HDP: Diyarbakır saldırısı araştırılsın

HDP, Diyarbakır'da vekillerin gözaltında tutulduğu binaya yönelik IŞİD saldırısının araştırılmasını istedi: Gerçekler açığa çıkarılmalı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Diyarbakır'da HDP'li vekillerin gözaltında tutulduğu Emniyet Müdürlüğü'ne IŞİD tarafından düzenlenen saldırı hakkında HDP'den açıklama yapıldı. Açıklamada, ek hizmet binasına yönelik saldırı sırasında Eş Genel Başkan Figen Yüksekdağ ve Ankara milletvekili Sırrı Süreyya Önder'in içeride olduğuna dikkat çekilerek, "Daha yıkıcı olması planlandığı açık olan ancak amacına ulaşamamış bu bombalı saldırıya ilişkin tüm gerçekler açığa çıkarılmalıdır" denildi.

Açıklamada, saldırının hedefine ulaşmadan yapıldığı belirtilerek şu ifadeler kullanıldı: "Basına yansıdığı üzere bomba yüklü minibüs, yolda bir ticari taksiyle çarpışmıştır. Minibüs durmayıp yoluna devam edince, taksi onu kovalayıp yolunu kesmiştir. Aracından inen taksi şoförü minibüste bomba olduğunu görünce "Bomba var" diye bağırarak kaçmış, tanık anlatımlarına göre patlama da bu esnada olmuştur. Yani bomba yüklü minibüs hedefine ulaşamadan patlamıştır. Şayet taksi ile minibüs çarpışması olmasa, bombalı minibüs hedefine ulaşacaktı."

HDP, saldırıyı 'PKK'nin üstlendiği' yönünde açıklama yapan Diyarbakır Valiliği'ne de şu eleştiriyi getirdi: "Bütün bu gerçekleri bilmesine rağmen Diyarbakır Valiliği failler ile ilgili kamuoyunu yanıltıcı, açıkça yalan beyanda bulunmaktadır. Bir takım 'medya' organları da, IŞİD'in bu saldırısı üzerinden partimizi ve alınan eş genel başkanlarımızı ile milletvekillerimizi hedef göstermeye devam etmektedir."

HPD açıklamasına göre, Eş Genel Başkanlar Yüksekdağ ve Demirtaş ile vekiller Gülser Yıldırım, Nursel Aydoğan, Sırrı Süreyya Önder ve Ziya Pir mahkemeye çıkarılmadan önce bu binada bekletildi. Bu komplekste yer alan spor salonunda da, daha önce gözaltına alınan Diyarbakır ve ilçelerinin HDP ve DBP'li il-ilçe eşbaşkanları ve üyeleri tutuldu. IŞİD saldırısında, burada tutulan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Çüngüş İlçe Eşbaşkanı Recai Altay hayatını kaybetmişti.

Gözaltına alınıp serbest bırakılan HDP'li vekillerden Sırrı Süreyya Önder ve Ziya Pir de, bombalı araç saldırısının asıl hedefinin gözaltında bulunan HDP’liler olduğunu söylemişti.

Diyarbakır patlamasından görüntülerDiyarbakır patlamasından görüntüler

Diyarbakır Valiliği: PKK yaptıDiyarbakır Valiliği: PKK yaptı

Diyarbakır saldırısını IŞİD üstlendiDiyarbakır saldırısını IŞİD üstlendi

Sırrı Süreyya Önder: Diyarbakır saldırısı biz içerideyken yapıldıSırrı Süreyya Önder: Diyarbakır saldırısı biz içerideyken yapıldı

Diyarbakır saldırısını TAK üstlendiDiyarbakır saldırısını TAK üstlendi