'10 Ekim'den sonra Kemal'in gülüşü soldu'

Teyzesi Yeter Zenginsu, Kemal Kurkut'u anlattı: "Çocukluğundan bu yana yüzünden gülüşünü hiç eksik etmezdi ama Ankara Katliamı’na tanık olduktan sonra çok az güler oldu."

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Malatya'da yaşayan teyze Yeter Zenginsu, yeğeni Kemal Kurkut'u anlattı. Daha önce ağabeyinin de faili meçhul cinayete kurban gittiğini anlatan Yeter Zenginsu, Kemal Kurkut'un Ankara 10 Ekim katliamına tanık olduktan sonra çok az gülmeye başladığını söyledi.

Gazetesujin, Diyarbakır'daki Newroz kutlamaları sırasında polis kurşunuyla öldürülen Kemal Kurkut'un Malatya'daki evine giderek ailesiyle görüştü. Oğlunun fotoğrafına sarılan anne Sîcan Kurkut'un yaşadığı yoğun acı nedeniyle konuşamadığını aktaran Gazetesujin, teyze Yeter Zenginsu'nun anlattıklarını sayfalarına taşıdı.

“Biz bu acıyı tanıyoruz, ilk değil” diyerek söze başlayan Yeter Zenginsu, kardeşi İsmail Zenginsu’nun 1990’larda, faili meçhul cinayete kurban gittiğini belirttikten sonra şunları anlattı:

MEZARI NEREDE BİLMİYORUZ: Ağabeyimin mezarı nerede bilmiyoruz ama ailede her çocuk onu tanıyarak büyüdü. Annemi ve babamı kaybettiğimizde ağlamamıştık ama abim için çok üzüldük, çok ağladık. Aradan yıllar geçti ama hala nerede olduğunu bilmiyoruz. Ailede ister istemez duygusal bir bağlılık var ve abim hepimizi etkiliyor. Çocuklarımız bu zulmü, acıyı, baskıyı bire bir yaşıyor ve farkındalar her şeyin. Kemal de abim gibi şehit oldu.”

KENDİNİ MÜZİKLE TEDAVİ EDERDİ: Doğduğunda yanındaydım, çocukluğundan bu yana yüzünden gülüşünü hiç eksik etmezdi ama Ankara Katliamı’na tanık olduktan sonra çok az güler oldu. Onu tedavi eden şey müzikti, çok severdi, canı sıkkın olsun, sinirlensin eline bağlama yada gitar alır ve çalmaya başlardı.

Kemal Kurkut Ankara katliamından kurtulmuşKemal Kurkut Ankara katliamından kurtulmuş

BABASINI ERKEN YAŞTA KAYBETTİ: 5 yaşındayken babasını kaybetti ve ablam Sîcan ne ona ne de abilerine babalarının eksikliğini hissettirmemek için elinden geleni yaptı. 4 kardeşi de ablam tek başına büyüttü. Bu yüzden Kemal annesine çok düşkündü. Annesini hiç üzmezdi, onu kırmazdı. Tarlada bağda bahçede çalışır okul dışında harçlığını çıkarırdı.”

KURBAN KESİLMESİNE TEPKİ GÖSTERİRDİ: Kemal hayvanları çok severdi, kurban kesmek için bahçeye getirildiğinde ‘onun da canı var, niye kurban kesiliyor, neden kıyıyorsunuz’ deyip tepki gösterirdi. Yine Newroz’a gitmeden bir gün önce komşunun köpeğini bağlamışlardı, hayvanı çözdü ve ‘özgür bırakın şu hayvanları’ diyerek tepki gösterdi. O köpekle uzun süre oynadı.

SON GECE GÜNLÜĞÜNE BİR ŞEYLER YAZDI: Son zamanlarda yazmaya da merak salmıştı. Bir günlüğü vardı, son gece saat 02.00’ye kadar bir şeyler yazdı. Çantasındaydı, ne yaptılar bilmiyorum. O fotoğrafları çeken gazeteciye teşekkür ediyorum. O olmasaydı Kemal’in zalimce katledilmesinin üzeri örtülecekti. Şimdi her yerden insanlar arayıp acımızı paylaşıyor bu bize biraz güç veriyor.

Kemal Kurkut cinayeti ve o sekiz kare...Kemal Kurkut cinayeti ve o sekiz kare...

HALAY ÇEKMEYE GİTTİ: Oraya bomba patlatmaya değil, halay çekmeye gitti ama bir halayı bile çok gördüler yeğenime. O bıçağı eline alması için Kemal’i zorladılar. Bunu yapanlardan hukuken hesap soracağız. Kemal kendine kütüphane ve fotoğraf köşesi yapıyordu. Evin her odasında bir eşyası var, bir emeği var. Kütüphanesine ve yaptığı fotoğraf köşesinin tadını çıkaramadan aldılar onu bizden…"

Türkan Elçi'den 'Kemal Kurkut' mesajıTürkan Elçi'den 'Kemal Kurkut' mesajı