'Hamas'ın kaçırdığı bebek' videosu geçen ay çekilmiş

Sosyal medyada paylaşılan bir videonun Hamas tarafından kaçırılan İsrailli bir bebeği gösterdiği iddia edildi. Videonun eylül ayında çekildiği ortaya çıktı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hamas'ın silahlı kanadı Kassam Tugayları'nın 'Aksa Tufanı' saldırısıyla başlayan İsrail-Filistin çatışması dördüncü gününde devam ederken, sosyal medyada da şüpheli bilgi ve görseller yayılmaya devam ediyor. Son olarak, sosyal medyada paylaşılan bir videonun Hamas tarafından kaçırılan İsrailli bir bebeği gösterdiği ileri sürüldü.

İddianın doğru olup olmadığını inceleyen Teyit doğrulama platformu, videonun eski bir tarihte çekilip paylaşılmış olduğunu tespit etti.

İLK KEZ 8 EYLÜL 2023'TE PAYLAŞILMIŞ

Buna göre, videonun üzerinde bulunan TikTok amblemi ve @izzeddin_masama isimli kullanıcı adı, ipuçlarının TikTok’ta aranabilmesi için önemli bir işaret oldu. 10 Ekim 2023 itibariyle kullanıcıya ulaşılamıyor olsa da videonun bir arşiv bağlantısı mevcuttu.

Yapılan incelemeye göre, video, ilk kez 8 Eylül 2023’te TikTok’ta paylaşılmış. TikTok gönderisi, görüntülerin nerede çekildiği konusunda bilgi vermese de görüntülerin çatışmalar başlamadan yaklaşık bir ay önce paylaşıldığını ortaya koydu.

BEBEĞİN KAÇIRILDIĞINA DAİR KESİN BİR İŞARET YOK

Arapça 'Kayıp kız' başlığının yer aldığı videodaki konuşmalar Google Translate’in sesli çeviri özelliği kullanılarak çevrildiğinde, videodaki adamın Arapça "Annen baban kim? Annen nerede baban nerede, kiminle geldin?" gibi ifadeler kullandığı görüldü. Başlıkta 'kayıp kız' yazmasına rağmen, videodaki kişilerin Hamas üyesi olduğuna ya da bebeğin İsrailli olduğuna dair hiçbir işaret yok. Ayrıca videodaki bebeğin kaçırılıp kaçırılmadığı da kesin olarak bilinmiyor. İddiayı Reuters ve Snopes da yanlışladı. (DIŞ HABERLER)