Kemal Kurkut'u vuran polisin tutuklanma istemi reddedildi

Kemal Kurkut’u Newroz alanın girişinde kurulan kontrol noktasında öldüren polis memuru Y.Ş., olaydan 9 ay sonra ilk kez hakim karşısına çıktı. Savcı sanık polis için tutuklama istedi ancak mahkeme talebi reddetti.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - 2017 Newroz kutlamaları sırasında Diyarbakır'daki kutlama alanına girişte yer alan polis noktasında öldürülen Kemal Kurkut’u vuran polis Y.Ş. için savcı tutuklama istedi ancak mahkeme talebi reddetti. Kurkut'un avukatlarının sorusu üzerine sanık Y.Ş., 3 ay açığa alındığını daha sonra görevine döndüğünü söyledi.

Diyarbakır’da Newroz kutlamalarının yapıldığı alana girmek isteyen üniversite öğrencisi Kemal Kurkut’u vuran polis memuru Y.Ş. hakkında “olası kastla insan öldürme” suçlamasıyla açılan davanın ilk duruşması Diyarbakır 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya Kurkut ailesinin yanı sıra HDP Diyarbakır Milletvekili Dilek Öcalan, HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran da katıldı.

Bu sabah başlayan davada ilk olarak duruşmanın 13.30'a ertelenmesine karar verildi. Karara tepki gösteren Kurkut ailesinin avukatı Reyhan Yalçındağ, duruşma hakiminin, “Bu önemli bir dava” diyerek duruşmayı öğleden sonraya ertelediğini söyledi. Yalçındağ, “Bunu dün haber verebilirlerdi. Sonuçta Kemal’in annesi bir travma geçiriyor, bu saatte burada olması gerekmiyordu” dedi.  Kemal Kurkut’un ağabeyi Cihan Kurkut ise sadece bir polisin yargılandığını hatırlatarak, “Bir suç zinciri olduğunu düşünüyoruz, Kemal’i vuran polisle birlikte kusuru olan, suça ortak olan herkesin yargılanmasını istiyoruz” dedi.

'AYAKLARINA ATEŞE ETTİM'

Duruşma, mahkeme başkanının 3 avukat sınırlaması getirmek istemesi nedeniyle gergin başladı. Mahkeme heyetinin avukatların itirazını kabul etmesinin ardından iddianame okundu ve sanık polis Y.Ş.'nin savunması alındı.

Olay yerinde iki kez ateş ettiğini söyleyen Y.Ş., “Şahsın ayaklarına ateş ettim” diyerek Kurkut’u kendisinin vurmadığını ileri sürdü. Diğer polislerin de ateş ettiğin söyleyen Y.Ş., “Yoğun silah sesi vardı” dedi. Y.Ş.’nin avukatı da yaptığı savunmada mermi çekirdeğinin bulunmadığını, müvekkilinin kurban olarak seçildiğini iddia etti.

SANIK 3 AY GÖREVDEN UZAK KALDI

Kurkut’un avukatlarından Reyhan Yalçındağ, Y.Ş.'ye açığa alınıp alınmadığını sordu. Y.Ş. 3 ay açığa alındığını ve daha sonra görevine geri döndüğünü söyledi.

Avukatların talebi üzerine olay anına ait fotoğrafları çeken gazeteci Abdurrahman Gök’ün ifadesine de başvuruldu. Fotoğrafları nasıl çektiğini anlatan Gök, daha sonra fotoğraf makinesindeki görüntülere el koymak isteyen polis memurlarını da tarif etti.

Kurkut’un avukatı Reyhan Yalçındağ mahkeme heyetine taleplerini iletirken gizlilik kararı nedeniyle dosyayı yeterince inceleme olanağı bulamadıklarını, bazı kamera görüntülerine ulaşamadıklarını söyledi. Tutuksuz yargılanan sanığın kaçma ihtimali olduğunu ve görevde olması nedeniyle olay yerindeki diğer polislerin ifadesini etkileyebileceğini dile getirdi.

SAVCI TUTUKLANMASINI İSTEDİ

Avukatların talepleri ve sanığın savunmasından sonra duruşma savcısı, Y.Ş.'nin CMK 100'üncü maddesinde sabit olan koşulların oluştuğu gerekçesiyle tutuklanmasını istedi.

Son beyanlar alındıktan sonra ara karar vermek üzere duruşmaya ara verildi. Aranın ardından savcının tutuklama talebini değerlendiren mahkeme heyeti, talebi reddetti. Duruşma 26 Nisan 2018'e ertelendi.

ANNE KURKUT: VİCDAN AZABI ÇEKSİNLER

Duruşmanın ardından HDP milletvekilleri ile Kurkut’un ailesi Diyarbakır Adliyesi’nin önünde alınan kararı değerlendirdi. Güçlükle ayakta durduğu görülen anne Secan Kurkut, “Şikayetçiyiz” diyerek Kurkut’u vuranların bulunup cezalandırılmasını istediğini söyledi. Secan Kurkut, “Kemal’i vuran Allah’ından bulsun. İnşallah vicdan azabı çeker” dedi.

