL GİRİŞİM’

Malatya Çevre Platformu da proje ve yaptırılmayan ÇED toplantısına dair açıklama yaparak Kürecik halkına teşekkür etti. Platform açıklamasında şu değerlendirmelerde bulundu: “Mevcut proje, Kürecik coğrafyasının jeopolitik, sosyopolitik ve stratejik yapısı ile ilgili bir çalışma olabilir mi? Su debisi standartların çok altında olan bir dere üzerinde üç adet göletin yapılması hangi anlama gelmektedir? Uzmanlarımızın yaptıkları çalışmalar neticesinde projenin sulama amaçlı olmadığı içme suyu projesi olmadığı, enerji üretim amaçlı olmadığı tespit edildiğine göre geriye bir tek seçenek kalmaktadır. Politik veya rantsal bir girişimidir.”