Lapseki köylüleri ÇED toplantısında konuştu: Suyu madene vermeyeceğiz

Lapseki’de maden kapasitesi artırımı projesinin ÇED toplantısı yapıldı. Projeye karşı çıkan köylüler, “Suyumuz biterse, hayvancılık da tarım da biter” dedi.

Google Haberlere Abone ol

Seçkin Sağlam

ÇANAKKALE - Lapseki’nin Çataltepe Köyü mevkiinde Marmotek Madencilik tarafından yapılmak istenen çinko, kurşun, bakır madeni işletmesi kapasite artırımı ve zenginleştirme projesi için ÇED toplantısı düzenlendi.

Bölge köylerinden gelerek toplantıya katılan köylüler, “Suyumuzu madene vermeyeceğiz” dedi. ÇED toplantısına Çanakkale ve ilçelerinden çok sayıda çevre örgütü de katıldı.

KÖYLÜLER VE ÇEVRE ÖRGÜTLERİ KARŞI ÇIKTI

Marmotek Madencilik tarafından Lapseki ilçesine bağlı Çataltepe Köyü mevkiinde, “Çataltepe Çinko, Kurşun, Bakır (Kompleks) Yeraltı Maden İşletmesi Kapasite Artırımı, Kırma Eleme Tesisi, Zenginleştirme Tesisi ve ADT” projesi için ÇED toplantısı gerçekleştirildi. ÇED toplantısına, maden firması yetkilileri ile Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü yetkililerinin yanı sıra Kazdağları Ekoloji Platformu, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, İda Dayanışma Derneği, Çan Çevre Derneği gibi çevre örgütleri ile köylüler katıldı. Toplantıda yerleşim yerlerine bu kadar yakın olan atık barajları ve pasa depolama alanlarının hem insan sağlığı hem de yöredeki tarımsal üretim açısından zararlar yaratacağı ifade edildi. Yöre halkı ve çevre örgütleri, köylerin tarımda ve hayvancılıkta kullanacakları su kaynaklarını madenin kullanmasına izin verilmemesi gerektiğini söyledi. Köylüler, “Suyumuz biterse, hayvancılık da tarım da biter. Bizler suyumuzu madene vermek istemiyoruz, köylerimizin yakınında maden istemiyoruz” dedi.

‘GÜNDE 5 BİN 500 TON SU KULLANILACAK’

Toplantı sonrası görüşlerini ifade eden Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan, projeyle ilgili bilgi de verdi. Buna göre, Marmotek Madencilik tarafından işletilen kurşun, çinko, bakır madeni projesine, “Kapasite Artışı, Zenginleştirme Tesisi ve Atık Barajı” eklenmek isteniyor. 10 bin dönümlük ruhsat alanında, 6 bin 900 dönüm için ÇED izni talep ediliyor. Doğan, yapılması planlanan zenginleştirme tesisi, pasa depolama alanı ve atık barajı için en az bin dönüm ormanlık alan tamamen yok olacağını ifade ediyor. Ayrıca “1 ton cevherin işlenmesi için 4 ton su kullanılacağı hesabıyla, 500 bin ton cevher için yılda 2 milyon ton, ayda 166 bin ton, günde 5 bin 500 ton su kullanılacak” diyor.

‘KÖYLÜLERİN KULLANDIKLARI SULARA EL KONULACAK’

ÇED toplantısı yapılan proje, Nusratiye Göleti’ne 300 metre mesafede bulunurken, yakın köylerin sulama suyu ihtiyacını bu köyden karşıladıkları ifade ediliyor. Doğan, “Yalnız yakın köylerden olan Dişbudak Köyü’nde günde 10 ton süt üretiliyor. Bölge 1. deprem bölgesi. Ayrıca bir kilometre mesafede antik Kolonai Kenti var. Proje, Nusratiye ve Gürgendere Göletleri’nin su toplama havzasında yer alıyor. Bu bölgedeki ormanların yok olması sonucu göletleri besleyen dereler ve dolayısıyla göletler de susuz kalacak. Su olmayınca tarım da olmayacak” diye konuştu.