İşkence iddialarına bakandan yanıt: TT olması mı ispatlayacak?

Ankara Emniyet Müdürlüğü'nde gözaltında tutulanlara ilişkin işkence iddiaları üzerine birçok dernek, sendika ve hak savunucusu “İşkenceyi durdurun” çağrısında bulundu. HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, işkence iddialarına ilgili kurumlardan yanıt alamadıklarını, bakanın ise işkence iddialarına, “Sosyal medyada yapılan paylaşımlarda TT olması mı ispatlayacak” dediğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

Şaban Çoban

ANKARA - Ankara Emniyet Müdürlüğü'nde gözaltında tutulanlara işkence yapıldığına ilişkin iddialar üzerine İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi başta olmak üzere birçok dernek, sendika ve hak savunucusu, “İşkence insanlık suçudur, işkenceyi durdurun, sorumlular yargılansın” çağrısında bulundu. Mülkiyeliler Birliği’nde düzenlenen açıklamada konuşan İHD Genel Merkez Üyesi Nuray Çevirmen, Türkiye İnsan Hakları Vakfı’na (TİHV) 2019 yılının ilk 11 ayında işkence gördüğü iddiasıyla 840 kişinin başvurduğunu söyledi.

ADALET BAKANLIĞI ÇALIŞANLARINA İŞKENCE İDDİASI

Çevirmen, mayıs aynında eski Dışişleri Bakanlığı çalışanlarına, son günlerde ise eski Adalet Bakanlığı çalışanlarına Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde işkence yapıldığı iddialarını hatırlatarak şunları söyledi: “Kişilerin karanlık bir odaya götürüldükleri, burada çırılçıplak soyulup dövüldükleri ve cinsel tacize maruz kaldıkları iddia edilmektedir. Bu iddialarla ilgili İçişleri Bakanlığı ve diğer yetkili kurumlardan bir açıklama gelmedi. Yine 2019 Şubat ayından itibaren yedi tane zorla kaçırılma vakası, ailelerinin başvurusu ile tespit edilmiştir. Urfa Halfeti’de 18 Mayıs’ta düzenlenen operasyon sonrası gözaltına alınan 54 kişinin de yapılan incelemeler sonucunda işkence gördükleri tespit edilmiştir. İşkence uygulamaları derhal sonlandırılmalı, işkence vakalarında cezasızlık politikalarına son verilmeli, sorumlular cezalandırılmalıdır. Tüm kurumları işkenceyi önlemek adına göreve çağırıyoruz.”

'BUYRUN KAMERASIZ ODALARA BASKIN YAPALIM'

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da, işkence iddialarını sürekli gündeme taşımalarına rağmen ilgili kurumlardan yanıt alamadıklarını söyledi. Gergerlioğlu, “Bakana işkence iddialarını sorduğumda bana ‘Sosyal medyada yapılan paylaşımlarda TT olması mı ispatlayacak’ dedi. Bakanlar İstanbul Protokolü’ne uygun cevaplar vermelidir. Gördüğü işkenceden ötürü ağız, burun ve makatından kan gelen başka bir başvurucunun iddiasını meclise taşıdığımızda meclis başkanı Mustafa Şentop ‘kaba ve yaralayıcı ifadeler olan araştırma önergelerini kabul etmiyoruz’ demişti. Bu iddia araştırılamamıştı ve benim için çok üzücüydü” ifadelerine yer verdi.

İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan da Adalet ve İçişleri Bakanlığı’nın ‘işkence’ tabirini kullanmadıklarını belirterek, “İşkence yapmadıkları iddiasındalarsa buyursunlar kamera olmayan odalara birlikte baskın yapalım. Hayali senaryolar öne sürüyorsak size düşen de bunu kanıtlamaktır” dedi.

Soylu'dan Ankara Emniyeti'nde işkence iddialarına yanıt: İftiradırSoylu'dan Ankara Emniyeti'nde işkence iddialarına yanıt: İftiradır

Ankara Emniyeti'nde işkence iddiası için başvuruAnkara Emniyeti'nde işkence iddiası için başvuru

Ankara Emniyet Müdürlüğü'nden işkence iddialarına yanıt geldiAnkara Emniyet Müdürlüğü'nden işkence iddialarına yanıt geldi