İsrail'in Gazze'ye hava saldırıları sürüyor: ABD'den 'kara birliği' açıklaması

İsrail, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Beyt Lahiya bölgesine, Gazze'nin batısına ve Han Yunus'a hava saldırıları düzenledi. ABD, İsrail'e kara birliği gönderme niyetlerinin olmadığını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hamas'ın askeri kanadı Kassam Tugayları'nın 7 Ekim Cumartesi günü düzenlediği 'Aksa Tufanı' saldırısıyla başlayan çatışmaların dördüncü gününde, İsrail savaş uçakları, abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik hava saldırılarına devam etti.

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, İsrail savaş uçakları, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Beyt Lahiya bölgesine, Gazze kentinin batısına ve Han Yunus kentlerine hava saldırıları düzenledi. Görgü tanıklarına göre, Han Yunus'taki hava saldırılarından birinde önceden uyarı yapılmaksızın bir ev hedef alındı. İsrail güçleri, Refah kentinde de bir tarım arazisine saldırı düzenledi. Saldırıda ölen ve yaralananların bulunduğu aktarıldı.

İSRAİL ORDUSU: GAZZE SINIRINDA KONTROL TAMAMEN SAĞLANDI

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, 'Gazze sınırında kontrolü tamamen sağladıkları ve İsrail içinde silahlı Filistinli unsurların kalmadığından neredeyse emin oldukları' ifade edildi.

Açıklamada, Kassam Tugayları ile çatışan İsrail askerlerinin, Gazze çevresindeki kasaba ve yerleşim yerlerinin kontrolünü yeniden ele geçirmek için kararlılıkla hareket ettiği ve İsrailli yaralıları tahliye ederken Filistinli unsurların elindeki birçok silaha da el koyulduğu ifade edildi. "Gazze sınırında kontrolü tamamen sağladık. İsrail topraklarında silahlı Filistinli unsurların kalmadığından neredeyse eminiz" denilen açıklamada, çatışma bölgelerinde çok sayıda Kassam Tugayları unsurunun öldürüldüğü kaydedildi. Açıklamada bölgede Kassam Tugayları ile çatışmaların halen devam edip etmediğine açıklık getirilmedi.

 

ÖLDÜRÜLEN GAZETECİ SAYISI 3'E YÜKSELDİ

İsrail savaş uçaklarının Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırıda bir gazetecinin daha yaşamını yitirdiği belirtildi. Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre Filistinli gazeteci Hişam en-Nevacihe, Gazze'nin batısındaki Rimal semtinde İsrail savaş uçaklarının bir binayı hedef almasına ilişkin çekim yaptıkları sırada yaralandı. Saldırı sırasında bazı vatandaşların da yaralandığı ve Nevacihe'nin daha sonra hayatını kaybettiği aktarıldı.

Nevacihe'nin ölümüyle İsrail'in Gazze'ye hava saldırılarında hayatını kaybeden Filistinli gazeteci sayısı 3'e yükseldi. İsrail savaş uçaklarının, gece saatlerinde Rimal semtine yoğun hava saldırılarında Filistinli gazeteciler Said et-Tavil ve Muhammed Subh'un yaşamını yitirdiği bildirilmişti.

PENTAGON: İSRAİL'E OLAN SAVUNMA DESTEĞİNİ ARTIRIYORUZ

ABD Savunma Bakanlığı'ndan (Pentagon) isminin açıklanmasını istemeyen üst düzey bir yetkili, gazetecilere İsrail ve Filistin'deki son duruma ilişkin değerlendirmede bulundu. Yetkili, İsrail-Filistin çatışması nedeniyle İsrail'e olan savunma desteğini artırdıklarını ve buna hava savunma sistemleri ve mühimmatların da dahil olduğunu belirtti.

Joe Biden yönetiminin İsrail ile temasını sürdürdüğünü ve en acil ihtiyaçları belirlemeye çalıştığını belirten yetkili, "Her şeyden önce İsrail'in savunmasına desteğimizi arttırıyoruz. Buna hava savunma sistemleri ve mühimmatlar da dahil" ifadesini kullandı. Yetkili, İsrail'e bir an önce ihtiyaç duyduğu mühimmatın ulaştırılması için çalıştıklarını kaydederek, İsrail'in talep ettiği bazı malzemeleri taşıyan uçakların yola çıktığını kaydetti.

BEYAZ SARAY: İRAN'IN DAHLİNE İLİŞKİN ELLE TUTULUR BİR KANIT YOK

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby ise gazetecilere yaptığı açıklamada, İsrail'e kara birlikleri gönderme gibi bir niyetlerinin olmadığını bildirdi. Kirby, ABD'nin, ulusal güvenlik çıkarlarını 'bu çıkarlar nerede olursa olsun, özellikle de dünyanın o bölgesi de dahil' koruyacağını ve savunacağını söyledi.

İsrail'e yapılacak yardımın ilk kısmının yolda olduğunu ifade eden Kirby, "İsrail'in düşmanlarının şu anki durumdan istifade etmeye çalışmamaları için önümüzdeki günlerde daha fazla yardım duyuracağız" şeklinde konuştu.

Kirby, Hamas'ın saldırılarının İran'la ilişkisi olup olmadığı sorusuna da Tahran'ın, uzun yıllardır Hamas'ı desteklemesinden dolayı 'bir yere kadar suç ortağı' olduğunu belirtti. İran'ın, Hamas'ın saldırı planlarında doğrudan yer aldığına ilişkin elle tutulur bir kanıtları olmadığına işaret eden Kirby, konuyu incelemeye devam edeceklerini ifade etti.

Kirby, İsrail ile Suudi Arabistan arasındaki normalleşme konusunda da "Bunun sadece taraflar için değil ABD ve bölgedeki diğer herkes için de iyiye işaret olduğuna inanıyoruz" diye konuştu. (DIŞ HABERLER)