Ahmet Şık'ın gözaltı kararına itiraz

Gazeteci Ahmet Şık'ın avukatları, gözaltı kararına itiraz etti. Şık'ın davet edilse ifade vermeye geleceğini belirten avukatlar, "Uzun gözaltı süresi ve keyfi uygulamalar işkencenin önünü açar" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Bürosu savcılarından Fahrettin Kemal Yerli'nin yürüttüğü soruşturma kapsamında bugün sabah gözaltına alınan gazeteci Ahmet Şık'ın avukatları karara itiraz etti.

Ahmet Şık gözaltına alındıktan sonra emniyetten savcılığa sevk edileceği öyününde haberler gelmişti. Ancak avukatların görüştüğü savcı Yerli Ahmet Şık'ın avukatla görüşmesine kısıtlama getirildiğini söyledi. Savcı, dosya için de kısıtlama getirildiğini belirtti. Şık'ın gazetede yazmış olduğu yazılar ve Twitter paylaşımları nedeni ile örgüt propagandası ve Türkiye Cumhuriyeti'ni, yargı organlarını, askeri ve emniyet teşkilatını alenen aşağılama suçlarını işlediği gerekçesiyle gözaltına alındığıkaydedildi.

ANADOLU AJANSI SUÇLAMALARI GEÇTİ

Ancak savcının kısıtlama kararına rağmen Anadolu Ajansı Şık'a yöneltildiği iddia edilen suçlamalara ilişkin bir haber geçti. Haberde Ahmet Şık'ın Twitter paylaşımlarına yer verildi.

Şık'a 5 gün gözaltı kararı ve avukat kısıtlamasıŞık'a 5 gün gözaltı kararı ve avukat kısıtlaması

Savcıyla yaptıkları görüşmenin ardından Şık'ın avukatları gözaltı kararına itiraz etti. Avukatlar İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmek üzere İstanbul Sulh Ceza Hakimliği'ne sundukları dilekçede, Şık'ın derhal bırakılmasını talep etti.

Savcılığın gözaltı kararıyla Şık'ın masumiyet karinesinin ihlal edildiğini belirten avukatlar, müvekkillerinin hem ev hem de iş adresinin bilindiğini aktardı.

'Gazeteci avı son bulsun' çağrısı'Gazeteci avı son bulsun' çağrısı

'SAVCI DAVET ETSE GELİRDİ'

Şık'ın toplum tarafından tanınan ve saygınlığı olan bir kişi olduğuna dikkat çekilerek, savcılık tarafından davet edilmesi durumunda, tereddütsüz bu çağrıya uyacağına vurgu yapıldı. Şık'ın hakkında devam etmekte olan soruşturma ve kovuşturmalarda çağrılara uyduğu, hatta sorgusu tamamlandıktan sonra da duruşmalarını takip ettiğinin altı çizilerek, "Tebligat yapılmaksızın sabahın erken saatlerinde evinde yakalanarak gözaltına alınması hukuka aykırıdır" denildi.

'AVUKATLARIYLA GÖRÜŞTÜRÜLMEDİ'

Dilekçede Şık'ın birçok temel hakkının ihlal edilme ihtimalinin varlığına işaret edilerek, emniyet müdürlüğünde Şık ile görüşmek isteyen avukatlarının “işlemlerin devam ettiği” bahanesi ile görüştürülmediği anlatıldı. Uzun gözaltı süreleri ve avukat görüşünün engellenmesi gibi keyfiliklerin işkence ve kötü muamelenin önünü açtığı bilinen bir gerçek olduğu vurgulandı. Tüm bu hukuksuzluk ve keyfiliklerin önüne geçebilmek için evrak tanzimi gibi işlemler beklenmeksizin Şık'ın adliyeye getirilmesinin emredilerek, duruşmada özgürlüğünden mahrum bırakılmasının hukuki olup olmadığının değerlendirilmesinin şart olduğu aktarıldı.

Ahmet Şık: Bana tutuklanacağımı söyledilerAhmet Şık: Bana tutuklanacağımı söylediler

'SORUŞTURMA 3 GÜN ÖNCE BAŞLADI'

Dilekçede, soruşturmanın 3 gün önce başlatıldığı bilgisi verilerek, bu üç gün içinde söz konusu işlemlerin yapılmasının mümkün olduğu, bu sebeple gözaltı kararının, gözaltına alındıktan sonra emniyette tutulmasının ve avukatları ile görüştürülmemesinin hiçbir yasal dayanağı olmadığı belirtildi.

Şık'ın gözaltına alınmasından sonrasında emniyete giden avukatlara saat 09:30 civarında “işlemlerin devam ettiği, biraz sonra görüştürülecekleri” bilgisinin verildiği ve kısıtlama kararından bahsedilmediği anlatıldı. Avukatların 1,5 saat bekletildikten sonra, kendilerine “kısıtlama kararı olduğu” sözlü olarak söylendiği ancak kararın kendilerine verilmediği kaydedildi. (HABER MERKEZİ)