Secan Kurtkut, oğlunu vuranların bulunmasını ve cezalandırılmasını istedi.

Kemal Kurkut’un ağabeyi Cihan Kurkut, “Bir müzisyen vuruldu ve onu vuran serbest bırakıldı” dedi. Mahkemenin kararını eleştiren Cihan Kurkut, “Eğer birlikte yaşamak istiyorsak adaletin sağlanması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Duruşmayı izleyen HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran ise Kemal Kurkut cinayetinin faili meçhul bırakılmak istendiğini ileri sürerek, “Bu davanın peşini bırakmayacağız. Bu cinayetin faili meçhul olmasına izin vermeyeceğiz. Sonuna kadar ailenin yanında duracağız ve davayı takip edeceğiz” dedi.

NE OLMUŞTU?

Üniversite öğrencisi Kemal Kurkut, 21 Mart 2016’da düzenlenen Newroz kutlamasına katılmak üzere Malatya'dan Diyarbakır’a geldi. Newroz Parkı’na çıkan Evrim Alataş Caddesi üzerinde kurulan polis kontrol noktasında onlarca kişinin gözleri önünde polislerle tartıştı. Üstü çıplak bir şekilde polis noktasını koşarak geçen Kurkut, polis memuru Y. Ş. tarafından vuruldu. Olayın hemen ardından Diyarbakır Valiliği tarafından yapılan açıklamada Kemal Kurkut’un 'canlı bomba şüphelisi olduğu' ileri sürüldü.

Ancak Kurkut’un vurulma anına ait fotoğraflar ortaya çıkınca soruşturma başlatıldı. Fotoğrafların KHK ile kapatılan Dihaber tarafından yayınlanmasından sonra Y. Ş. ile O. M. isimli polisler gözaltına alındı. O. M. savcılık tarafından serbest bırakılırken Y. Ş. tutuklanma talebiyle Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi. Savcının itirazına rağmen sanık Y. Ş., adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

İDDİANAME 7 AYDA TAMAMLANDI

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın cinayetten 7 ay sonra hazırladığı iddianame, Diyarbakır 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İddianamede, sanık polis memuru Y.Ş.’nin “olası kastla insan öldürme” suçundan müebbet hapis ile cezalandırılması istendi. Diğer polis O.M. hakkında ise, Kurkut’un vücudunda çıkan mermi çekirdeklerinin silahından çıkmadığı gerekçesiyle takipsizlik kararı verildi.

Kemal Kurkut’un ölümünde 3 ihlal!Kemal Kurkut’un ölümünde 3 ihlal!

Olayla ilgili yanlış bilgi veren ve gazetecilerin cinayet anına ilişkin çektiği görüntüleri silmeye çalışan polisler hakkında “görevi ihmal, suç delillerini karartma ve gizleme” suçlarından başlatılan soruşturma ise devam ediyor.

‘FAİLİN TUTUKLANMAMASI BİR HANDİKAPTIR’

Davanın önemine değinen Kurkut ailesinin avukatı Reyhan Yalçındağ, soruşturma sürecindeki eksiklikleri değerlendirirken failin tutuksuz yargılanmasını 'handikap' olarak nitelendirdi. Cinayet anına ait fotoğrafların çok önemli odluğunu söyleyen Yalçındağ, bu fotoğraflar sayesinde olayın karanlıkta kalmadığını ve soruşturma sırasında mesafe kat ettiklerini belirtti.

Kemal Kurkut’u öldüren polisin tutuklanmasına retKemal Kurkut’u öldüren polisin tutuklanmasına ret

Tanık 60 polisin sanığın meslektaşı olduğunu hatırlatan Yalçındağ, tutuksuz yargılanan sanığın delillerin karartılması ve tanıkları etkilemesinin söz konusu olduğunu söyledi. Kendilerinin ve Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın itirazlarına rağmen failin bugüne kadar tutuklanmadığına dikkat çeken Yalçındağ, sanığın kaçma ihtimalinin yanı sıra delillere etki etmesinden de endişe ettiklerini vurguladı.

Reyhan Yalçındağ, “Başka gençler öldürülmesin diye, bu davada adalete erişilsin, adil yargılama sonucunda fail hak ettiği cezayı alabilsin diye mücadele edeceğiz” dedi.

Kemal Kurkut cinayeti ve o sekiz kare...Kemal Kurkut cinayeti ve o sekiz kare...

Kemal Kurkut Ankara katliamından kurtulmuşKemal Kurkut Ankara katliamından kurtulmuş

Kemal Kurkut kimdir?Kemal Kurkut kimdir?

Kemal Kurkut bana bakıyorKemal Kurkut bana bakıyor

Kemal Kurkut soruşturmasına gizlilik kararıKemal Kurkut soruşturmasına gizlilik kararı

'10 Ekim'den sonra Kemal'in gülüşü soldu''10 Ekim'den sonra Kemal'in gülüşü soldu'

Kemal Kurkut soruşturmasında 2 polis görevden uzaklaştırıldıKemal Kurkut soruşturmasında 2 polis görevden uzaklaştırıldı